Splnění snu se značkou last minute: Po hektickém přesunu čeká Michneva premiéra v grandslamové kvalifikaci

- Filip Lefenda

Plánujete dovolenou na poslední chvíli? To zřejmě nebude nic proti cestování, které musel v neděli absolvovat Petr Michnev. Český tenista se takříkajíc "za pět minut dvanáct" dostal mezi právoplatné účastníky wimbledonské kvalifikace, a tak na nic nečekal a vydal se vstříc Britským ostrovům. Jak sám popsal, cesta to byla hektická. Nyní už je ale sedmadvacetiletý Čech na místě a těší se ze splnění svého tenisového snu, který bude moci v odpoledních hodinách vyšperkovat vítězstvím nad soupeřem, který na trávě ještě nikdy nevyhrál.

Travnatá část sezóny je v plném proudu a pomalu, ale jistě se blíží i její hlavní vrchol – Wimbledon. Jeho hlavní soutěž startuje přesně za týden, kvalifikace ovšem bude rozehrána v Roehamptonu už dnes. Vůbec poprvé si o místo v hlavní soutěži na grandslamovém podniku zahraje také Petr Michnev, byť už v tuto šanci přestával 239. hráč světového pořadí pomalu doufat.

„Od čtvrtka do nedělních čtrnácti hodin se neodhlásil ani jeden hráč, a tak už jsem moc nevěřil,“ přiznal v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět, kterému ke grandslamové premiéře dopomohlo hned několik okolností. Brit Daniel Evans nejprve oznámil, že mu byly v odebraných vzorcích během turnaje v Barceloně nalezeny stopy kokainu a padesátý hráč světa tak byl s okamžitou platností z okruhu vyloučen. Uděleny nebyly také některé divoké karty a na poslední chvíli se odhlásil Maďar Marton Fucsovics.

Ostravský tenista se tak do kvalifikace dostal jako úplně poslední a čeká ho tak vůbec první utkání na zeleném pažitu. „Na trávě jsem nikdy nehrál, takže jsem sám zvědavý, jak se s tím srovnám,“ neví příliš, co od tohoto povrchu očekávat. Rozhodně ale nic předem nevzdává. „Je to splnění mého snu. Největší událost v mé kariéře, o tom není pochyb,“ neskrýval radost.

Soupeřem Michnevovi bude Argentinec Maximo Gonzalez. Ten se během své kariéry již sedmkrát na trávě zjevil, z toho většinou v kvalifikaci či hlavní soutěži právě na Wimbledonu, z vítězství se však neradoval ani jednou! Svou premiéru si Jihoameričan odbyl před osmi lety proti Ivu Minářovi, s nímž uhrál v zápase na tři vítězné sety jen jedinou sadu, aby později schytal i kanára. „Gonzaleze neznám. Vůbec nevím jak hraje. Šanci ale určitě mám. Bude záležet, jak se sžiji s trávou,“ pronesl na adresu životního duelu s protivníkem, se kterým se dosud na okruhu nikdy neutkal, v krátkosti Michnev.

Ten má za sebou bleskový přesun, roli sehrálo i potřebné štěstí. „S letenkou byly trochu problémy, v jednu chvíli to bylo hrozné. Napadlo mě už i to, že bych jel autobusem, ale to bych už do Prahy nestíhal, odjížděl v sedm. Měl jsem jedinou možnost chytit let Krakow – Londýn v 21:20. Měl jsem docela štěstí, v letadle byla volná poslední dvě sedadla,“ mohl si oddechnout borec, který na okruhu ITF letos vyhrál zatím dva singlové a jeden deblový titul.

Jednodušší už to bylo se sehnáním ubytování. „Našel jsem něco přes Booking.com na radu Vény (Václava) Šafránka,“ pomohl Michnevovi s rychlou volbou další český tenista, který v kvalifikace rovněž figuruje. Na hotel se Petr Michnev ovšem dostal až po půlnoci.

Svou grandslamovou premiéru absolvuje sedmadvacetiletý Čech až na závěr pondělního programu. S Maximem Gonzalezem se v Roehamptonu, kde se kvalifikace Wimbledonu tradičně odehrává, střetne na kurtu číslo 9 jako čtvrtý v pořadí. Nezbývá tedy než držet palce nejen Petrovi, ale i zbylým třem českým hráčům - Lukáši Rosolovi, Janu Šátralovi a již zmíněnému Václavu Šafránkovi.