Snad titul znamená, že mohu hrát skvěle i na Wimbledonu, přeje si čerstvá šampionka z Eastbourne Karolína Plíšková

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková poprvé v kariéře triumfovala na turnaji v Eastbourne a připsala si do své letošní sbírky třetí titul. Ve finále přípravného travnatého podniku porazila ve dvou setech dánskou světovou šestku Caroline Wozniackou, s níž v předešlých pěti utkáních zvítězila pouze jednou.

„Ze začátku turnaje jsem chtěla hlavně odehrát nějaké zápasy a sžít se více s trávou,“ přiznala čerstvá vítězka z Eastbourne na tiskové konferenci. „Nečekala jsem takový start travnaté sezóny. Dodá mi spoustu sebedůvěry do Londýna,“ pochvalovala si pětadvacetiletá Češka správné načasování zisku své druhé trofeje z travnatého podniku.

V Eastbourne si Plíšková zahrála finále i před rokem, tehdy však podlehla Slovence Cibulkové. „Je to podobné jako loni. Sice jsem nezískala trofej, ale byla jsem také ve finále. Na Wimbledonu se mi ale poté nedařilo,“ připomněla. Triumf z jihu Anglie tak zbytečně nepřeceňuje, přesto ale zůstává pozitivní. „Doufám, že se to se ziskem trofeje letos změní,“ vyhlíží nadcházející tenisový svátek v londýnském All England Clubu.

Triumfem v Eastbourne se stala Karolína Plíšková první českou vítězkou od dob Jany Novotné, která poté, co na tomto turnaji v roce 1998 vyhrála, následně ovládla i Wimbledon. „Bude to velice těžké,“ přemýšlela nad pomyslnou hozenou rukavicí světová trojka, která v novém vydání žebříčku bude ztrácet na vedoucí Kerberovou už jen 180 bodů. „Ačkoliv jsem v pátek nehrála, mám zde za sebou spoustu těžkých zápasů. Budu se snažit postupovat krůček po krůčku a doufat, že dojdu co nejdále,“ nedává si pro turnaj, na němž dosud nikdy nepřekonala hranici druhého kola, konkrétní cíle.

Ale zpět k finále v Eastbourne. Proti Wozniacké, šampionce z roku 2009, Plíšková dominovala na podání, když jej za celé utkání, které ovládla poměrem dvakrát 6:4, ani jednou neztratila. K výhře si dopomohla také deseti esy. „Myslím, že jsme obě servírovaly oba sety velmi dobře,“ uznala Češka rovněž soupeřčiny kvality. „Dívala jsem se pak na statistiky a obě jsme měly velmi vysokou procentuální úspěšnost prvního podání. Bylo to jen o pár bodech,“ pronesla majitelka nyní již devíti singlových trofejí z okruhu WTA, která v duelu zdárně odvrátila všechny čtyři brejkové hrozby rivalky.

Závěr zápasu byl z jejího pohledu lehce nervózní. „Na konci jsem byla trochu nejistá, hlavně při posledních dvou míčích, ale zvládla jsem to. Jsem šťastná,“ přiznala Plíšková, která za stavu 5:4 a 40:0 nejprve promarnila dva mečboly, ten třetí už ale proměnila.

Ačkoliv s Wozniackou dříve čtyřikrát prohrála, ve finálových zápasech je proti dánské protivnici Karolína stoprocentní. Stejně jako v únoru v Dauhá neprohrála ani set. „Užívám si možnost hrát týden před Wimbledonem. Vedla jsem si dobře, cítím se zde jako doma,“ hodnotila povedený týden Plíšková. „Bylo skvělé zažívat tyto pocity, zejména na trávě. Pokud se totiž na ní necítíte stoprocentně komfortně, může to být obtížné.“

Nyní již na Karolínu Plíškovou čeká přesun do Londýna, kde si v úvodním kole třetího letošního grandslamu zahraje s Ruskou Rodinovou, 83. tenistkou světa. „Cítím se dobře. Snad to znamená, že mohu hrát skvěle i příští týden na Wimbledonu,“ uzavřela tiskovku jedna z hlavních favoritek travnatého svátku.