Wimbledon: Rosol postoupil do finále kvalifikace, dvě Češky se probojovaly do druhého kola

- Jiří Vachtl, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z WIMBLEDONU: Třetím hracím dnem pokračovaly kvalifikační boje v Roehamptonu. O účast v hlavní soutěži nejslavnějšího tenisového turnaje dnes bojovalo také pět českých zástupců. Lukáše Rosola čekal ve druhém kole americký servisman Rajeev Ram, kterého za necelou hodinu zdolal ve třech setech, díky čemuž postoupil do finále kvalifikace. Do ženské části kvalifikace vstoupilo kvarteto Češek. Svůj start už má za sebou Marie Bouzková, která ve svém premiérovém utkání na grandslamu porazila Rusku Kamenskou. Krajanku doprovodí do druhého kola i Barbora Krejčíková, která byla sice dva míčky od prohry, přesto dokázala vyrovnanou bitvu otočit ve svůj prospěch. Končí naopak Tereza Martincová, dvaadvacetiletá hráčka podlehla Francouzce Georgesové. Další boje už nečekají rovněž Terezu Smitkovou, ta ve třech setech padla s Cabreraovou.

Rosol postoupil do finále kvalifikace
O finále kvalifikace ve večerních hodinách bojoval Lukáš Rosol. Poslední český zástupce v mužské části vyzval Rajeeva Rama, kterého porazil 6:2, 1:6, 6:2, díky čemuž mu chybí jedno vítězství od hlavní soutěže! Rosol v úvodním setu vzal protihráči dvakrát servis, ten mu to v následující sadě oplatil stejnou mincí. Rozhodující moment přišel v šestém gemu závěrečného dějství, ve kterém jednatřicetiletý tenista sebral soupeři podání, na což navázal i v posledním gemu zápasu. Ve čtvrtek si zkušený borec zahraje s osmým nasazeným Darianem Kingem.

„Začal jsem skvěle, ale věděl jsem, že tahle šňůra jednou skončí. Zkoušel jsem to natáhnout, co nejdéle to šlo. Začátek druhého setu mi utekl, měl jsem tam kousíčkové auty a to mě trochu rozhodilo. Ale věděl jsem, že třetí set bude zase úplně jiný, ubojoval jsem pár gemů na svém servisu a potom začínala být tma, viditelnost byla špatná, takže jsem rád, že jsem zápas dohrál. Cítíl jsem se o padesát procent lépe než v prvním zápase, který šel přes dva tiebreaky. Rozehrávám se tady čím dál víc a zvykl jsem si tentokrát i na jiné podmínky. Oproti teplému prvnímu dni byla zima a jsem rád, že jsem všechno zvládl, uvedl po zápase spokojený tenista, který přesně před pěti lety šokoval v hlavní soutěži, když vyřadil Rafaela Nadal.

Martincová uhrála čtyři gemy
Jako první nastoupila na travnatý dvorec v pravé poledne českého času Tereza Martincová. Dvaadvacetiletá tenistka včera stihla proti Myrtille Georgesové odehrát pouze tři hry. Za stavu 2:1 pro Martincovou bylo utkání kvůli dešti přerušeno. Po dnešním návratu na dvorec však česká tenistka prohrála pět gemů v řadě a první set tak ztratila 2:6. Do druhé sady pak hráčka pražského ČLTK vstoupila dobře, když rychle vedla 2:0. Jenže to bylo z její strany vše. Francouzská tenistka sérií šesti vyhraných her v řadě opět celý set otočila. Martincová se tak po prohře 2:6, 2:6 s wimbledonskou kvalifikací loučí už v prvním kole.

