Češi v akci: Štefková ovládla turnaj v Namanganu. Hlaváčková s Martincovou a Štěpánkem postupují kvalifikacemi

- Jan Vojkůvka

Chvíle, na kterou mnozí čekají, pomalu nastává. Od pondělí oficiálně začíná travnatá část sezony, které ještě předchází kvalifikační boje na turnajích ATP a WTA, do nichž naskočilo hned osm českých zástupců. Kromě toho čekaly na česká děvčata finálové zápasy na okruhu ITF. Barbora Štefková (na fotografii) si ve finále v uzbeckém Namanganu vybojovala svůj druhý letošní titul a posune se zpět do druhé stovky světa. Karolína Muchová naopak v maďarském Vásárhely ve finále prohrála.

Barbora Štefková si napravila mírné zklamání z turnaje v Andijanu, kde i přes výbornou formu vypadla v semifinále a o týden později už v Uzbekistánu slaví svůj druhý letošní titul! Vítězka dubnového turnaje ITF v Istanbulu dokázala v Namanganu projít až do finále, kde ji čekala druhá nasazená Ruska Xenia Lykinová.

Štefková, plnící roli druhé nasazené, šla do finále v roli mírné favoritky, ale práci neměla vůbec jednoduchou a na dvorci musela zápolit déle než dvě hodiny. V prvním setu navíc prohrávala již 2:5, ale dokázala v sobě najít síly k odporu a nepříznivý vývoj setu otočit. Odvrátila šest setbolů a pěti gemy v řadě pak udolala svou soupeřku 7:5.

Druhý set se proměnil v hotovou bramboračku. Obě tenistky se od třetího gemu pravidelně brejkovaly - začala Lykinová, jež se ujala vedení 2:1, ale následně o výhodu brejku přišla. Po rebrejku Štefkové přišel opět brejk Lykinové a tak to šlo až do stavu 4:4, kdy Štefková po úspěšném rebrejku konečně uhájila podání. V desátém gemu při podání Lykinové si Štefková vypracovala tři mečboly, ale využít je nedokázala.

Situace ze stavu 5:4 se opakovala i ve dvanáctém gemu. Štefková se dostala ke třem mečbolům při podání Lykinové, jenž ale dokázala opět všechny soupeřčiny příležitosti odvrátit. Při bitvě přes shodu ale nakonec přeci jen česká tenistka dokázala svou šanci přetavit ve vítězství a v pořadí osmým mečbolem ukončila vyrovnaný duel.

Jedenadvacetiletá Barbora Štefková si díky svému druhému titulu v této sezoně připíše do světového žebříčku velmi cenných 50 bodů a vrátí se do druhé světové stovky. Navíc vylepší své dosavadní žebříčkové maximum. Celkově vybojovala svůj devátý titul na okruhu ITF.

Muchová na titul nedosáhla

Velmi dobře rozehrané finále v maďarském Vásárhely měla také Karolína Muchová, která po vyhrané první sadě, v níž rozhodující brejk získala až v desátém gemu (6:4) přestala své soupeřce ze Slovinska, Tamaře Zidansekové, stačit. Druhý set byl jednostrannou záležitostí, Zidanseková se rychle dostala do vedení 4:0 a výhodu dvou brejků si podržela až do konce.

Po výhře 6:2 si tak vynutila třetí set, ve kterém hned na úvod sebrala Muchové servis. Ve druhém gemu sice česká tenistka úspěšně svou soupeřku rebrejkla, ale na další ztrátu servisu v pátém gemu už odpovědět nedokázala a po prohře 4:6 si svůj druhý letošní titul nepřipíše.

Hlaváčková vstoupila do kvalifikace vítězně, Martincová dominovala

První zápas na travnatém povrchu v této sezoně má za sebou Andrea Hlaváčková, která se přihlásila do kvalifikace v Nottinghamu a v úvodním kole na ni čekala čínská soupeřka Ja-fan Wang. S hráčkou, která je o více než 40 míst lépe postavená na žebříčku se Hlaváčkové podařilo uhrát postup do další fáze, když ji porazila 6:3 a 7:6.

Tvrdá bitva to byla zejména ve druhém setu, v němž se obě hráčky dvakrát brejkly a zejména v koncovce setu se díky brejkům výrazně zdramatizoval celý zápas. Hlaváčková za stavu 5:5 sebrala přes shodu podání Číňanky, ale následně nedokázala zápas doservírovat. Odvrátila celkem pět brejkbolů, ale na ten šestý už byla krátká. Přitom si při svém podání nedokázala dopomoci ani k jednomu mečbolu.

Její chvíle přišly tak až v tiebreaku, ve kterém se ujala vedení 5:1 a ač s mírnými problémy a dvěma ztracenenými minibrejky, tak svůj náskok uhájila a proměnila v pořadí druhý mečbol.

