Najdi si jinou práci, jsi ostudou tenisu! Australan Tomic je pod palbou kritiky bývalých hráčů

- Jan Vojkůvka

Australský tenista Bernard Tomic schytává kritiku ze všech stran. Poté, co byl za své výroky haněn tenisovými fanoušky, pozadu nezůstaly ani legendy bílého sportu, které mladého bouřliváka vyzývají, aby trochu ubral nebo si našel jinou práci.

„Nebyl jsem na utkání připraven mentálně ani fyzicky. Ani nevím proč. Trochu jsem se nudil, abych byl upřímný,“ řekl na tiskové konferenci Bernard Tomic poté, co prohrál s Němcem Mischou Zverevem v úvodním kole Wimbledonu za pouhých 84 minut 3:6, 4:6, 3:6.

Slova čtyřiadvacetiletého talentovaného tenisty popudila nejen veřejnost, ale i bývalé hráče bílého sportu. Ti příliš neváhali s tím, aby se do Australana narozeného v německém Stuttgartu, opřeli. „Je to neúcta k celému sportu a historii tenisu. Pokud není schopen najít motivaci ve Wimbledonu, měl by si najít jinou práci,“ řekla Martina Navrátilová, vítězka celkem 20 wimbledonských trofejí z dvouhry, čtyřhry a mixu.

„Diváci zaplatili dost peněz za to, aby se mohli jít podívat na Wimbledon a pak se ukáže tenhle chlapík, co se vůbec nesnaží a nic ho nerozháže. Měl raději zůstat doma,“ dodala Navrátilová.

Přístup krajana se nijak nezamlouvá ani vítězi Wimbledonu z roku 1987 Patu Cashovi, kterému záleží na tom, jak se australský tenis prezentuje ve světě. „Nemyslím si, že by Bernie reprezenzoval australské hráče. Ale může nadělat mnohem více škody než jen zničit image, kterou jsme vytvořili. Spousta bývalých tenistů je zděšena, obzvlášť z Austrálie a ti, kteří stáli u zrodu tohoto okruhu. Bez těhle lidí bychom tu nebyli,“ rozčiloval se Cash.

Bude to jen horší, míní bývalý kouč
Zděšena chováním krajana je také bývalá světová jednička ve čtyřhře a vítězka wimbledonského deblu z let 2001 a 2004 Rennae Stubbsová. Ta si ve svém vyjádření pro ABC Radio nebrala s Tomicem servítky. „Absolutní hanba, on je hanba. To, co řekl na tiskové konferenci, je ostuda. Je to ostuda australského tenisu,“ zuřila Stubbsová. „Jestli vás tenis nudí a nejste fyzicky tam, co potřebujete, pak je to proto, že jste netrénoval. Pojďme být upřímní - pokud není člověk dostatečně fit a nemá pocit, že může jít do pěti setů, pak ať vůbec nehraje,“ dodala.

Problém s Bernardem Tomicem však podle všeho není tak jednoduchý, jak by se mohl zdát. Vnést světlo do situace, v níž se Australan nachází, se pokusil jeho bývalý kouč Neil Guiney, který stál u začátků hráče s velkým talentem.

„Jeho chování není překvapením. Jeho kariéra byla více ambicí jeho otce než Bernarda samotného,“ řekl pro Fairfax Media. „John ho řídil velmi tvrdě a takovýhle výsledek tak mohl být očekávaný.“

Právě John Tomic, otec Bernarda, stojí údajně i za rozkoly, které vedly k tomu, že jeho syn odmítá reprezentovat v Davis Cupu. Osoba Johna Tomica je v tenisovém světě hodně kontroverzní, pro ostřejší slovo nejde daleko, v roce 2013 dokonce údajně napadl jednoho z tenistů při hádce před hotelem a minulý rok po porážce své dcery na jednom z turnajů se obořil na umpirového rozhodčího. A výčet jeho prohřešků je mnohem delší. Zároveň dle Guineyho právě jeho přístup stojí za tím, jak se Bernard chová při zápasech a proč mnohdy vůbec nemá o hru zájem.

„Je mi ho líto, protože byl do tenisu nucen po většinu svého života,“ pokračoval Guiney. „To, co je teď, je jen důsledek. Očekával jsem, že se něco takového stane už dřív,“ vyřkl svou předpověď.

„Bez tréninku toho na kurtu moc neudělá. Už nějakou dobu má sestupnou tendenci a myslím, že nadále v tom bude pokračovat,“ uvedl jeho bývalý kouč. „Žije v Monaku, má rád rychlá auta. Jeho mentální problém je v tom, že nemá rád trénink. Lepší hráči jdou přes bolest, ale on na něco takového není připraven. V jistém smyslu je to konec příběhu. Pokud bude hrát, bude se to už jen zhoršovat,“ dodal.