Štefková po výhře v Istanbulu v Praze formu nepotvrdila

- David Schlegel

Barbora Štefková minulý týden triumfovala na turnaji v Istanbulu dotovaném částkou 50 000 dolarů ve dvouhře i ve čtyřhře, ale v Praze její pouť skončila hodně rychle. V prvním kole kvalifikace proti Andree Hlaváčkové uhrála pouhé čtyři gamy a prohrála 2:6, 2:6.

"Byl to kompletně nepovedený zápas. Trenér mi říkal, že servis bude rozhodovat a já jsem určitě nepodávala tak, jak jsem měla," uvedla po utkání zklamaná Barbora Štefková.

Přechod z betonu na antuku proběhl moc rychle a jistota, kterou Štefková oplývala na tvrdém povrchu v Istanbulu jí v Praze chyběla. "Neměla jsem moc času na přechod na antuku. Ještě minulý týden jsem hrála na betonu. Musím potrénovat a věřím, že to postupně bude lepší. Dnes jsem nehrála to, co jsem měla. Hrála jsem krátké míče a byla jsem pořád pod tlakem," vysvětlila talentovaná Hanačka.

"Barboru jsem neznala, ale věděla jsem, že vyhrála minulý týden turnaj a že půjde na kurt sebevědomá. Na druhou stranu já jsem v poslední době moc zápasů v singlu neodehrála, ale dnes se mi dařilo dobře a vůbec to nebylo znát," hodnotila po zápase utkání vítězná Andrea Hlaváčková.

V Istanbulu Barbora Štefková vyhrála dvouhru a s Uzbečkou Abduraimovou i čtyřhru. V turecké metropoli neponechala nic náhodě. "Pohybovali jsme se jenom na kurtech a v hotelu. Město nebo centrum jsme vůbec nepokoušeli," popsala svou zkušenost.

Štefková se díky výhře v Istanbulu dostala poprvé do první dvoustovky, nyní jí patří přesně 200. příčka. Odrazovým můstkem pro současné postavení na žebříčku bylo určitě australské turné na začátku roku, kde Štefková nasbírala spoustu bodů. "Hodně mi zápasy v Austrálii pomohly. Byla jsem tam dva měsíce, nahrála jsem spoustu zápasů na všech površích. To mi dodalo spoustu sebevědomí. Hrála jsem tam proti hráčkám okolo dvoustého místa, které jsem porazila. Určitě to hodnotím kladně," zhodnotila.

Štefková hraje nejraději na betonu a její nejsilnější zbraní je forhend. Její touhou je nyní objet kvalifikace grandslamových turnajů. Poprvé v kariéře by si kvalifikaci měla zahrát v Rolland Garros. "Ještě to není jisté, ale je to můj hlavní cíl pro letošní sezónu," uvedla jednadvacetiletá hráčka, jejíž bratr hraje za mořem a nastupuje v juniorské hokejové soutěži NAHL za Austin Bruins. "Jsme spolu hodně v kontaktu, ale o taktice si určitě nepovídáme," usmála se sympatická Barbora Štefková.