Bouzková v grandslamové premiéře uspěla na výbornou
Svoji premiéru na grandslamovém turnaji zvládla Marie Bouzková. Soupeřkou jí dnes byla o deset příček výše postavená Viktoria Kamenská (202.). Česká tenistka vstoupila do utkání skvěle, když své ruské soupeřce sebrala třikrát v řadě její podání. Sama Bouzková o servis přišla pouze jednou, a tak získala první sadu jednoznačně 6:2. Druhý set začala česká tenistka opět dobře, když ve třetí hře získala brejk. Následně si až do konce zápasu urputně držela své podání. Bouzková tak po výhře 6:2, 6:4 postupuje do druhého kvalifikačního kola. V něm ji čeká čtvrtá nasazená Ču Lin (113.).

„Kupodivu jsem ze začátku nebyla zase tak nervozní, jak jsem si myslela, ale na konci už ano. Ale ustála jsem to a zítra jdu na druhé kolo! Poslední dva míčky byly hrozně důležité, pořád jsem bojovala a mohl to asi vyhrát kdokoliv. Díky včerejšku jsem si ještě jeden den odpočinula, okoukala celé prostředí a to mi asi pomohlo. První set jsem hrála hodně dobře, v tom druhém jsem trochu zatuhla, protože je to přeci jenom moje premiéra. Trošku jsem zpomalila a bylo dost dlouhých výměn. Jinak jsem ale hrála dobře. Trénovala jsem v Čechách sedm dnů na trávě a do Wimbledonu jsme dorazili už tři dny předem. Pěkně jsem si na povrch zvykla a teď si to na trávě doslova užívám," uvedla po zápase exkluzivně pro Tenisový svět osmnáctiletá hráčka.

Smitkové nepomohlo proti Cabreraovové ani přerušení v podobě tradičního deště
Papírově nejvyrovnanější zápas čekal na Terezu Smitkovou, která se poprvé v kariéře utkala s devatenáctiletou Lizette Cabreraovou (167.). Proti Australance však neuspěla, když prohrála ve třech setech 2:6, 6:4, 2:6. Smitková po nepovedené úvodní sadě vzala soupeřce ve druhém setu za stavu 4:4 servis, díky čemuž následným úspěšným účinkováním na podání získala toto dějství ve svůj prospěch. Hned ve druhé hře závěrečného setu však dvaadvacetiletá tenistka ztratila servis. Její naděje přišla ve čtvrté hře, kdy zápas přerušil déšť. Ten jí však nepomohl k tomu, aby utkání ještě obrátila ve svůj prospěch. Při svém dalším servisu totiž nechala soupeřku si dojít pro brejk a i když následně samotná Češka získala servis soupeřky, prohraným podáním v osmém gemu ovšem své naděje na výhru zhatila.

„Snažila jsem se chodit do míčků aktivně a ona dobře kontrovala. Občas jí tam spadly míče těsně k lajně, s tím jsem mohla těžko něco dělat. Na trávě je těžké tyhle balony nějak vrátit zpět. Ve druhém setu trochu zaváhala v koncovce, já jsem toho využila. Bohužel ve třetím setu mi to na začátku uteklo. Hned v prvním gemu jsem ji mohla brejknout a vzápětí jsem si prohrála svůj servis. Pak už se to vezlo. Ještě za stavu 1:5 jsem jí vzala podání, byla šance, jenže v posledním gemu se zase všechno špatně sešlo.“

Krejčíková byla dva míčky od vyřazení, téměř tříhodinovou bitvu však zvládla
V roli 22. nasazené si první kolo kvalifikace zahrála také Barbora Krejčíková, kterou sice na úvod čeká poměrně přívětivý los, přesto měla namále, když byla dva míčky od prohry. Po vítězství 4:6, 7:6 (1), 10:8 nad Maiou Lumsdenovou však může slavit postup do druhého kola.

