Pomůže stagnující krajance. Legendární Clijstersová okusí na Wimbledonu roli supertrenérky

- Filip Lefenda

Čtyřnásobná grandslamová vítězka Kim Clijstersová se vrací na scénu. Čtyřiatřicetiletá Belgičanka povede během Wimbledonu z pozice „supertrenérky“ svou krajanku Yaninu Wickmayerovou, 95. hráčku žebříčku WTA.

O sedm let mladší Wickmayerová rozhodně pamatuje jako bývalá světová dvanáctka lepší časy, v posledních měsících se jí ale příliš nedaří. Stejně jako v minulé sezóně je i v té letošní v záporných číslech, když z 26 utkání vyhrála pouhých dvanáct. Nejvýraznějším výsledkem je čtvrtfinálová účast na turnaji v Budapešti, do čtvrtfinále pak Belgičanka došla už jen na podniku ITF v Trnavě, kde jí stopku vystavila pozdější vítězka Markéta Vondroušová.

Chvílemi se spekulovalo také o tom, zda majitelka tří turnajových titulů z okruhu WTA nepověsí raketu na hřebík, Wickmayerová ale fanoušky ujistila, že zatím končit nehodlá. Ba naopak, chce se opět posunout výše. První krok již učinila, když ukončila spolupráci s koučem Nicolasem Beuquem. „Děkuji Nicolasovi za čas, který jsme spolu strávili, ale na základě posledních výsledků potřebujeme oba změnu,“ uvedla hráčka z chvostu první světové stovky v krátkém prohlášení.

Nadcházející travnatý svátek – Wimbledon – již Wickmayerová absolvuje pod pečlivým dohledem své nové, v tomto případě „supertrenérky“, Kim Clijstersové. A to je zbraň velkého ražení!

Bývalá světová jednička kývla na nabídku spolupráce, ta ovšem bude pouze dočasná. „Po Wimbledonu budu hovořit se svým týmem o dalších plánech,“ potvrdila Wickmayerová informaci o tom, že s vítězkou 41 titulů, včetně čtyř grandslamových, bude v přímém spojení pouze během nadcházejícího podniku v All England Clubu.

Wickmayerová, která od roku 2014 změnila trenéra ve dvou případech, letos odehraje svůj jubilejní desátý Wimbledon. Nejdále došla v letech 2010 a 2012. Zda se vytáhlé Belgičance v kooperaci s tenisovou legendou a trojnásobnou maminkou Clijstersovou, která ukončila aktivní kariéru před pěti lety, podaří její maximum vylepšit, si musíme ještě nějakou chvíli počkat.