Ručníkový grandslam! Chlapci ukradli suvenýr, gesto Američana Socka vyvolalo dojemné reakce

- Filip Lefenda

Obtížnou travnatou premiéru má za sebou Američan Jack Sock, který se utkal s wimbledonským kvalifikačním překvapením - Christianem Garinem, antukářem z Čile. Po proměněném mečbolu si ale mohla světová osmnáctka oddechnout, mise byla splněna, další překvapení v podání soupeře z třetí stovky žebříčku se tentokrát nekonalo. I když jistý překvapivý prvek by se na kurtu číslo 8 přeci jen našel, byť až krátce po utkání. To favorit věnoval mladému fanouškovi svůj turnajový ručník, o radost však chlapce nevybíravým způsobem připravil starší muž, který si jej po krátké přetahované nechal pro sebe. Co se dělo pak?

Nevyzpytatelného soupeře vyfasoval pro úvodní kolo Wimbledonu sedmnáctý nasazený Jack Sock. Američan před třetím grandslamem sezóny letos neodehrál ani jeden zápas na trávě, v kariéře však na tomto povrchu absolvoval téměř na tři desítky duelů. To jednadvacetiletý Chilan Christian Garin přicestoval do britské metropole jako typický zástupce jihoamerické antukové školy, který na trávě dosud v zápase nestál ani jednou. K překvapení všech se ale prodral skrze tříkolovou kvalifikaci až do hlavní soutěže.

A v té tenista z třetí stovky žebříčku proti světové osmnáctce rozhodně nezklamal. Sockovi vzal Garin set, ten třetí pak prohrál až skrze zkrácenou hru. Nakonec odešel z kurtu poražen, ale se vztyčenou hlavou.

To Sockovi určitě spadl kámen ze srdce. Žebříčkový rozdíl se na konečném výsledku příliš neprojevil, přesto nakonec vytáhlý Američan roli favorita splnil a může se těšit na duel druhého kola s Rakušanem Ofnerem.

Utkání mělo dohru v hledišti

Jak už bývá na velkých turnajích zvykem, fanoušci si od svých oblíbenců žádají i nějaký ten suvenýr. Kromě podpisu na zakoupenou zvětšeninu tenisového míče lze získat do sbírky třeba i potítko nebo ručník. Jeden takový věnoval vítěz mladému chlapci, který si o něj za jeho lavičkou poprosil. Jak ale zachycuje video, domů si jej neodnesl.

Surově mu jej z rukou vytrhl po menší přetahované, v níž neměl chlapec nárok, starší muž. To neuniklo pozornosti amerického hráče, který po utkání napsal na svůj twitterový účet zprávu. „Pokud někdo zná toho chlapce, kterému byl vytrhnut ručník z rukou, uveďte jeho jméno a jsem si jistý, že se k němu jeden dostane,“ zastal se hezkým gestem Sock svého fanouška.

Kromě mnoha lidí reagoval na Američanův tweet také jeho krajan Rajeev Ram, 223. hráč žebříčku ATP, který v druhém kole kvalifikace podlehl Lukáši Rosolovi. „Tohle bylo neuvěřitelné,“ posteskl si nad chováním muže v hledišti, jenž měl na hlavě klobouk a sluneční brýle. Ani ty ho ale zřejmě před ostudou neuchrání.

Samotný chlapec pak na celém incidentu paradoxně dost možná vydělá. Alespoň tedy „materiálně“. Na Sockovu výzvu totiž zareagovali správci US Open. „Pokud zjistíš, o koho jde, rádi bychom mu jeden ručník z US Open také poslali,“ píše se v tweetu, v jehož rámci byly do diskuze zapojeny také profily zbývajících dvou grandslamů – Australian Open a Roland Garros.

Z Austrálie se již ozvali. „Není problém! Rádi jedním ručníkem přispějeme také.“ Pozadu nezůstali ani v Paříži. „Jsme rádi, že můžeme zkompletovat ručníkový grandslam.“ Z incidentu se tak nakonec vyklubalo sympatické gesto napříč třemi kontinenty. Hezký důkaz, že i zlé věci mohou být pro něco dobré.