Krejčíková po ztracené první sadě prohrávala ve druhém setu 2:0 a 4:2, vždy se dokázala do sady vrátit a za stavu 6:5 dokonce podávala na vítězství. V gemu, který byl kvůli dešti na hodinu přerušený, měla Češka tři setboly, nakonec však nechala protihráčku využít pátý brejkbol v této hře. Tie-break jednadvacetiletá hráčka zvládla na výbornou a zápas tak mohl směřovat do třetího setu. V něm byla znovu o brejk pozadu a za stavu 5:4 a 8:7 dokonce devatenáctiletá protihráčka servírovala na vítězství v zápase. Ani v jednom případě však favoritka neztratila hlavu a zápas nakonec díky brejku v šestnácté hře otočila na svoji stranu a vyhrála 10:8 v závěrečném dějství. O postup do finále kvalifikace čeká Krejčíkovou teprve sedmnáctiletá Destanee Aiavaová (170.).

„Nikdy se mi tady nedařilo, a proto si vítězství hrozně vážím. A nakonec mi takhle dlouhý zápas ani nevadil. Na trávě jsem letos ještě nehrála a tady se mi nikdy nepodařilo uhrát ani kolo – jak v dospělých, tak v juniorech. Snad už jsem se s trávou trošičku sžila, i když jsem pořád moc nevěděla, co si na ní počít. Je vždycky těžké mít Britku na trávě a ještě volnou kartu, protože tyhle holky jsou na Wimbledon vždycky strašně natěšené. Porazit britskou hráčku na tomhle povrchu je úspěch a je jedno, jak vysoko je v žebříčku. Jsem strašně spokojená.“

Allertová dobře rozehraný zápas ve čtyřhře nezvládla
V Roehamptonu se rozehrála také kvalifikace čtyřhry. O účast v hlavní soutěži chtěla zabojovat také Denisa Allertová. Čtyřiadvacetiletá tenistka nastoupila po boku Slovenky Kristýnou Kučovou proti turecko-thajskému páru Soyluová, Wongteanchaiová. I když česko-slovenský pár vyhrál úvodní set, poté prohrál jedenáct gemů v řadě a do konce duelu vyhrál už pouze jednu hru. 

Kurt č. 1
Georgina Garciaová Perezová (ESP) – Sachia Vickeryová (USA) 3:6, 6:3, 7:9
Okiko Omaeová (JPN) – Fanni Stollarová (HUN) 6:1, 6:3
Miljan Zekič (SRB) – Sebastian Ofner (AUT) 4:6, 3:6
Andrej Rubljov (RUS, 5) – James McGee (IRL) 6:3, 4:6, 6:2
Soyluová (TUR), Wongteanchaiová (THA) – ALLERTOVÁ, Kučová (SVK) 1:5, 6:0, 6:1

Kurt č. 2
Myrtille Georgesová (FRA) – TEREZA MARTINCOVÁ (19) 6:2, 6:2
Polina Monovová (RUS) – Martina Trevisanová (ITA) 6:4, 2:6, 6:3
Ruben Bemelmans (BEL, 12) – Mathias Bourgue (FRA) 6:4, 3:6, 6:3
Alejandro Gonzalez (COL) – Taylor Fritz (USA, 21) 1:6, 3:6
Gjorčeská (MKD), Monovová (RUS) – Weinholdová, Whoriskeyová (obě USA) 3:6, 6:7 (6)

Kurt č. 3
Anastasija Komardinová (RUS) – Asia Muhammadová (USA, 17) 0:6, 1:6
Viktoria Kužmová (SVK) – Dalila Jakupovičová (SLO, 18) 7:6(5), 6:2
John-Patrick Smith (AUS) – Mackenzie McDonald (USA) 6:4, 6:7 (5), 6:3
Joris De Loore (BEL) – Jozef Kovalík (SVK) 3:6, 7:5, 6:3
Ču Lin, Liu Fangzhou (obě CHN) – Geuerová (GER), Jakupovičová (SLO) 3:6, 6:7 (5)

Kurt č. 4
Lin Ču (CHN, 4) – Quirine Lemoineová (NED) 6:7, 7:5
Lizette Cabreraová (AUS) – TEREZA SMITKOVÁ 6:2, 4:6, 6:2
Christian Garin (CHI) – Bjorn Fratangelo (USA, 22) 6:7 (4), 7:5, 6:4
Grega Žemlja (SLO) – Tejmuraz Gabašvili (RUS) 5:7, 3:6
NEDOHRÁNO: Ahnová, Brengleová (obě USA) – Kerkhoveová (NED), Marozavová (BLR) 4:6, 6:3

