Zraje jako víno. Japonec Sugita v osmadvaceti letech získal první titul, po zápase byl dojatý

- Radek Štohl

Čím starší, tím lepší. Minimálně to by se dalo tvrdit o Jūiči Sugitovi, který v sobotu ve svých osmadvaceti letech poprvé v kariéře vyhrál podnik ATP. Ve finále premiérového ročníku v Antalyi na japonského tenistu nestačil Adrian Mannarino, ten se svým protivníkem prohrál ve dvou setech. Sugita se díky vítězství posune na čtyřiačtyřicáté místo žebříčku, čímž tak o dvacet příček vylepší své dosavadní maximum.

Během turnaje účastník olympijských her v Riu zvládl porazit Mathew Ebdena, Davida Ferrera, Daniela Altmaiera, aby mu v semifinále ve třetím stavu za stavu 4:1 skrečoval Marcos Baghdatis. Ve finále ho poté čekal Mannarino, se kterým se utkal potřetí v kariéře.

První set a možná i celý zápas rozhodl úvodní gem. V něm mladší tenista začínal na podání a ihned prohrával 0:40. Rychle se však vzpamatoval a servis si nakonec přes problémy udržel. Naopak ve druhém gemu měl jediný brejkbol, který okamžitě využil. Do konce úvodního dějství byl k vidění brejk ještě v šestém gemu, znovu japonskému hráči stačila jediná příležitost na prolomení podání. Po třiceti minutách hry poté využil první setbol v této sadě.

I do druhého setu vstoupil lépe o čtyři pozice níže postavený tenista světa. Ve třetí hře totiž Mannarinovi potřetí v utkání vzal servis a mohlo se tak zdát, že je o zápase rozhodnuto. Rozhodně tomu tak nebylo. Francouz se rychle vzpamatoval a rebrejkem si poprvé došel pro brejk. O dvě hry později se situace opakovala, znovu dokázal využít první brejkbol v gemu. Devětadvacetiletý hráč tak vedl 4:2 a šel podávat na potvrzení. V následujícím gemu se jeho protihráč probojoval do vedení 40:0. To sice Sugita nevyužil, o chvíli později se mu ovšem nabídla i čtvrtá možnost na brejk, kterou již nepohrdl. Dějství se nakonec dostalo až do tiebreaku. Za stavu 3:3 se k druhému minibrejku ve zkrácené hře dostal Adrian Mannarino. Ten ovšem následně ztratil dvakrát míček po svém podání. Japonec si velkou chvíli již ujít nenechal a po setech 6:1, 7:6 (4) se tak stal třetím hráčem z této země, který ovládl některý z podniků na okruhu ATP. Před tím na tento úspěch dosáhli Shuzo Matsuoka a Kei Nišikori.

"Jsem nesmírně šťastný, že jsem se mohl stát prvním šampionem v Antalyi," uvedl nečekaný vítěz při vyhlašovacím ceremoniálu. "Jedná se o nejemotivnější mé kariéry. Dosud jsem vyhrál mnoho titulů na Futurech a Challengerech, ale nikdy to nebyl turnaj jako je tento. Je to prostě neuvěřitelné. Nemůžu tomu uvěřit," dodal hráč, který se stal letos čtvrtým tenistou, který poprvé v kariéře vyhrál podnik ATP. Dříve se to povedlo Gillesu Müllerovi, Ryanu Harrisonovi a Bornu Ćorićovi.

Příští týden si Jūiči Sugita připíše za vítězství v Turecku 250 bodů do žebříčku ATP, čímž se poprvé v kariéře posune do TOP 50, konkrétně by to měla být 44. příčka. Ještě v únoru se přitom osmadvacetiletý tenista nacházel až na 134. místě. Tato výhra měla ještě jeden historický nádech. Tenista pocházející ze země vycházejícího slunce se stal prvním hráčem v historii, který v jedné sezóně vyhrál podnik na Challengeru a zároveň na okruhu ATP.

Po sobotním zápase již nemůže být tolik spokojený bývalý sedmdvacátý borec světového rankingu, který si tak na svůj premiérový titul musí stále ještě počkat. "Jūiči byl dnes lepším hráče, zasloužil si vyhrát," pogratuloval soupeři Mannarino. "Stále to však byl pro mě skvělý týden. Na jeho začátku jsem neočekával, že bych mohl dojít až do finále," připomněl výhry nad Ćoričem či Verdascem.

Finalisté turnaje v Antalyi se nyní budou muset přesunout do Londýna, kde je čeká úvodní kolo Wimbledonu. Oba byli nalosování do druhé poloviny pavouka, takže své zápasy odehrají až v úterý. Sugita na úvod změří síly s divokou kartou Brydanem Kleinem, zatímco Francouz vyzve Feliciana Lópeze. Pokud by zvládli své duely, ve čtvrtek se ve vzájemném duelu utkají o postup do třetího kola. Jak tento týden účastníci tureckého finále ukázali, nic není nemožné.