Plíšková překonala první wimbledonskou překážku. Čeká mě teď těžký los, přiznala

- Jan Vojkůvka

Nasazená trojka Karolína Plíšková má za sebou vydařený vstup do třetího grandslamu sezony! V úvodním kole v All England Clubu hladce přešla přes Rusku Jevgeniji Rodinovou, jíž porazila ve dvou setech a zahájila svou cestu za úspěchem ve Wimbledonu.

Jedna z favoritek na zisk wimbledonského triumfu a zároveň žhavá kandidátka na post světové jedničky, předvedla v souboji s ruskou soupeřkou výborný výkon a mohla na konci zápasu oslavit vítězství 6:1, 6:4, k němuž se dostala za 73 minut hry.

„Myslím, že se mi docela dařilo na servisu a hrála jsem dobře i na returnu, což je vždy důležité,“ řekla Plíšková na tiskové konferenci. „Snažila jsem se být agresivní. Moc jsem neznala její styl hry, hrála jsem s ní jen jednou,“ připomněla česká tenistka, která v roce 2015 na Australian Open Rodinovou porazila rovněž ve dvou setech.

Vítězka generálky v Eastbourne, kde při cestě za titulem ztratila jen jeden set, předvedla proti Rodinové precizní výkon. V prvním setu za stavu 1:1 uhrála šest her v řadě, první set ovládla 6:1 a do druhého vstoupila brejkem. Ve druhém gemu sice přišla poprvé o vlastní podání, ale bylo to také naposledy, co ruské hráčce poskytla vůbec nějakou šanci.

Hned ve třetí hře opět prorazila soupeřce servis a duel následně bez větších obtíží doservírovala. Popáté v kariéře mohla oslavit postup do druhého kola Wimbledonu, což je pro ni také dosavadní maximum na travnatém grandslamu.

K postupu si pětadvacetiletá Češka dopomohla 35 vítěznými údery. Navíc se dokázala vyhýbat zbytečným chybám, připsala si na konto jen 13 nevynucených chyb. V dalším kole však na Plíškovou nečeká vůbec nic snadného, čeká ji slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková, bývalá 31. hráčka světa.

„Mám pocit, že je to pro mě nejnáročnější los, jaký jsem na grandslamu měla. Myslím, že pro nasazenou hráčku je to velmi těžký los,“ netajila se Plíšková respektem k nadcházející soupeřce. „Nikdy jsme spolu nehrály, ale vím, že její hra může být opravdu velmi nebezpečná, obzvlášť na trávě. Hraje spousta slajzovaných úderů, kraťasů, dobře servíruje a je dobrá na síti. Očekávám hodně těžký zápas.“

Na Wimbledonu nehraje česká jednička jen o první grandslamový titul v kariéře, ale rovněž o pozici světové jedničky, k níž má aktuálně nejblíže a to i díky menšímu odpočtu bodů za loňský turnaj v Londýně. Plíšková se navíc ani nemusí tolik ohlížet na své výsledky, jelikož světovou jedničkou by se stala i v případě, že by Němka Angelique Kerberová nepostoupila do finále a Rumunka Simona Halepová neprošla do semifinále.

„Snažím se na to vůbec nemyslet,“ přiznala Plíšková. „O pozici světové jedničky se hrálo už před pár týdny. Pro mě je ale důležité vyhrávat zápasy. Jsem ráda, že jsem přešla přes první kolo, obzvlášť po tom, jak dobře jsem hrála v Eastbourne. Popravdě jsem dnes očekávala trochu horší zápas. Jsem prostě šťastná, že jsem postoupila a soustředím se na další utkání,“ dodala česká tenistka.