Kurt č. 5
Jamie Loebová (USA) – Louisa Chiricová (USA) 6:7(11), 6:1, 6:2
Victoria Kamenská (RUS) – MARIE BOUZKOVÁ 2:6, 4:6
Lesley Kerkhoveová (NED) – Kaia Kanepiová (EST) 1:6, 5:7
Lukáš Lacko (SVK, 4) – Andrea Arnaboldi (ITA) 7:6 (4), 6:4
Stefanos Cicipas (GRE) – Yannick Hanfmann (GER) 7:6 (5), 7:6 (5)

Kurt č. 6
Tamara Zidanseková (SLO) – Alla Kudrjavcevová (RUS) 4:6, 1:6
Arina Rodionovová (AUS) – Nina Stojanovičová (SRB, 24) 6:3, 6:4
Stefano Travaglia (ITA) – Quentin Halys (FRA, 25) 7:5, 6:0
Calvin Hemery (FRA) – Daniel Brands (GER) 4:6, 4:6
Kaniaová (POL), Stojanovičová (SRB) – Mooreová (GBR), Perrinová (SUI) 6:4, 6:0

Kurt č. 7
Anna Kalinská (RUS) – Francoise Abandaová (CAN, 23) 2:6, 2:6
Kayla Dayová (USA, 10) – Bianca Andreescuová (CAN) 3:6, 3:6
Konstantin Kravčuk (RUS, 16) – Nicolas Jarry (CHI) 5:7, 6:4, 9:11
Riccardo Bellotti (ITA) – Denis Kudla (USA) 1:6, 1:6
Čepelová (SVK), Sasnovičová (BLR) – Mooreová (AUS), Omae (JPN) 5:7, 3:6

Kurt č. 8
Nadia Podoroská (ARG) – Michelle Larcherová De Britová (POR) 3:6, 7:6(4), 6:8
Anna Blinkovová (RUS, 5) – Conny Perrinová (RUS) 6:0, 6:0
Rebecca Šramková (SVK) – Danielle Collinsová (USA) 7:5, 6:3
Čen Ti (TPE) – Gerald Melzer (AUT, 27) 5:7, 2:6
Tennys Sandgren (USA, 3) – Vincent Millot (FRA) 2:6, 6:7 (5)

Kurt č. 9
Ipek Soyluová (TUR) – Valentini Grammatikopoulouová (GRE) 6:4, 6:3
Mihaela Buzarnescuová (ROU) – Arantxa Rusová (NED) 2:6, 7:6 (9), 6:2
Dennis Novikov (USA) – Stefan Kozlov (USA, 32) 7:5, 6:2
Darian King (BAR, 8) – Bradley Klahn (USA) 3:6, 6:1, 6:4
NEDOHRÁNO: Dzalamidzeová, Kudermetová (obě RUS) – Chromačevová (RUS), Zanevská (BEL) 5:7, 6:3

Kurt č. 10
Mariana Duqueová-Marinová (COL, 8) – Montserrat Gonzalezová (PAR) 7:6(3), 6:7(2), 6:3
Sofia Keninová (USA) – Jana Fettová (CRO) 6:4, 2:6, 5:7
Basak Eraydinová (TUR) – Petra Martičová (CRO, 16) 1:6, 1:6
Nikola Milojevič (SRB) – Peter Gojowczyk (GER, 23) 3:6, 6:7 (5)
Tim Smyczek (USA) – Andrew Whittington (AUS) 7:6 (4), 4:6, 4:6

