Generálka na Wimbledon jak se patří! Karolína Plíšková vybojovala v Eastbourne třetí letošní titul

- Radek Štohl, Filip Lefenda

Nejlepší možnou přípravu na nadcházející Wimbledon má za sebou Karolína Plíšková. Česká hráčka v týdnu před travnatým grandslamem proměnila své první letošní turnajové účinkování na zeleném povrchu v zisk celkově devátého singlového titulu z okruhu WTA! Plíšková triumfovala v Eastbourne, kde si stejně jako před rokem zahrála finále. Letos ho však zvládla vítězným způsobem, když bez ztráty jediného servisu udolala dvakrát 6:4 dánskou světovou šestku Caroline Wozniackou.

Plíšková při cestě do finále porazila postupně Riskeovou, Peng a Kuzněcovovou. Do semifinálového zápasu nemusela ani zasáhnout, protože Kontaová nenastoupila kvůli zranění zad. Jediný set ztratila pětadvadvacetiletá tenistka ve čtvrtfinále, když musela proti Rusce otáčet utkání. O rok starší protihráčka si v turnaji poradila s Ósakaovou, Vesninovou, Halepovou a v pátečním zápase i s domácí Watsonovou.

Klíčový moment prvního setu se zrodil v pátém gemu. Plíšková se dostala na returnu k první brejkové příležitosti a tu využila. Výhodu podání si poté do konce úvodní sady udržela, když v následujících třech gemech na podání ztratila jen jediný fiftýn.

A dominantní byla pětadvacetiletá Češka na servisu i ve druhém dějství. Nepříjemnosti řešila pouze v šesté hře, kdy v nejdelším gemu utkání postupně odvrátila čtyři brejkboly. Rozhodující moment tak přišel za stavu 4:4. To se pro změnu k brejkovým možostem dostala světová trojka, když si Plíšková na příjmu vypracovala náskok 40:0. A ačkoliv se Dánce podařilo dvě šance favoritky zlikvidovat, na tu poslední už nestačila.

Karolína tak vedla 5:4 a zakrátko utkání, na jehož konci byl třetí letošní a celkově devátý titul z okruhu WTA, doservírovala. Loňské finále tak nyní ještě vylepšila v celkový triumf. „Jednoznačně je to lepší pocit. Jsem ráda, že mám tentokrát i trofej,“ zářila spokojeností přímo na kurtu čerstvá vítězka.

„Na trávě se cítím dobře. Sice stále čekám na nějaký lepší výsledek z Wimbledonu, ale před rokem jsem tady hrála finále, nyní mám titul. Myslím, že servis je mou jednoznačně největší zbraní, dělám z něj hodně bodů. Když mi funguje, mají s ním soupeřky problémy,“ pokračovala v hodnocení hráčka, která v utkání zaznamenala i deset es.

Na jméno poslední české vítězky z Eastbourne si s rukou na hlavě Plíšková v rychlosti nevzpomněla. „Já to věděla,“ přemýšlela se smíchem. Když jí moderátor sdělil, že to byla v roce 1998 Jana Novotná, světová trojka již tušila, co to znamená. „Vyhrála pak Wimbledon,“ nešetřila úsměvem.

A měla pravdu. Jaké jsou tedy její nadcházející plány pro grandslamový turnaj v All England Clubu? „Na Wimbledonu to bude velice těžké. Ačkoliv jsem v pátek nehrála, mám zde za sebou spoustu těžkých zápasů. Budu se snažit postupovat krůček po krůčku a doufat, že dojdu co nejdále,“ přeje si Plíšková, která na Wimbledonu dosud nikdy neprošla nástrahami druhého kola. Letos se však se zdoláním této mety rozhodně počítá.

Průběh finále gem po gemu:

SET: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – CAROLINE WOZNIACKÁ 6:4, 6:4
Také druhý brejk v zápase česká tenistka potvrdila, díky čemuž může slavit třetí letošní titul! Rychle se propracovala ke stavu 40:0, dva mečboly ještě neproměnila, ten třetí už ano!

