Neskutečná jízda pokračuje! Nadal vyhrál už osmadvacet setů v řadě a je čím dál blíže rekordu

- Radek Štohl

Rafael Nadal se dostává do excelentní formy. Španělský tenista si ve třetím kole Wimbledonu poradil s Karenem Chačanovovem ve třech setech a díky tomu vyhrál na grandslamových turnajích již osmadvacet setů za sebou. Pokud postoupí do finále probíhajícího majoru bez ztráty jediné sedy, překoná tak rekord Rogera Federera z let 2006 až 2007, kdy švýcarský hráč uhrál 37 setů v řadě!

Osmadvacet setů z osmadvaceti pokusů. V dnešním vyrovnaném tenisovém světě to zní až neuvěřitelně. Nadal od začátku letošního French Open do probíhajícího Wimbledonu neztratil na grandslamových turnajích ani jednu sadu. Ve třetím kole mu v tom nezabránil ani Karen Chačanovov, který měl k přerušení této série i jeden setbol.

Jednatřicetiletý tenista vstoupil do pátečního odpoledního zápasu naprosto suverénně. Během krátké chvíle vedl 4:0, což ho možná trochu uspokojilo, neboť při následujícím vlastním podání neuhrál jediný míček. To vše napravil dalším brejkem, který potřetí v zápase potvrdil. Tentokrát čistou hrou. Po třiadvaceti minutách hry se tak mohl radovat z výhry v úvodní sadě 6:1.

Soupeř na úvod nového dějství odvrátil tři brejkboly, o dvě hry později po dalším dlouhém gemu při podání Chačanovova se favorit dostal k čtvrtému brejku v zápase, když ve druhém dějství využil první ze sedmi nabídnutých příležitostí. Hráči si v průběhu sady udrželi již podání a tak mohl Španěl v desátém gemu po čisté hře poslat utkání do stavu 2:0 na sety.

Třetí sada byla přehlídkou udržených podání. Ne vše bylo však tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nadal si ve třetí a páté hře vybojoval po jednom brejkbolu, svoji šanci však zahodil. V osmém gemu tak jednadvacetiletý protihráč získal postupně tři příležitosti k brejku. I on svými šancemi pohrdl. Dvanáctá hra měla být v jednoznačné režii bývalé světové jedničky, která byla na servisu. Za stavu 30:40 ovšem musela čelit brejkbolu a zároveň setbolu. Nelehkou situaci však favorit ustál a tak se mohlo do tiebreaku, v němž dominoval dvojnásobný vítěz tohoto turnaje, který po setech 6:1, 6:4, 7:6 (3) postoupil do osmifinále.

V něm narazí na Gillese Müllera, se kterým v šesti případech prohrál jednou. Tato porážka se datuje dvanáct let zpátky. Dějištěm zápasu byl Wimbledon.

Pokud Nadal zvládne osmifinále, čtvrtfinále i semifinále bez ztráty jediné sady, překoná tak Rogera Federera v počtu vyhraných setů za sebou na grandslamových podnicích. Švýcarský fenomén mezi finále US Open 2006 a čtvrtfinále French Open 2007 dokázal získat neskutečných 37 dějství v řadě.

V případě, že tenista pocházející z Mallorcy se do finále dostane, 17. července 2017 odstartuje s jistotou svůj 141. týden v čele světového žebříčku. V semifinálovém duelu navíc může přímo svrhnout z trůnu Andy Murrayho. Na jeho domácí půdě..