Kontaová po dramatické bitvě s Halepovou přepisuje britskou historii ve Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Dva míčky scházely rumunské tenistce Simoně Halepové k tomu, aby přes domácí Johannu Kontaovou prošla do semifinále Wimbledonu a stala se novou světovou jedničkou. Když v tiebreaku druhé sady ztratila dvě podání a tím i vedení 5:4, utkání se začalo definitivně obracet. A Kontaová mohla začít pomalu psát historii britského tenisu.

Třísetové drama hrané dvě hodiny a 38 minut přineslo domácím fanouškům ohromnou radost. Kontaová nejen, že odvrátila vyřazení a postoupila, ale zároveň se stala první britskou ženou za dlouhých 39 let, která si zahraje wimbledonské semifinále.

„Dostat se do semifinále na domácím grandslamu a dokázat to před zaplněným centrálním kurtem, to je něco speciálního,“ usmívala se na tiskové konferenci po dramatické bitvě, kterou vyhrála 6:7 (2), 7:6 (5), 6:4, Kontaová. „Úroveň hry, jakou jsme dnes obě předváděly, přinesla fantastický zápas. Jen možnost být součástí takového duelu mě dělá šťastnou,“ uvedla Britka.

Nejen, že šlo o postup do semifinále v All England Clubu, ve hře byla pro Rumunku Simonu Halepovou také pozice světové jedničky. K ní byla velmi blízko, když vedla v tiebreaku druhé sady 5:4 a navíc měla dva servisy. Jenže selhala, nedokázala přetavit podání ani v jeden bod a pustila Kontaovou k setbolu. Ta ho využila.

Přitom už v prvním setu předvedla Rumunka skvělý výkon právě ve zkrácené hře, ovládla ji 7:2. Jenže možná pod tíhou okamžiku nedokázala využít svých zbraní, které do té doby fungovaly.

„Být tak dlouho v Top 10 je krásné a jsem ráda za své výkony. Ale samozřejmě, jedním z mých cílů je stát se světovou jedničkou. Měla jsem tu další příležitost a řekla bych, že jsem byla blízko. Na druhou stranu si myslím, že mám před sebou ještě spoustu let a mohou být i větší šance. Musím pokračovat ve své práci,“ řekla s nadějí Halepová.

Místo Halepové se v pondělí světovou jedničkou stane Karolína Plíšková. „Cítím, že si to Plíšková zaslouží. Myslím, že po Sereně má nejlepší servis a v letošním roce hrála opravdu dobře,“ doplnila Rumunka.

Rozhodující třetí set nabídl pouze dva brejkboly. První měla Halepová ve druhé hře, který ale nevyužila a naopak Kontaová v pátém gemu byla úspěšná. Pramálo bylo Halepové platné, že za celý zápas vyrobila jen 9 nevynucených chyb, Kontaová v rozhodujícím dějství také přestala chybovat a naopak soupeřku zasypávala vítěznými údery, kterých v utkání zaznamenala celkem 48 (nevynucených chyb 36, z toho ve třetím setu pouze 3).

Britská tenistka, která je první domácí semifinalistkou od Virginie Wadeové, jež dosáhla této mety v roce 1978, je zároveň jediné vítězství od posunu mezi pět nejlepších hráček světa. Pokud dokáže porazit Venus Williamsovou, stane se teprve čtvrtou Britkou, jež vystoupala v žebříčku tak vysoko.

„Ráda bych si myslela, že jsem se poučila ze všech zápasů, co jsem odehrála. Bude to mé druhé grandslamové semifinále a věřím, že dokáži ve čtvrtek využít svých zkušeností. Jsem si plně vědoma výzvy, která mě čeká,“ dodala.