O poznání snadnější zápas odehrála v Hertogenboschi Tereza Martincová, která se sice do kvalifikace dostala až jako náhradnice, ale polskou tenistku Urszulu Radwanskou vyprovodila z dvorce po výsledku 6:1, 6:2. Martincová přitom přišla hned v prvním gemu utkání o servis, ale následně šesti gemy v řadě vývoj první sady otočila. Druhý set byl podobně dominantní s jediným rozdílem - Radwanská k jednomu brejku v polovině sady dokázala také jednou udržet podání. Martincová však znovu předvedla tři úspěšné brejky a čistou hrou utkání zakončila.

Mimo hru je naopak Barbora Krejčíková, které se nepodařilo ubojovat zápas s Japonkou Eri Hozumiovou. Jak se říká, první vyhrání z kapsy vyhání a přesně to asi platilo u Báry, která do zápasu vstoupila výborně, proražením soupeřčina servisu, ale hned vzápětí o svou výhodu přišla a Japonka si nakonec brejkem v osmém gemu připravila možnost první sadu doservírovat. Krejčíková se sice srdnatě bránila, ale na pátý setbol už nestačila. Hozumiová se ujala vedení 1:0 na sety.

Druhý set začal zcela opačně, rychlým brejkem zahájila Hozumiová a Krejčíková vzápětí odpověděla. Ve čtvrtém gemu se česká hráčka dokonce dostala k brejku, ale hned v pátém o výhodu přišla. Když následně v osmém gemu nedokázala proměnit hned tři brejkboly, set pomalu směřoval do tiebreaku, který Krejčíkové vůbec nesedl, hned čtyřikrát prohrála své podání s turnajem se musí rozloučit.

Velmi dobrý los vyfasovala do prvního kola kvalifikace v Nottinghamu Renata Voráčová, která čelila člence osmé světové stovky z Velké Británie Katie Boulterové. A v prvním setu také potvrzovala, že ji tento los může sedět. Za pouhých 26 minut vyhrála 6:1 a byla na nejlepší cestě do dalšího kola.

I ve druhém setu začala výborně a rychle se dostala do vedení 2:0. Jenže výhodu brejku neudržela, ve čtvrtém gemu přišla o své podání čistou hrou a následně, když nevyužila v pátém a sedmém gemu dohromady čtyři brejkboly, tak v osmé hře znovu své podání prohrála a Boulterová nakonec vyhrála 6:3.

Boulterová byla rázem tou, která na dvorci vládla. Hned v prvním gemu rozhodujícího setu uhrála brejk, který držela až do šestého gemu, ve kterém Voráčová úspěšně srovnala na 3:3. Duel se nakonec přehoupl až do tiebreaku, ve kterém ale Voráčová nedokázala využít svého návratu do hry, kdy snížila z 1:4 na 3:4 a zkrácenou hru prohrála 4:7.

Českým mužům se příliš nedařilo

Do bohatého sobotního programu v kvalifikacích na turnaje ATP zasáhli dnes také muži. Jediným úspěšným se stal zkušený Radek Štěpánek, který v prvním kole kvalifikace ve Stuttgartu porazil Chorvata Nikolu Mektiče 6:4, 6:3, když soupeři nepovolil jediný brejkbol a naopak sám Chorvata o tři servisy obral. Ostatním Čechům se ale tolik nedařilo.

V Hertogenboschi se jediným startujícím stal Michal Konečný, který ale nedokázal dotáhnout překvapení v prvním kole proti Američanovi Novikovi a po vyhraném prvním setu prohrál hladce 1:6, 2:6.

Po výhře v tiebreaku prvního setu si Konečný nedokázal ve druhém dějství udržet ani jedno podání a jediný gem tak vybojoval při podání soupeře. Ve třetím setu se sice na servisu opět zlepšil, ale na rozjetého Novikova už nestačil a nevypracoval si ani jeden brejkbol.

Ve třech setech vypadl také Jan Mertl, který ve Stuttgartu vyzval favorizovaného Ukrajince Sergije Stachovského, kterému podlehl 4:6, 6:3, 1:6. V prvním setu rozhodl o vítězi hned první gem, v němž Stachovskij čistou hrou prorazil podání Mertla. Celkově bylo utkání zejména o servisu a tolik brejkbolů k vidění nebylo. Výjimkou se stal sedmý gem druhé sady za podání Mertla, který odvrátil čtyři brejkboly a psychicky lehce nalomeného soupeře obral o podání hned v následujícím gemu, díky čemuž si vynutil rozhodující třetí sadu.

V ní si ovšem nedokázal český tenista vypracovat ani jeden brejkbol a naopak Stachovskij ze tří proměnil dva a dokráčel si pro vítězství.

