Sparta Prague Open 2016: Kolář postupuje, Dlouhý nestačil na Eremina

- Daniel Kubelka

Dva čeští tenisté dokázali úspěšně projít přes úvodní kvalifikační kolo pražského challengeru a představili se tak i v nedělním pokračování bojů o postup do hlavní soutěže. Zdeněk Kolář přehrál Tima van Rijthovena a zítra si zahraje finálové kolo kvalifikace. Méně už se dařilo druhému českému zástupci Lukáši Dlouhému, který podlehl Italu Ereminovi ve dvou setech.

Zdeněk Kolář postupuje do posledního kola kvalifikace pražského challengeru. V dnešním zápase přehrál Nizozemce Tima van Rijthovena za necelou hodinu dvakrát 6:2. V zítřejším finálovém zápase se potká se Slovákem Alexem Molčanem. Český mladík se dnes na kurtu příliš dlouho nezdržel, což vzhledem k parnému počasí rozhodně nebylo na škodu. „Počasí je opravdu náročné, bere hodně sil. Z tohoto pohledu to nebylo úplně snadné,“ popsal Kolář nepříliš ideální tenisové podmínky. Devatenáctiletý tenista byl ale se svým výkonem jinak spokojený. „Hrál jsem opravdu dobře. Čekal jsem, že to bude delší a těžší zápas.“ uzavřel hodnocení zápasu aktuálně 334. hráč světového pořadí.

Z postupu do závěrečného kvalifikačního kola se raduje i slovenský tenista Martin Blaško, který přehrál Chorvata Brkiće 7:6 (8) a 6:3. Zatím je to dost těžké. Po delší době jsem na turnaji, protože jsem maturoval. První zápas jsem se trápil. Dnes to bylo takové nemastné, neslané. V prvním setu jsme se oba trápili na servise. Druhou sadu už byl soupeř unavený,“ zhodnotil dnešní utkání i své dosavadní působení na turnaji Blaško.

Ohlasy Martina Blaška po výhře ve 2. kole kvalifikace Sparta Prague Open

Druhý český zástupce v kvalifikaci, Lukáš Dlouhý, se do hlavní soutěže nepodívá. Stopku na cestě za postupem mu vystavil Ital Edoardo Eremin, který dvojnásobného grandslamového šampióna ve čtyhře přehrál ve dvou setech, 6:0 a 7:5. Zatímco první set byl jasnou záležitostí Eremina, jenž nadělil svému soupeři nepopulárního „kanára“, ve druhé sadě byla hra vyrovnanější. Dlouhý však nevyužil nadějné vedení a v závěru setu se italskému tenistovi podařilo utkání překlopit na svou stranu. Zkušenému Čechovi se nedařilo především na servisu, kde oproti jedinému esu vyrobil hned třináct dvojchyb! 

„Dnes to bylo od začátku hodně rychlé. Nejsem zvyklý na tento styl hry, dlouho jsem singly nehrál. V průběhu zápasu jsem se s tím ale vyrovnal. V závěru druhého setu jsem vedl 5:3, ale bohužel jsem to neproměnil. Je to škoda, ale hezky jsem si zahrál.“ zhodnotil Dlouhý průběh utkání a zároveň nalezl i přes porážku pozitivum na výsledkově nepovedeném zápase. 

Ohlasy Lukáše Dlouhého po porážce ve 2. kole kvalifikace Sparta Prague Open

Dařilo se i druhému slovenskému zástupci v dnešních kvalifikačních bojích Alexu Molčanovi, který ve třech setech porazil Mexičana Lucase Gomeze. Molčan se v zítřejším finálovém kole střetne se Zdeňkem Kolářem o postup do hlavní fáze pražského podniku. Jsem spokojený, protože jsem dokázal vyhrát zápas, který se nevyvíjel dobře. První set mě trochu bolelo zápěstí. Poté jsem uhrál několik míčků a především mě podržel servis. Podání mě dnes zachránilo, kdo by to byl řekl. Potom už jsem to vybojoval.“ zhodnotil Molčan těžký zápas, který vyhrál i přes drobné zdravotní potíže.

Ohlasy Alexe Molčana po výhře ve 2. kole kvalifikace Sparta Prague Open

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H, kvalifikace - 2. kolo)

Tomislav Brkić (CRO) - Martin Blaško (SVK)  6:7 (8), 3:6
Lenny Hampel (AUT) – Lorenzo Sonego (ITA-8)  7:6 (4), 6:7 (4), 7:5
Maximilian Marterer (GER-2) – Yannick Maden (GER) 2:6, 3:6
Dzmitryj Žyrmont (BLR) – Nicolas Barrientos (COL-5) 3:6, 6:3, 7:6 (4)
Edoardo Eremin (ITA) – LUKÁŠ DLOUHÝ (WC)  6:0, 7:5
Johannes Haerteis (GER) – Andreas Beck (GER-7) 6:3, 2:6, 3:6
Tim van Rijthoven (NED) - ZDENĚK KOLÁŘ  2:6, 2:6
Alex Molčan (SVK) – Lucas Gomez (MEX)  2:6, 6:4, 6:3

1. kolo kvalifikace "Challenger Sparta Prague Open má za sebou první kolo kvalifikace, Kolář s Dlouhým jdou dál"


Galerie