První krok splněn! Berdych zdolal Chardyho i popáté, s výkonem na pomalejší trávě byl spokojen

- Filip Lefenda

Nebylo to na úvod turnaje jednoduché utkání, ale zvládl ho. Tomáš Berdych porazil v prvním kole Wimbledonu ve čtyřech setech Francouze Jéremy Chardyho a nezaváhal se zkušeným soupeřem ani v pátém vzájemném měření sil. První krok z dlouhé cesty za obhajobou loňského semifinále tak má světová patnáctka zdárně za sebou.

Do zápasu vstoupil Berdych výborně. Na servisu si počínal suverénním způsobem, když na něm za celý první set prohrál jen čtyři míče. Rozhodujícím momentem se ukázal být čtvrtý gem, v němž se Čech dostal na returnu do vedení 40:0. Hned první brejkovou možnost jedenáctý nasazený využil a později ovládl sadu poměrem 6:3.

Ve druhém dějství se role obrátily. Chardy sbíral gemy na podání s jistotou, zatímco Berdych nabídl ve dvou případech brejkboly. Ve čtvrté hře jej ještě stačil odvrátit a získat gem přes shodu, o čtyři hry později už ale česká jednička tolik štěstí neměla. Francouz kradl servis protivníka vůbec poprvé v utkání, utekl na 5:3 a následně set doservíroval.

Na kurtu číslo 2 se tak v tu chvíli začínalo prakticky od začátku. Důležitým se ukázal být třetí gem třetího setu, v němž pustil Berdych při svém podání soupeře do náskoku 40:15, dvě brejkové hrozby ale zlikvidoval. Další se už ve zbytku sady neurodily a rozhodovat tak musel tiebreak. V tom si český hráč od počátku udržoval mírný náskok, který už nepustil. Skóre 7:4 znamenalo, že jej od postupu do druhého kola dělil už jen vyhraný set. A tento fakt vnímal sám hráč jako zlomový okamžik.

„Důležitý byl tiebreak. Je fajn vést 2:1 nad člověkem, který je rozjetý, výborně servíruje a celkově hraje uvolněně,“ svěřil se Berdych po zápase v rozhovoru pro zpravodajský portál iDnes.cz.

Mač pokračoval čtvrtým setem. Po dvou čistých hrách na podání se v páté hře Čech blýskl také na returnu, kde udělal poslední velký krok k postupu. Berdych rázem vedl 3:2 a měl podání k dobru, jehož výhodu už si do konce utkání pohlídal. Pravda – v osmé hře měl Francouz brejkbol a možnost vrátit se zpět – jednatřicetiletý favorit ale nebezpečný moment přečkal a o dvě hry později dopodával duel čistou hrou.

„Chardy rozhodně nebyl pro první kolo jednoduchý soupeř. O to větší radost mám z výkonu i z postupu,“ hodnotil Čech dále pro iDnes. Cenil si také dobře zvládnuté výměny, kterou zneškodnil poslední brejkbol soupeře.  

Po utkání, v němž si pomohl mimo jiné i dvanácti esy a zaznamenal stoprocentní využití brejkbolů, čeká na loňského semifinalistu Američan Ryan Harrison. S 41. hráčem světa se Tomáš Berdych utkal rovněž na letošním Australian Open, kde jej shodně v utkání druhého kola porazil ve třech setech. O rok dříve sice s Harrisonem v Torontu ztratil set, přesto i z premiérového vzájemného měření sil vyšel nakonec lépe český hráč.

Ten je podobně jako mnoho ostatních tenistů přesvědčen o tom, že tráva je letos v londýnském All England Clubu o něco pomalejší než v předešlých letech. Změnu dle svých slov pocítil již ve čtvrtek, kdy trénoval s Rogerem Federerem. „Zápasové dvorce jsou hodně tvrdé, moc nezapršelo, může za to asi sucho. Balón se hodněkrát v podstatě zastaví,“ zamýšlel se pro iDnes.cz nad zrádností travnatého povrchu majitel třinácti singlových trofejí z okruhu ATP. Zatím si s ním ale ví rady.

1. kolo Wimbledonu
Jéremy Chardy (FRA, 71.) – TOMÁŠ BERDYCH (15.)[11] 3:6, 6:3, 6:7(4), 4:6


Galerie