O motivaci mám postaráno, hlásí Pavlásek touhu postavit se znovu Djokovičovi

- Jan Vojkůvka

Kurt číslo 1, druhý největší dvorec v posvátném Wimbledonu, se stal dějištěm doposud největšího zápasu v kariéře dvaadvacetiletého Adama Pavláska. Nikterak nezáleželo na tom, že v utkání se českému tenistovi dávaly pramalé, a dost možná i žádné, naděje. Na druhé straně sítě stál Srb Novak Djokovič, bývalý první hráč světa. Pavlásek prohrál 2:6, 2:6, 1:6, ale získal motivaci zahrát si více tak velkých duelů.

„Pro mě to byl svátek. Je škoda, že nedopadl trochu líp, že jsem s ním nehrál vyrovnaněji. Dal mi na frak. Byla to škola hrou,“ řekl český tenista v rozhovoru pro iDnes.cz. Pro Pavláska byl letošní Wimbledon plný podobných svátků a podobných „poprvé“.

Poprvé v hlavní soutěži nejslavnějšího turnaje světa, premiérová výhra na zeleném grandslamu, první utkání na tak velkém dvorci, první klání s hráčem Velké čtyřky, do níž Djokovič patří společně s Federerem, Nadalem a Murraym.

Do utkání nastupoval s velkým respektem, možná až příliš citelným. Doplatil na to ztrátou servisu hned v úvodním gemu. „Můj respekt byl umocněný tím, že se hrálo na kurtu, na kterém on je jako doma,“ podotkl Pavlásek. V rychlém střetnutí, jež trvalo 93 minut, přesto předvedl několik světlých momentů. Snažil se vyhýbat nevynuceným chybám, kterých zahrál jen 22, trefil 16 winnerů a odvrátil 11 z 18 brejkbolů.

Ve třetím setu za stavu 1:3 se sám dostal k příležitosti na proražení Djokovičova podání. Neuspěl, ale dokázal si, že by to mohlo jít. „Mrzí mě, že jsem se neukázal v lepším světle. S Djokovičem se hraje o každý balon. Vrátí skoro každý servis. Jeho styl se mi líbí. Je komplexní hráč. Když mám den, můžu svou hru k té jeho přirovnat,“ pokračoval v rozhovoru pro iDnes.

Tentokrát svůj den neměl, nicméně fakt, že si zahrál na Wimbledonu proti trojnásobnému vítězi slavného turnaje, mu už nikdo nevezme. „Aspoň mám motivaci, abych se s ním potkal znovu a předvedl lepší výkon,“ řekl rozhodně.

Aktuálně 136. hráč světového žebříčku má za sebou účast na třetím ze čtyř grandslamů. Zkompletovat svou pomyslnou sbírku by rád v srpnu na betonech ve Flushing Meadows, kde v roce 2015 vypadl v kvalifikaci a od té doby zde nehrál. Pomoci mu může i sebevědomí nabité v All England Clubu.