Skvěle hrající Garbine Muguruzaová pokořila i světovou jedničku a má první grandslamový titul

- Jan Vojkůvka

Spousta lidí očekávala, že Serena Williamsová dokáže dotáhnout svou cestu za dvaadvacátým grandslamovým titul do zdárného konce, ale proti těmto plánům se postavila španělská tenistka Garbine Muguruzaová, která dokázala uhrát svůj životní výsledek a ve finále světovou jedničku porazit!

Nejlepším výsledkem španělské hráčky, která se narodila ve Venezuele, bylo doposud finále loňského Wimbledonu, ale na pařížské antuce dokázala tento výkon ještě vyšperkovat. Na cestě za titulem se přitom mohla opřít právě o oblíbenou antuku, která je povrchem, na kterým již dokázala jednou Serenu Williamsovou porazit a to v roce 2014 právě na French Open.

V ostatních třech střetnutích ale vždy zvítězila americká tenistka, která i do dnešního zápasu vstupovala v roli favoritky.

Zápas a styl hry Muguruzaové ji však dnes příliš nesedl, a ačkoliv si vypracovala spoustu brejkbolových příležitostí, ve využívání byla dnes o poznání slabší než soupeřka. To se projevilo hned v prvním setu, ve kterém musela dotahovat ztrátu servisu. Povedlo se jí to sice v osmém gemu, kdy srovnala na 4:4, ale Garbine byla v proměňování brejkbolů mnohem efektivnější a další úspěšný průraz si připsala v jedenáctém gemu, v němž ji Serena nabídla jednu příležitost.

Williamsová sice následně ve dvanáctém gemu bojovala o rebrejk, měla k tomu příležitost dvou brejkbolů, ale ani jeden nevyužila a nepomohlo ji ani odvrácení dvou setbolů soupeřky. Ten třetí totiž už Španělka využila a společně s mnohými španělskými fanoušky se mohla po výhře 7:5 začít radovat.

Nesmělo však přijít usnutí na vavřínech a to skutečně ze strany Muguruzaové nepřišlo. Španělka prokázala svoji odolnost a psychickou sílu a pokračovala ve skvělém výkonu i ve druhé sadě, v níž sebrala Williamsové servis hned v prvním gemu. Američanka sice po boji dokázala ve druhém gemu získat okamžitý rebrejk, ale přišel třetí gem, dva brejkboly pro Muguruzaovou a dvaadvacetiletá tenistka se znovu ujala vedení.

V tu chvíli se ve hře Sereny Williamsové něco zlomilo, proti rozjeté soupeřce si už nedokázala vypracovat žádný další brejkbol a poté, co v devátém gemu odvrátila při svém servisu čtyři mečboly, ji ani tato případná vzpruha nepomohla a Muguruzaová hned vzápětí čistou hrou zápas ukončila a zvítězila 6:4.

Poslední míček, který Williamsová pouštěla, respektive nedokázala doběhnout, byl překvapením i pro samotnou Muguruzaovou, která zprvu nevěřila tomu, že balon dopadl na lajnu, a že se z ní stala grandslamová vítězka.

Při pozápasovém rozhovoru se usměvavá Španělka rozpovídala zejména o své soupeřce. „Hrála jsem proti nejlepší hráčce tenisové historie a jsem moc šťastná, že jsem jí dokázala porazit. Serena je velmi aktivní ve výměnách, hrála hodně agresivně a musela jsem být pořád velice koncentrovaná ve výměnách, aby to dneska vyšlo. Před dvěma lety jsem tu Serenu porazila, asi mi to trochu pomohlo,“ řekla s úsměvem.

Muguruzaovou v utkání dost poslouchal první servis, ačkoliv trefila hned 9 dvojchyb. Do dvorce šlo téměř 75% jejích prvních podání, čímž si pomáhala zejména v klíčových fázích zápasu. „Snažila jsem se být co nejvíc klidná. To je pro mě vždy hrozně důležité, abych byla úspěšná. Na konci jsem ale byla už celkem nervózní, ale hodně mě podrželo podání,“ potvrdila Muguruzaová.

Španělku za titulem hnala spousta španělských diváků, kteří v hledišti centrálního dvorce Roland Garros dominovali a společně s Muguruzaovou propadli v obrovskou radost po proměněném mečbolu. „Je to samozřejmě španělský turnaj – antuka a Rafa je náš šampión. Je to velký den pro Španělsko. Chtěla bych moc poděkovat všem fanouškům, byli fantastičtí!“

Zatímco Serena Williamsová na svůj dvaadvacátý titul teprve čeká, Garbine Muguruzaová svůj první velký titul získala možná v souboji hrající legendy a nastupující generace.


Finále čtyřhry ovládli rovněž Španělé

Své vyvrcholení má za sebou také soutěž ve čtyřhře, kterou ovládli poměrně překvapivě Španělé Feliciano Lopez a Marc Lopez, jmenovci, kteří ve finále porazili pátý nasazený pár, americká dvojčata, Boba a Mikea Bryany. Patnáctý nasazený španělský pár tak navázal na svou krajanku Muguruzaovou a připravil Paříži španělský den.

Vyrovnaná bitva trvající téměř dvě a půl hodiny se prezentovala zejména skvělými výkony na servisu. Koneckonců první set rozhodl jediný brejk, ke kterému se hned v prvním gemu dostala španělská dvojice, jež proměnila až pátý brejkbol a díky tomu ovládla první set 6:4.

Ve druhém setu bylo k vidění ještě méně brejkbolů a nakonec ani jeden brejk. Oba páry si hájily servisy až do zkrácené hry, v níž Lopez s Lopezem měli na kontě mečbol, ale nevyužili ho a naopak Američané proměnili v pořadí třetí setbol ve druhém dějství.

O titulu tak musel rozhodnout až třetí set. V něm si oba páry držely podání až do šestého gemu, kdy Bryani přišli o servis, ale hned vzápětí předvedli úspěšný rebrejk po čisté hře. Jenže Španělé cítili svou šanci a podařilo se jim opět v osmém gemu vypracovat si dva brejkboly, přičemž ten druhý přetavili v zisk amerického servisu a Feliciano Lopez šel podávat na vítězství v utkání.

A svým servisem nedal Bryanům šanci. Zůstal jediným hráček na dvorci, který neztratil ani jednou podání a čistou hrou, navíc zakončenou esem, zápas doservíroval a společně se svým parťákem mohl propuknout v radost z prvního velkého titulu ve společné kariéře.

FRENCH OPEN
Finále žen

Garbine Muguruzaová (ESP) - Serena Williamsová (USA) 7:5, 6:4

Finále čtyřhry mužů

F. Lopez, M. Lopez (ESP) - B. Bryan, M. Bryan (USA) 6:4, 6:7 (6), 6:3