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 5:4 (ztracené podání!)
Jeden gem od vítězství! Plíšková vedla při servisu protihráčky již 40:0, dva nepovedené returny však znamenaly dva odvrácené brejkboly. Třetí ovšem po forhendovém krosu již pětadvacetiletá tenistka využila.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 4:4
Tentokrát se třetí nasazená nemusela starat o odvracení brejkbolů. Prohrávala sice 15:30, i díky winneru a přímému bodu se však z této nepříjemné situace dostala. 

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 3:4
Wozniacká se po nevyužitých šancích nesložila a svo podání vyhrála. V této hře také poprvé v duelu trefila eso.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 3:3
První komplikace finalistka US Open z minulého roku ustála! Česká tenistka vedla už 40:15, poté se ovšem hrálo sedm shod, Wozniacká měla k tomu čtyři brejkboly! Nakonec gem Plíšková dokázala udržet, na závěr trefila dvě esa. 

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 2:3
Protihráčka kontruje, rovněž ona si pomáhá na servisu čistou hrou. Dvakrát v gemu se hráčky ani nedostaly do výměny.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 2:2
Čekali jste něco jiného? Třetí čistá hra na podání v řadě. Karolína zatím nedokázala uhrát při vlastním servisu pět fiftýnů!

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 1:2
Poprvé v utkání byla k vidění shoda, k brejkbolům však nedošlo. Dánka při nerozhodném stavu v gemu nedovolila soupeřce úspěšné returnovat, poté se Plíšková sama dopustila chyby.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 1:1
Skvělá práce, třetí čistá hra! Karolína Plíšková na servisu podává fantastický výkon, za poslední tři gemy ztratila při něm nevyhrála jediný míček. Dvakrát se ve druhé hře úspěšně objevila na síti, jednou trefila eso, jednou odehrála bekhendový winner.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 6:4, 0:1
Wozniacká kromě gemu, kdy ztratila podání, nedovolila protihráčce se probojovat k brejkbolu, což se potvrdilo i nyní, ačkoliv prohrála dva fiftýny.

SET: KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – CAROLINE WOZNIACKÁ 6:4
Suverénní výkon v poslední hře setu, podruhé v zápase Plíšková vyhrála gem čistou hrou. Výrazně si k tomu pomohla třemi úspěšnými voleji.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 5:4
Bývalá světová jednička odpověděla v následující hře nejlepším možný způsobem. Na druhou stranu kurtu poslala dva vítězné údery, soupeřce dvakrát nedovolila úspěšně returnovat. Druhá čistá hra od šestadvacetileté tenistky v zápase.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 5:3 
Dva winnery, jeden přímý bod a jedno eso zajistily Karolíně Plíškové snadné udržení podání v osmém gemu. Jediný míček ztratila po chybě do sítě.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 4:3 
I když měla finalistka loňského ročníku šanci na dva brejkboly v řadě, nedokázala se nakonec k žádné příležitosti dostat. Protihráčka totiž od stavu 15:30 získala tři balónky za sebou.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 4:2 
Potvrzeno! Třetí hráčka světa dokázala potvrdit brejk a navíc čistou hrou. Ta byla její první v probíhajícím zápase. Výrazně se o to zasadily dvě esa.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 3:2 (ztracené podání!)
Plíšková se propracovala ke stavu 40:15 a hned první šanci na brejk využila, když odehrála vítězný forhendový return do pravé poloviny kurtu!

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 2:2
Také při druhém počinání na servisu ztratila lépe umístěná hráčka na žebříčku dva míčky. Plíšková ve čtvrté hře vydařeně zahrála kraťas, ale rovněž se úspěšně představila na síti.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 1:2
Ačkoliv si česká tenistka připsala dva vítězné údery, na brejkboly to nestačilo. V gemu byly dále k vidění nevynucené chyby i ty vynucené. Diváci mohli sledovat také povedený prohoz returnující hráčky.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 1:1
Také druhá finalistka si udržela zkraje duelu vlastní servis. Karolína si k zisku gemu pomohla třemi winnery, dva ztracené fiftýny přišly po jejích nevynucených chybách.

Karolína Plíšková - Caroline Wozniacká 0:1
Na podání se jako první postavila dánská hráčka, která na úvod začala čistou hrou. Plíšková se v tomto gemu prezentovala dvěma returny za základní lajnu či jednou nevynucenou chybou do sítě.