Strýcová se vypořádala se soupeřkou i výhrůžkami sázkaře. Pomohlo mi, že sprchlo, přiznala

- Jan Vojkůvka

Nenastupovala do utkání s Veronicou Cepedeovou zrovna ve své kůži. Barbora Strýcová úvodní zápas letošního Wimbledonu nezačala dobře, prohrávala 0:2 a i přes okamžitý rebrejk byla ráda, že duel přerušil déšť. Přestávka jí velmi pomohla a nasazená dvaadvacítka po návratu na kurt vykročila za postupem.

Proti soupeřce z Paraguaye nastupovala Strýcová v roli favoritky. Cepedeová však již letos na French Open prokázala, že se s ní rozhodně musí počítat a českou tenistku přinejmenším v úvodu zápasu hodně potrápila.

Výhra 6:3, 6:3 se nerodila snadno a to i zejména proto, že s 85. hráčkou světa prohrávala na úvod zápasu 0:2. Strýcová sice dokázala okamžitě sokyni rebrejknout, ale přesto s radostí uvítala, že byl zápas kvůli dešti na zhruba 45 minut přerušen.

„Byla jsem hodně nervózní, cítila jsem to na svém dechu a pohybu,“ uvedla Strýcová pro ČTK. Při návratu na kurty ze sebe oklepala nervozitu ze zápasu a výrazněji ji nerozhodila ani nepříjemnost s jedním z diváků, který na ni pokřikoval a vyhrožoval jí.

„Mám na tebe vsazený velký prachy. Jestli to nedáš, tak si tě najdu,“ citovala Strýcová na tiskové konferenci nepříjemný zážitek. Na situaci upozornila hlavní rozhodčí, na což dotyčný sázkař reagoval úprkem z tribuny.

I naštvání poté Strýcové pomohlo k výkonu, s nímž mohla být spokojena. Zejména pak s hrou na returnu, když dokázala Cepedeové sebrat hned pětkrát v řadě podání. Na brejk z pátého gemu sice Paraguayka odpověděla rebrejkem, ale na další úspěchy Strýcové už recept nenašla a první set prohrála 3:6. Ve druhém setu Jihoameričanka rychle prohrávala 0:2 a ve třetím gemu se naposledy dostala k servisu české hráčky.

Klíčovým se ukázala být čtvrtá hra, ve které Strýcová dokázala soupeřku udolat, když využila pátý brejkbol a odskočila ve skóre do vedení 3:1. S touto výhodou brejku už následně dokázala po zbytek zápasu operovat a duel doservírovat.

„Jsem ráda, že jsem to alespoň takhle zvládla,“ řekla v rozhovoru pro Radiožurnál. „Ona je takový stroj, který hraje v podstatě pořád stejně. Pořád dlouze a já si to musela nějak uhrát. Pomohlo mi, že sprchlo. Mohla jsem se trošičku zklidnit a začala jsem hrát trochu lépe,“ potěšilo Strýcovou.

Česká trojka se ve druhém kole utká s Japonkou Naomi Osakaovou.