Tradice či rekordy aneb 10 věcí, které byste měli vědět o Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Tenisový turnaj Wimbledon je pevně spjat se zrozením tenisu. Od roku 1877 se londýnské travnaté kurty staly dějištěm, na nichž se utkávali všichni tenisté, kteří měli ambice psát historii bílého sportu. Centrální dvorec viděl epické bitvy, obrovské výzvy i rekordy, které byly překonávány. Zde je deset věcí, které byste o Wimbledonu měli vědět.

1) Nejúspěšnější tenisté
Jako každý jiný turnaj s dlouhou tradicí, i Wimbledon si během svých více než sta let existence vybudoval základnu superhvězd a legend, které se nesmazatelně zapsaly do historie travnatých dvorců v All England Clubu.

Mezi muži jsou jimi se sedmi tituly Roger Federer, Pete Sampras a William Renshaw. V ženské dvouhře pak s devíti triumfy Martina Navrátilová. Velmi úspěšnou hráčkou byla Elizabeth Ryanová, která získala 12 titulů ve čtyřhře a k nim přidala 9 titulů v mixu.

2) Dress Code
Wimbledon si velmi zakládá na svých tradicích a jednou z nich je bílé oblečení. Právě bílé dresy musí hráči a hráčky na zápasy oblékat a organizátoři nepovolují výjimky.

3) Barvy turnaje
Oficiální barvy podniku v All England Clubu jsou fialová, zelená a bílá. Tyto barvy jsou znázorněny například na logu Wimbledonu či na zařízení v areálu.

4) Prostřední neděle
Pouze čtyřikrát v historii se kvůli počasí musela porušit tradice volného dne, během něhož se Wimbledon přerušuje. Stává se tak vždy v neděli na konci prvního týdne. Naposledy se muselo hrát v neděli v minulé sezoně, když v předchozích dnech program výrazně protahoval a narušoval déšť.

5) Slečna nebo paní
Organizátoři turnaje si velmi zakládají na dobrém vychování a je tak pravidlem, že od umpirových rozhodčích vyžadují, aby tenistky byly při zápasech oslovovány tituly „Miss“ nebo „Mrs.“, tedy slečna nebo paní. Naopak u mužských tenistů toto oslovování není pravidlem a rozhodčí při počítání skóre mohou používat jen příjmení hráčů. Není však výjimkou, že i muži jsou titulování jako „Mr.“, tedy pan.

6) Maratón Isnera s Mahutem
Stalo se tak v roce 2010, kdy se 24. června rozhořela nekonečná bitva mezi Američanem Johnem Isnerem a Francouzem Nicolasem Mahutem. Zápas byl několikrát přerušen kvůli dešti a dokonce se musel hrát ve třech dnech. Na konci zápasu vyhrál Isner 70:68 v rozhodujícím pátém setu po neuvěřitelných 11 hodinách hry.

7) Fronty
Již tradiční jsou ve Wimbledonu divácké fronty. Pokud chcete jít na turnaj, měli byste si pospíšit nebo se zařadíte do nekonečného zástupu milovníků tenisu. Fanoušci dokonce pořádají noční kempování, aby se dostali do areálu hned následující ráno.

8) Duch Johna McEnroea
V areálu All England Clubu se v místním muzeu nachází hologram Johna McEnroea, jemuž se také přezdívá duch Johna McEnroea. V muzeu se bývalý tenista pohybuje jako virtuální průvodce, který vám povypráví o turnaji i mnohé anekdoty.

9) Trofeje a prize money
Vítěz mužského turnaje obdrží stříbrný pohár, který měří zhruba 47 centimetrů. Vítězka ženské dvouhry si odnese stříbrný talíř, jenž je znám také jako „Venus Rosewater Dish“. Trofej je pojmenována podle růžového oleje bohyně Venuše.

Od roku 2007 má Wimbledon stejné prize money pro muže i ženy.

10) Jahody se smetanou
Pravděpodobně nejstarší a nejvíce legendární tradice britského turnaje. Jahody se smetanou jsou nabízeny divákům k osvěžení od začátku celé dlouhé historie Wimbledonu a v současnosti by si anglický turnaj bez této pochutiny snad ani nebylo možné představit.