Nadal se do čtvrtfinále Wimbledonu opět nepodívá, po maratónské bitvě slaví Lucemburčan Müller

- Filip Lefenda

Šest let dlouhé čekání Rafaela Nadala na wimbledonské čtvrtfinále letos neskončí. Španěl, který před pondělním duelem s Gillesem Müllerem neprohrál na grandslamech 28 setů v řadě, vypadl s Lucemburčanem na závěr dne v pěti setech.

Čtyřiatřicetiletý Müller se při svém premiérovém grandslamovém osmifinále dostal do vedení 2:0 na sety, španělský favorit ale dokázal srovnat a vynutit si rozhodující sadu. Ta přinesla dramatickou podívanou, kterou rozsekl až osmadvacátý gem! 

Ale hezky postupně. První brejk mohl získat v páté hře první sady Nadal, šanci ale nevyužil, aby o gem později o své podání přišel. Müller svůj úspěch na příjmu potvrdil a set dovedl do vítězného konce v poměru 6:3, když v poslední hře nepřipustil nervozitu a zaznamenal čistý gem.

Čekalo se, že Nadal zapne na vyšší rychlostní stupeň, obrat se ale zatím nekonal. Ba naopak – druhá sada v podstatě kopírovala tu první, když nejprve Španěl v osmé hře nevyužil dva brejkboly, aby opět a znovu bezprostředně poté přenechal servis světové šestadvacítce. Ta zakrátko set dopodávala a vedla už 2:0.

Za stavu 4:3 oba aktéři dost možná obstarali nejkrásnější výměnu dosavadního průběhu letošního Wimbledonu.

Čtvrtý gem třetího setu dal tušit, že to vytáhlý Lucemburčan jednoduché mít rozhodně nebude. Nadal konečně prolomil dělový servis protivníka, a ačkoliv tím dalším o dvě hry později „pohrdl“, sám neřešil ve zbytku setu na podání žádné problémy. Na světě bylo snížení na 2:1 a do hry vstupoval čtvrtý set.

V něm se začaly přeci jen kupit chyby outsidera, který dost možná v tu chvíli podléhal tíze okamžiku a možného životního vítězství. Ve třetí hře ještě Müller dvě brejkové možnosti soupeře zlikvidoval, zakrátko už ale tolik štěstí neměl. Rafa šel do vedení 3:2, brejk potvrdil a svou výhodu si i po zbytek dějství, které ovládl poměrem 6:4, uhájil.

Kurt číslo 1 se tak mohl těšit na dramatické vyvrcholení, které se protáhlo natolik, až muselo být měření sil mezi Novakem Djokovičem a Adrianem Mannarinem, které se mělo uskutečnit na dvorci jako poslední v pořadí, odloženo na úterý.

Müller, který Nadala přemohl na Wimbledonu už před dvanácti lety, šel do sady podávat jako první, což s sebou vždy nese jistou psychickou výhodu. První šance na brejk, a v tomto případě i ukončení zápasu, se zrodily v desáté hře. Nadal prohrával 4:5 a 15:40, čtyřmi míči v řadě ale stav srovnal. O tři hry později promrhal vítěz nedávného Roland Garros brejkbol.

Za stavu 9:9 se světová dvojka propracovala dokonce hned k dalším čtyřem možnostem, Müller ale přečkal i tyto těžké okamžiky, aby následně na returnu rovněž zahodil dva brejkboly, resp. mečboly.

Poté se situace trochu uklidnila, tedy až do doby, kdy přišel na řadu gem číslo osmadvacet! Skóre 15:30 platilo s blížícím se koncem duelu při servisu Nadala poměrně často, nyní se však Müller dostal po delší době opět k mečbolu. A levoruký tenista jej tentokrát využil, čímž zaznamenal největší vítězství ve své tenisové kariéře!

Na závěr pondělí se tak zrodilo šokující osmifinálové překvapení. Müller, jenž si pomohl k senzaci mimo jiné i třiceti esy, ukončil vítěznou sérii Nadala a připsal si na trávě už své jedenácté letošní vítězství, přičemž porážku zaznamenal jen jedinou. V bitvě o semifinále vyzve Chorvata Marina Čiliče, šestého hráče žebříčku ATP, který v pondělí smetl třikrát 6:2 Španěla Bautistu-Aguta.