Po vítězství přišly slzy. Zlomenou Williamsovou rozhodila otázka na autonehodu

- Jan Vojkůvka

Psychicky extrémně náročné období provází v posledních dnech americkou tenistku Venus Williamsovou, která byla na začátku června účastnicí autonehody, při níž zemřel osmasedmdesátiletý Jerome Barson. I přes úvahy, že vynechá probíhající Wimbledon, nakonec se rozhodla do Londýna odcestovat a pokusit se alespoň na chvíli zapomenout na trápení.

A vskutku to vypadalo, že i přes psychickou nepohodu dokáže jeden z nejhorších zážitků v životě dostat na čas z hlavy. Belgičanku Elise Mertensovou po boji porazila 7:6 (7), 6:4. Jenže ač na kurtu vypadala uvolněně, na následující tiskové konferenci se nevyhnula opětovné zmínce o nehodě, jež ji znovu zlomila.

Jak bylo zachyceno na videu BBC Sport, pětinásobná šampionka z wimbledonského pažitu si musela vyslechnout otázku, která sice byla podána jemně, ale znovu otevřela čerstvou ránu. „Venus, viděl jsem, že jste na facebooku napsala několik srdečných slov o té nehodě. Je ještě něco, co byste k tomu chtěla říci?“

Williamsová zprvu udržela kamennou tvář a pečlivě volila slova, ale čím více se snažila mluvit, tím více ji začaly pohlcovat emoce. „Nejsou žádná slova, která by mohla vyjádřit, jak moc je to zdrcující,“ uvedla Williamsová. „Nevím, co víc bych k tomu mohla říct,“ kroutila hlavou, nervózně si hrála se svými vlasy a dech se jí pod náporem emocí zrychlil. Do očí se jí začaly řinout slzy a i přes snahu odpovědět už nenašla sílu ze sebe vydat žádné slovo.

Naštěstí zasáhl přítomný moderátor tiskové konference a vyzval novináře, aby se k danému tématu už nevraceli. „Předtím, než přistoupíme k dalším otázkám na Venus, prosím, vezměte na vědomí, že není schopná o tom nadále hovořit. Chci vás poprosit, abyste respektovali její přání.“ Rozhozená Williamsová po chvilce snahy o zadržení pláče nakonec požádala, jestli může z místnosti odejít.

Americká tenistka bourala na Floridě 9. června letošního roku a podle nejnovějších informací ji hodlá rodina Jeroma Barsona žalovat za způsobení smrtelné autonehody, když nedala přednost přijíždějícímu vozu.