Senzační obrat! Witthöftová prohrávala 0:5 ve třetím setu, přesto postupuje

- Jan Vojkůvka

Neskutečný obrat a totální selhání favoritky. Nevídaný zápas se odehrál během prvního dne Wimbledonu na kurtu číslo šest, kde proti sobě nastoupily šestadvacítka turnaje Mirjana Lučičová-Baroniová z Chorvatska a Carina Witthöftová z Německa. To, čeho byli diváci svědky ve třetím setu, se dá nazvat zmrtvýchvstání Němky.

Zápas byl prakticky rozhodnutý. Lučičová-Baroniová vedla nad Witthöftovou 3:6, 7:5, 5:0 a měla dokonce mečbol. Ženský tenis je ovšem zrádný a dvojnásob zde platí, že se nic nesmí vzdávat až do dvojího dopadnutí posledního míčku zápasu.

Přesně tím se řídila Carina Witthöftová, 65. hráčka světa, která v šestém gemu dokázala odvrátit onen mečbol a přes shodu se zachránit v utkání. Následovalo něco, čeho nebývají tenisoví fanoušci zas tak často svědky. Od zmíněného mečbolu za stavu 5:0 uhrála Lučičová-Baroniová všehovšudy tři fiftýny do chvíle, než Witthöftová úspěšně srovnala na 5:5.

Chorvatka se sice vzápětí vzepjala a ještě hodlala zabojovat o ztracené vítězství, ale víc, než jedno udržené podání předvést nedokázala. Od stavu 6:5 opět jen prohrávala. Witthöftová nejen, že na servisu srovnala na 6:6, ale vzápětí hladce obrala soupeřku potřetí o podání.

Německá hráčka dokázala svůj obrat dotáhnout až ke šťastnému konci, ve čtrnáctém gemu odvrátila v danou chvíli trochu nečekaný brejkbol a přes shodu si dokráčela pro mečbol, jenž proměnila a postoupila do druhého kola.

Kdo by to o nějakou půlhodinku předtím, když prohrávala 0:5 a čelila hrozbě vyřazení, řekl. Witthöftová se ale nevzdala a šokovala nejen Lučičovou-Baroniovou, ale i přítomné diváky.

„Nevím, co na to mám říct. Katastrofální zápas,“ ulevila si Lučičová v rozhovoru pro HRT Sport. „Vedu 5:0 ve třetím setu, dokonce jsem měla mečbol, odehrála několik dobrých her. A najednou to bylo 5:3. Nedovedu pochopit, co se stalo.“

„Nedokážu říct, co se stalo za stavu 5:0. I za stavu 6:5 jsem měla spoustu příležitostí, ale zápas jsem nedokázala ukončit,“ litovala Chorvatka.

Její selhání přineslo radost dvaadvacetileté Němce, jež obhajuje v All England Clubu loňské třetí kolo.