Wimbledonské finále Plíšková vs. Kvitová? České hvězdy k němu čeká trnitá cesta, ale nikoli nemožná!

- Ivo Horký

Pořád zůstávají dvěma největšími favoritkami Wimbledonu, alespoň v očích bookmakerů. Českým tenistkám Petře Kvitové s Karolínou Plíškovou navíc hraje do karet, že se na travnatém grandslamu mohou potkat až ve finále. Jak trnitá je ale cesta k tomuto unikátnímu zápasu?

Nic se nemění, sázkové kanceláře věří Češkám! Z těch předních pouze Betfred mírně upřednostňuje Plíškovou, pár dalších vidí šance obou hráček jako zcela vyrovnané, ale drtivá většina už nyní favorizuje Kvitovou. Trojkou je, ovšem už s výrazným odstupem, domácí Kontaová...

A los těmto prognózám ještě více nahrál. Obě české ranařky totiž poslal do opačné poloviny pavouka, takže coby největší favoritky se mohou potkat až ve finále. Je tahle varianta nicméně opravdu reálná?

Soupeřky pro první kolo jsou dané: Karolínu čeká nepříjemná Ruska Rodinová, s níž má vyrovnanou bilanci 1:1, Petru oblíbená Švédka Larssonová, kterou ve všech čtyřech případech porazila. Úvodní překážky by každopádně Češky zdolat měly.

Pokud uspějí, kdo přijde na řadu dál? To už je samozřejmě utopie a věštění z kouzelnické koule, nicméně jestliže sokyně určí výhradně světový žebříček, budou se muset mít favoritky v All England Clubu na pozoru hned. Ve 2. kole by totiž čelily Rumunce Niculescuové, resp. Američance Brengleové, s nimiž mají nepříznivou zápasovou bilanci 1:2! Pikantní souboj může nastat již ve 4. kole, kdy by se měly potkat Kvitová s Kontaovou – v očích bookmakerů hlavní favoritky číslo 1 a 3!

Až samotný Wimbledon napoví, jak reálné všechny prognózy byly. Mimochodem, pokud by opravdu došlo k velkému českému finále, psychologickou výhodu bude mít Kvitová. Ta totiž vyhrála nad Plíškovou oba vzájemné zápasy – ve Wu-chanu 2014 poměrem 6:3, 2:6, 6:4 a předloni v Sydney 7:6, 7:6.

Možné cesty českých hvězd do finále

PLÍŠKOVÁ:
1. kolo:
Rodinová 1:1
2. kolo: Niculescuová 1:2
3. kolo: Čang Šuaj 4:0
Osmifinále: Pavljučenková 4:0
Čtvrtfinále: Wozniacká 1:4
Semifinále: Kerberová 3:5

KVITOVÁ:
1. kolo:
Larssonová 4:0
2. kolo: Brengleová 1:2
3. kolo: Garcíaová 2:2
Osmifinále: Kontaová 2:1
Čtvrtfinále: Halepová 1:3
Semifinále: Svitolinová 6:1

Pozn.: Za jménem soupeřky uvedena vzájemná bilance.