Rozhodl jsem se dobře, liboval si nad povedenou travnatou přípravou Djokovič po triumfu v Eastbourne

- Filip Lefenda

Teprve potřetí v kariéře se Novak Djokovič představil na turnaji konaném bezprostředně před grandslamem, svého vystoupení na trávě v Eastbourne ale rozhodně litovat nebude. Srb na britském podniku neztratil ani set a poté, co ve finále i pošestnácté v kariéře zdolal Francouze Gaela Monfilse, slaví svůj první travnatý titul z turnaje mimo Wimbledon. Celkově si světová čtyřka připsala po výsledku 6:3 a 6:4 už svou 68. trofej.

Srbský favorit vstoupil do utkání dvou nejvýše nasazených tenistů výtečně, když hned v prvním gemu uzmul Monfilsovi servis a brejk následně i potvrdil. Tuto výhodu si s sebou Djokovič nesl po celý set. V sedmé hře se navíc mohl utrhnout ještě do výraznějšího vedení, Francouz ale tři bejkboly dokázal odvrátit. O dvě hry později už ale tolik štěstí neměl a favorit tak získal úvodní sadu již na příjmu, a sice poměrem 6:3.

Monfils mohl hned zkraje druhého dějství poprvé krást servis, dvě možnosti ale na returnu nevyužil. O čtyři hry později měl další, ale ani tehdy neuspěl. Sám Francouz působil přitom na servisu sebejistě a neřešil vážnější potíže. Na neproměněné brejkboly přesto v koncovce sady doplatil, a to když šel za stavu 4:5 podávat na udržení se v utkání. Za stavu 30:30 pustil Djokoviče na mečbol a ten jej dokonale využil.

Trojnásobný wimbledonský šampion tak slaví premiérový titul na travnatém turnaji mimo ten grandslamový. Celkově jde již o jeho osmašedesátou trofej z okruhu ATP.

„Byl to skvělý týden. Když se teď zpětně ohlédnu nad rozhodováním, zda zde přijet či nikoliv, rozhodl jsem se určitě dobře. Strávil jsem hodně času na kurtu, odehrál jsem dobré zápasy. Ale nejlepší bylo to, jak jsem se cítil vítaný zdejšími lidmi. Na dvorci i mimo něj mě všichni zdravili, byl jsem respektován. Je to pro mě neobyčejná zkušenost, kterou si s sebou vezmu na Wimbledon,“ zhodnotila světová čtyřka své vítězné vystoupení na travnatém turnaji v Eastbourne.

Djokovič, který Monfilse porazil i v šestnáctém vzájemném měření sil, zahájí nadcházející grandslam soubojem se Slovákem Martinem Kližanem. Monfils se v All England Clubu utká na úvod s Danielem Brandsem z Německa.