Jediný míček od překvapení, dva nevyužité mečboly. Je na čem stavět, uvedl Rosol

- Jan Vojkůvka

Pověstný poslední krůček scházel Lukáši Rosolovi, aby ve Wimbledonu dotáhl senzaci ke zdárnému konci a vyrovnal své grandslamové maximum. Dva mečboly, dvě šance na zakončení zápasu a k postupu do třetího kola. První Müller smazal po náběhu na síť, druhý odvrátil esem. Sen se po prohře 5:7, 7:6 (7), 6:4, 3:6, 7:9 rozplynul, ale deklarovaný restart kariéry má velmi slibný začátek.

Prozatím to nebyla pro Lukáše Rosola vůbec vydařená sezona. Jedno semifinále z challengeru, výpadky v kvalifikacích na turnaje ATP... Až Wimbledon, posvátné místo tenisových klání, přinesl potřebnou pohodu, klid a sebevědomí. Za dohledu nové přítelkyně Petry Kubinové i kondičního trenéra Daniela Hejreta se Rosolovi podařilo projít kvalifikací, v prvním kole porazit Švýcara Laaksonena a v boji o postup do třetího kola pořádně potrápit favorita Gillese Müllera.

„Je to pro mě nový začátek. Motivací mám teď spoustu,“ řekl český tenista ještě během kvalifikačních bojů. A účast si užil plnými doušky. V bitvě s vítězem přípravného turnaje v Hertogenboschi a semifinalistou podniku v Queen's Clubu nebyl daleko od obrovského překvapení.

Souboj tvrdých servisů nepřinesl mnoho brejků. Oba hráči se dokázali opřít o podání i kvalitní hru od základní čáry. Levácká hra Müllera Rosolovi na rychlé trávě příliš neseděla, přesto bojoval, rval se, na kurtu dřel. A své šance měl.

"Byl to dobrý zápas o malých šancích se špatným koncem. Hrál jsem na dobré úrovni, všechno se zlepšilo. S turnajem můžu být celkově spokojený a je vidět, že je na čem stavět. Beru to pozitivně, mohl jsem jenom překvapit," cituje Rosola web iDnes.cz.

První set pro sebe Müller urval v jedenácté hře, v níž dokázal Rosola brejknout. Druhý set naopak dospěl až do tiebreaku, ve kterém český tenista odvrátil setbol a otočil vývoj hry. Vše podpořil ve třetím dějství úspěšným brejkem v pátém gemu a zdárným doservírováním sady.

Vedení 2:1 na sety bylo nadějné, ale nic nezaručující. Potvrdilo se to záhy, když Müller skvělým servisem hladce vyhrával gemy a využil šance ze čtvrté hry, v níž obral Rosola o podání. A tak musel rozhodnout pátý set, který se hraje bez zkrácené hry. Duel trval už tři hodiny, když Müller porazil v páté hře Čechův servis. Rosol zbraně nesložil a okamžitým rebrejkem se dostal zpět do zápasu. Opět začal dvorci dominovat servis obou hráčů a to až do dvanácté hry, v níž byl Rosol jediný míček od senzačního postupu. 

Müller ovšem oba mečboly soupeře odvrátil a přes shodu si došel pro zisk gemu. „První mečbol trochu mrzí, mohl jsem do toho jít odvážněji,“ uvedl pro ČTK. Rosol nevyužil obrovské příležitosti a nakonec sám musel přetrpět pohled na radujícího se soupeře. Rozhodnutí padlo za stavu 7:7. Rosol sice odvrátil dva brejkboly Lucemburčana, s tím třetím si ale neporadil. Poté, po třech hodinách a 40 minutách Müller ukončil zápas čistou hrou...

Mnoho nescházelo, postup byl blízko. Třetí kolo z roku 2012 sice Rosol nevyrovnal, ale se svým výkonem ve Wimbledonu může být spokojen. „Vím, že patřím přinejmenším do stovky. A mám velkou chuť se do ní zase vrátit. Věřím, že mi v tom Wimbledon pomůže,“ citoval jeho slova po výhře v prvním kole web iDnes.cz. A v kole druhém svá slova, i přes porážku, potvrdil.


Galerie