Mluvit o třetím titulu je trochu zvláštní, přemítá Kvitová před Wimbledonem

- Radek Štohl

Bude to pro ni teprve třetí turnaj po půlroční pauze, i tak je ovšem Petra Kvitová považována za jednu z největších favoritek letošního Wimbledonu. „Zní to trochu zvláštně," reaguje na celou situaci hráčka, která bude na třetím grandslamu sezóny plnit roli jedenácté nasazené.

Minulý týden česká tenistka úspěšně bojovala v Birminghamu, kde v pěti zápasech ztratila jediný set až ve finále proti Ashleigh Bartyové. I díky dvacátému titulu kariéry je nyní Kvitová ještě více na očích než dosud a hlasitě se mluví tom, že patří mezi nejžhavější favoritky nadcházejícího podniku. „Netuším, co si o tom všem mám myslet," staví se k této záležitosti pokorně hráčka, která zde slavila titul již v letech 2011 a 2014.

A má také pravdu. Vždyť už její pouhá účast v hlavní soutěži je po uplynulých šesti měsících velkým zázrakem. Návrat sedmadvacetileté tenistky do profesionálního tenisu nebyl příliš pravděpodobný, šance se zpočátku rovnaly pouze minimu. Kvůli předešlým událostem musela Australian Open sledovat doma ze sedačky a s rukou v dlaze, do konce března se ani nepokoušela uchopit raketu do ruky. Sama pořádně neví, kdy bude zase moci hrát na sto procent. Momentálně je však připravená na to, aby na nadcházejícím majoru došla co nejdále. Na místě, který považuje za svůj "druhý domov".

„Stále mě překvapuje, jak kvalitní tenis jsem v Birminghamu hrála. Travnatý povrch mi pokaždé dodá mimořádné sebevědomí, protože vím, že zde mohu hrát dobře. Zápas od zápasu jsem hrála lépe, což je vždy dobré znamení," vzpomíná ještě na přípravu na nejslavnější podnik světa dvanáctá hráčka žebříčku.

Jak daleko je dle svých slov od nejlepší formy v kariéře? „Je těžké posoudit, na kolika procentech se v současné chvíli nachází má hra. V Birminghamu mi vše vyšlo, ale nikdy nevíte, jaké to bude, až se probudíte další ráno. Uvidím, až vstanu v pondělí. Je to také můj největší zdejší cíl, tedy odehrát v úvodním kole nejlepší tenis. Neustále mám hodně věcí, na kterých musím zapracovat, abych se vrátila na nevyšší level," nehledí příliš dopředu vítězka Turnaje mistryň z roku 2011.

Kvitovou čeká v prvním zápase Johanna Larssonová charakteristická svým výborným podáním. I po pěti výhrách v řadě zůstává bývalá druhá tenistka žebříčku nohama na zemi. „Tento úspěch nijak nezměnil má očekávání, protože jsem byla mimo hru šest měsíců, což je dlouhá doba. Hraji sice dobře, přesto mi chybí zápasová praxe. To se nedá natrénovat. Byla to taková meta mého zotavení se vrátit na toto místo a hrát tu. A to se také stalo. Doufejme, že se nic nepřihodí a že budu moci nastoupit na travnatý kurt a opětovně hrát na oblíbeném místě. Znamená to pro mě všechno," má jednoznačný cíl skromná tenistka.

Jak na French Open ukázala Jelena Ostapenková, nebojácnost je nejlepší možná zbraň v arzenálu jakéhokoliv tenisty. To vše roste postupem času, Češka je navíc nyní po velmi nepříjemné zkušenosti vyzbrojená o to více. „Jsem o trochu odvážnější. Už rozlišuji, co je v životě nezbytné a co naopak není."

V čem se tedy ze svého pohledu nejvíce změnila? „Na kurtu i mimo jsem trochu odlišná, život i tenis vidím z jiné perspektivy. Dříve jsem bývala před každým utkáním velmi nervózní, v současnosti vidím, že bych neměla být. V životě jsou mnohem důležitější věci, než tenis," vyjasnila své priority.

„Na druhou stranu jsem zjistila, jak moc mi tenis chyběl v období, kdy jsem nehrála. Bylo obtížné sledovat všechno jen z televize s rukou v dlaze. Zjistila jsem, jak moc tento sport miluji, ta touha po něm nezmizela," ujišťuje své fanoušky.

Po všech patáliích si ovšem uvědomuje, že tenis je také její povolání. „Hraní tenisu, cestování, přemýšlení o tenise, to je součástí mého současného zaměstnání. Na všechny možné otázky je pro mě už jednodušší odpovídat. Někdy se však najdou chvíle, kdy o všem přemýšlím, takže se pak cítím uvnitř trochu zvláštně. Každý týden se to však lepší a doufám, že jednoho dne bude již vše v pořádku," zůstává optimistická tenistka, která se poprvé po pauze objevila na kurtech na letošním French Open.

Český tenis se nyní kromě Kvitové spoléhá také na Karolínu Plíškovou, která se rovněž řadí mezi favoritky tohoto grandslamu. „Je to určitě výborná zpráva. Mně se podařilo zvítězit v Birminghamu, ona vyhrála v Eastbourne. Kdo ví, kdo tu tedy vyhraje. Samozřejmě si dělám srandu," zakončila s úsměvem svěřenkyně Jiřího Vaňka.