Challenger Prostějov: Kukuškin se zaskočit nenechal a získal titul. Diváky bavila exhibice

- Jan Vojkůvka

Vyvrcholení prostějovského challengeru UniCredit Czech Open přinesl vítěznou tečku pro Kazacha Michaila Kukuškina, který se stal prvním zahraničním tenistou po třech letech, jemuž se podařilo v Prostějově triumfovat.

Třiadvacátý ročník prostějovského challengeru během soboty poznal svého dalšího vítěze. Po Radku Štěpánkovi v roce 2013 a Jiřím Veselém v letech 2014 a 2015 se novým držitelem titulu stal zahraniční tenista. Favorizovaný Kazach Michail Kukuškin nedal maďarskému soupeři šanci, povolil mu jen tři hry a zvítězil 6:1, 6:2.

Papírové předpoklady hovořily jasně. Kukuškin jako člen elitní stovky mužského žebříčku se utkal s 203. hráčem světa Mártonem Fucsovicsem, který sice v Prostějově prošel úspěšně skrz tříkolovou kvalifikaci až do finále, ale nutnost odehrát osmý zápas v sedmý den se nakonec ukázala také jako velmi vyčerpávající a Maďarovi jako by došly síly.

Kukuškin svému soupeři nepovolil ani jeden brejkbol, naopak sám si vypracoval hned šest příležitostí, ze kterých pět využil a zcela dominoval zápasu. Hodně vypovídající je i fakt, že Kukuškin na returnu uhrál 30 míčků, zatímco Fucsovics při vlastním servisu pouze 23. A nedařil se mu ani příliš příjem Kazachova podání.

Osmadvacetiletý Kazach vybojoval svůj první letošní titul na Challenger Tour, který byl zároveň jeho celkově jeho dvanáctým. „Dnešní zápas se mi povedl. Chtěl jsem být plně koncentrován úplně na každou hru, protože jsem věděl, že Márton je velmi dobrý hráč a je to poslední rozhodující utkání turnaje,“ řekl po finále Kukuškin. „Nebylo to nic jednoduchého, ale zvládl jsem to.“

Pro Kukuškina bylo vítězství v Prostějově navíc doposud největším vítězstvím kariéry. Větší challenger doposud nikdy nevyhrál. „Když jsem sem přijel, rozhodně jsem neočekával, že bych mohl turnaj celý vyhrát. S každým vyhraným zápasem jsem v Prostějově získával více a více sebevědomí. V tom finálovém duelu jsem cítil šanci na vítězství a vyšlo mi to, takže nyní se cítím velmi dobře. Povedlo se mi vyhrát největší challenger na okruhu, který je velmi slavný.“

Diváky bavila exhibice ženských hvězd a mužských veteránů

Samotnému finále mužské dvouhry předcházela exhibice, do níž naskočily dvě nejlepší české tenistky na žebříčku WTA - Petra Kvitová a Lucie Šafářová. Zatímco Kvitová si zahrála po boku fedcupového kapitána Petra Pály, Lucie Šafářová naskočila do čtyřhry s Jiřím Novákem.

Na dvorci se tak sešli hned tři hráči, kteří byli během svých kariér na desátém místě světového žebříčku ve dvouhře a Petr Pála jakožto člen elitní desítky ve čtyřhře.

Zápas, který provázely zejména úsměvy a snaha pobavit přítomné diváky, kteří si za slunečného sobotního dopoledne našli cestu do prostějovského areálu, nakonec vyhrála dvojice Jiří Novák s Lucií Šafářovou po stavu 4:4 na gemy a 7:5 v tiebreaku.

FINÁLE UNICREDIT CZECH OPEN 2016

Michail Kukuškin (KAZ) - Márton Fucsovics (HUN) 6:1, 6:2


Galerie