Konec na turnaji ve Stuttgartu hlásí i Jan Hernych, který vyměnil možnost zahrát si na challengeru v Surbitonu za příležitost nastoupit v kvalifikaci na turnaj ATP, ale tento tah mu nakonec příliš nevyšel. S Britem Jamesem Wardem sice odehrál vyrovnané utkání, ale bohužel s porážkou na konci. První set přinesl výměnu servisů na obou stranách v sedmém a osmém gemu a hra musela dojít do tiebreaku, v němž byl lepší Ward, který využil třetí setbol. Druhý set pak rozhodla Hernychova ztráta servisu v jedenáctém gemu. Ward následně čistou hrou dotáhl druhý set i celé utkání do konce. 

ATP/WTA

RICOH OPEN HERTOGENBOSCH (tráva, muži, €635,645, kvalifikace – 1. kolo)

MICHAL KONEČNÝ (301.) - Denis Novikov (USA, 146.) 7:6 (3), 1:6, 2:6

MERCEDES CUP STUTTGART (tráva, muži, €675,645 , kvalifikace – 1. kolo)

JAN HERNYCH (288.) - James Ward (GBR, 173.) 6:7 (6), 5:7
JAN MERTL (293.) - Sergij Stachovskyj (UKR, 97.) 4:6, 6:3, 1:6 
RADEK ŠTĚPÁNEK (128.) - Nikola Mektić (CRO, 300.) 6:4, 6:3

AEGON OPEN NOTTINGHAM (tráva, ženy, $226,750, kvalifikace – 1. kolo)

ANDREA HLAVÁČKOVÁ (185.) - Ja-fan Wang (CHN, 143.) 6:3, 7:6 (5)
RENATA VORÁČOVÁ (380.) - Katie Bouletrová (GBR, 741.) 6:1, 3:6, 6:7 (4)

RICOH OPEN HERTOGENBOSCH (tráva, muži, $226,750 , kvalifikace – 1. kolo)

TEREZA MARTINCOVÁ (182.) – URSULA RADWAŃSKÁ (POL, 140.) 6:1, 6:2
BARBORA KREJČÍKOVÁ (179.) - Eri Hozumiová (JPN, 223.) 3:6, 6:7 (2)

FRENCH OPEN PAŘÍŽ (antuka, junioři, €16,008,750 , čtyřhry – semifinále)

Olile, RIKL (ISR/CZE) – De Minaur, Ellis (AUS) 4:6, 6:4, 10:4

Challenger Tour

SPARTA PRAGUE OPEN 2016 (antuka, muži, €42,500 +H, kvalifikace - 1. kolo)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje můžete sledovat zde.

ITF/FUTURES

NAMANGAN INTERNATIONAL (antuka, ženy, $10,000, finále)

BARBORA ŠTEFKOVÁ (203.) - Xenia Lykinová (RUS, 220.) 7:5, 7:5

VÁSÁRHELY OPEN (antuka, ženy, $10,000, finále)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (281.) - Tamara Zidanseková (SLO, 222.) 6:4, 2:6, 4:6

ITF BRESCIA (antuka, ženy, $50,000, semifinále)

JESIKA MALEČKOVÁ (225.) - Barbara Haasová (AUT, 168.) odloženo

VELENJE OPEN 2016 (antuka, ženy, $10,000, kvalifikace – 2. kolo)

TEREZA KOPLOVÁ (-) - Ana Operanovicová (SLO, -) 3:6, 5:7
HANA UHROVÁ (-) - Stefany Grljová (SLO, -) 2:6, 6:2, 6:4
BARBORA MIKLOVÁ (1221.) - Andjela Sebreková (SRB, -) 6:2, 6:0

ANGIE CUP PUSZCZYKOWO (antuka, ženy, $10,000, kvalifikace – 1. kolo)

LUCIE PROCHÁZKOVÁ (-) - Aleksandra Rojeková (POL, -) 7:6 (4), 6:3

ARAD F5 FUTURES (antuka, muži, $10,000, kvalifikace – 1. kolo)

JOSEF VÁGNER (-) - Šunsuke Wakita (JPN, 1295.) 0:6, 1:6
KÁJA KROPÁČEK (-) - Geoge Botezan (ROM, 1363.) 1:6, 1:6

SOPOT CUP (antuka, muži, $10,000, kvalifikace – 1. kolo)

ANDREJ WAWRZYCZEK (-) - Cezary Walkusz (POL, -) 2:6, 6:3, 6:2
JAN ZEDNÍK (1353.) - Maciech Autuch (POL, -) 6:3, 6:0

KOSZALIN OPEN 2016 (antuka, muži, $10,000, semifinále)

MICHAL SCHMID (671.) - LIBOR SALABA (509.) bez boje