Exhibici jsme si užili, řekly svorně současné i bývalé tenisové hvězdy

- Jan Vojkůvka

Vyvrcholení UniCredit Czech Open v Prostějově kromě finálového utkání dvouhry mužů přineslo i velmi zajímavou exhibici, do níž naskočily dvě elitní tenistky ženského okruhu Petra Kvitová s Lucií Šafářovou a veteráni Jiří Novák s Petrem Pálou.

Na dvorci se nakonec sešly ve složení dvojic Kvitová/Pála a Šáfářová/Novák. Utkání, které mělo za cíl pobavit nejen přítomné hráče a hráčky, ale především diváky na zaplněném centrálním dvorci, zcela splnilo svůj účel. Výsledek nikoho moc nezajímal, přesto pro pořádek, vítězství zapsala dvojice Šafářová s Novákem 5:4, přičemž vítězný bod si připsali v tiebreaku, jenž ovládli 7:5.

Zábava, panující na dvorci, pokračovala i na následné tiskové konferenci. „Pro mě to byla první exhibice v Prostějově a vlastně druhá v České republice. Bylo příjemné zahrát si v domácím prostředí,“ odstartovala Petra Kvitová setkání s novináři a následně se vyjádřila i k zaplněnému hledišti na centr kurtu. „Jsme za to všichni rádi. Jirka (Novák) je z Prostějova, Lucka (Šafářová) taky, takže to bylo opravdu domácí a jsme rádi, že diváci přišli v takovém počtu.“

Česká tenisová jednička nezapomněla vychválit zejména mužskou část exhibiční čtyřhry. „Myslím se, že jsem to hlavně kazila já, chlapi byli úžasní,“ usmívala se Kvitová. Složení dvojic, které se na dvorci proti sobě postavily, bylo dle Kvitové rozhodnutím organizačního týmu.

Zatímco Petra Kvitová komunikovala s novináři, Lucie Šafářová byla v družném rozhovoru s Petrem Pálou, ze kterého byla vytržena následnou otázkou na dojmy z exhibice. „Bylo to úžasný, byla to sranda a byl krásně zaplněný centrální dvorec. Pro mě to byla taky první exhibice v Prostějově a jsem ráda, že jsem se mohla zúčastnit,“ řekla Šafářová.

Řeč následně přišla i na pánské osazenstvo na tiskové konferenci.„Pro mě to byla několikátá exhibice a s holkama v podstatě poprvé, takže to bylo super. Partnerce se chci omluvit, že jsme nevyhráli,“ otočil se Petr Pála na Petru Kvitovou.

Aktuální světová dvanáctka s odpovědí příliš nezahálela. „Pokazila jsem to,“ kývala hlavou směrem k Pálovi, jenž se rozesmál. „Nenene, jsem to byl já,“ podotkl fedcupový kapitán s úsměvem. „Ale bavilo mě to a bylo strašně milé, kolik přišlo lidí. Ukazuje se, jak tady tenis prostě táhne,“ dodal.

Slovo následně dostal doposud tiše sedící a usmívající se Jiří Novák, který se Šafářovou zvládl uhrát vítězství. „Já můžu navázat na tato slova, mně se to taky líbilo. Jsem hrozně rád, a už jsem to avizoval na kurtu, že chci poděkovat pořadatelům, že mě na tuto exhibici pozvali. Byla pro mě čest s takovými ikonami českého tenisu si ve smíšené čtyřhře zahrát,“ řekl Novák.

Po prvotních ohlasech na samotný zápas přišel prostor ještě pro dvě otázky. První směřovala na Petra Pálu, zda-li exhibice bude mít nějaký vliv pro nominaci na Fed Cup, jestli třeba kapitánovi nezamotala hlavu. Finalista French Open z roku 2001 svou odpovědí rozesmál zejména přítomné tenistky. „Určitě, ale neřeknu vám jak. Dnes to bylo hodně určující,“ smál se Pála.

Obě hráčky se posléze ještě vyjádřily na otázku týkající se začátku travnaté části sezony. „Cítím se dobře, musím to zaklepat. Zdraví mi slouží, takže už se těším, až se na trávě začne,“ svěřila se Šafářová.

„Mě čeká trénink, abych se na trávu připravila. Doufám, že se to potom všechno projeví. Na trávu se těším, je to můj nejoblíbenější povrch a uvidíme, jak to půjde,“ uzavřela tiskovou konferenci Kvitová.

Tisková konference po tenisové exhibici hvězd v Prostějově

Záznam parádního úderu Petra Pály z tenisové exhibice