Kurt č. 11
Harriet Dartová (GBR) – Cagla Buyukakcayová (TUR) 6:4, 3:6, 7:9
Miju Kaatová (JPN) – Amandine Hesseová (FRA) 2:6, 6:3, 6:4
Marina Erakovicová (NZL) – Amra Sadikovicová (SUI) 4:6, 6:3, 6:2
Liam Broady (GBR) – Marcus Willis (GBR) 6:7 (2), 7:6 (2), 2:6
LUKÁŠ ROSOL – Rajeev Ram (USA) 6:2, 1:6, 6:2

Kurt č. 12
Luksika Kumkhumová (THA) – Viktorija Tomovová (BUL) 6:0, 6:3
Tamara Korpatschová (GER, 11) – Jacqueline Caková (USA) 6:4, 3:6, 6:2
Sergij Stachovskij (UKR, 11) – Roberto Quiroz (ECU) 6:3, 7:5
Blake Mott (AUS) – Alexander Bublik (KAZ, 19) 5:7, 4:6

Kurt č. 13
Eden Silvaová (GBR) – Jasmine Paoliniová (ITA, 15) 5:7, 2:6
Su Jeong Jang (KOR, 12) – Rebecca Petersonová (SWE) 3:6, 2:6
Peter Polansky (CAN, 15) – Oleksandr Nedovjesov (KAZ) 7:5, 6:3
NEDOHRÁNO: Simone Bolelli (ITA) – Adrian Menendez-Maceiras (ESP, 28) 6:4, 4:3

Kurt č. 14
Katy Dunneová (GBR) – Ivana Jorovičová (SRB) 7:5, 7:5
Destanee Aiavaová (AUS) – Freya Christieová (GBR) 6:3, 6:0
Ilja Marčenko (UKR, 9) – Benjamin Becker (GER) 3:6, 7:6 (3), 6:4
Go Soeda (JPN, 6) – Alexander Ward (GBR) 3:6, 1:6
Adamczaková, Sandersová (obě AUS) – Christieová, Taylorová (obě GBR) 7:6 (0), 6:4

Kurt č. 15
Ons Jabeurová (TUN, 3) – Sofya Žuková (RUS) 6:3, 7:6(1)
 Aleksandra Kruničová (SRB, 1) – Lina Gjorčeská (MKD) 6:4, 6:4
Tacuma Ito (JPN) – Alex De Minaur (AUS) 6:2, 6:4
NEDOHRÁNO: Pedro Sousa (POR) – Steven Diez (CAN) 7:5, 2:6, 6:1

Kurt č. 16
Alison Van Uytvancková (BEL, 2) – Gabriella Taylorová (GBR) 6:0, 6:2
Maia Lumsdenová (GBR) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (22) 6:4, 6:7 (1), 8:10
Jay Clarke (GBR) – Elias Ymer (SWE) 6:4, 7:6 (5)
Maximo Gonzalez (ARG) – Paul-Henri Mathieu (FRA) 1:6, 4:6 

Zpravodajství z Wimbledonu den po dni:

28.6.2017

Sebedůvěra přinese ovoce. Zatím je to jen příprava, ví Rosol

Skvělá Bouzková na Wimbledonu: Umí čtyři jazyky a bojí se jíst špagety

Konečně! Šťastná Krejčíková zažívá wimbledonský průlom

Opět přerušeno. Kdy se kouskovaný Wimbledon konečně zastřeší?

27.6.2017
Wimbledon: Rosol vyzve v duelu o finále Rama, ženská kvalifikace startuje i s kvartetem Češek

Šátral podklouzl a byl konec. Ale už zase hraju solidně, říká po Wimbledonu

Michnev dorazil na Wimbledon bez bot. Premiéra špatná, zážitek velký, říká

26.6.2017
Rosolův wimbledonský restart – s novou motivací i novou přítelkyní

Rozčilovat se? Nedůstojné! Šafránek ve Wimbledonu padl, ale nesmutní

Ženskou kvalifikaci rozehrají čtyři české tenistky! Mezi nasazenými je Martincová s Krejčíkovou

Wimbledon: Odstartovala mužská kvalifikace! Postup vybojoval jen Rosol, končí Michnev, Šafránek i Šátral