Lepší návrat jsem si nemohla ani vysnít, září spokojená Kvitová. O dvacátý titul se utká s bývalou hráčkou kriketu

- Radek Štohl

Po návratu do tenisového kolotoče se Petra Kvitová účastní teprve druhého turnaje, přesto si na podniku v Birminghamu zahraje ve finále. Česká tenistka do nedělního boje o dvacátý titul kariéry postoupila poté, co Lucie Šafářová kvůli problémům s pravým stehnem utkání vzdala. V něm ji čeká Ashleigh Bartyová, která v průběhu turnaje vyřadila již dvě Češky.

Sedmá nasazená si na zdejším turnaji zahraje ve finále vůbec poprvé, když při předchozích dvou účastech uhrála maximálně osmifinále. V boji o titul se naposledy představila loni v prosinci, vítězstvím v Šen-čenu nad Jelenou Svitolinovou vybojovala druhou trofej v sezóně. Na tiskové konferenci se ještě rychle vrátila k odstoupení krajanky, ale také se svěřila o zdravotním stavu své ruky.

"Přemýšlela jsem pouze o svojí hře. Je mi líto, že nebyla stoprocentně zdravotně v pořádku, ale doufám, že se brzo uzdraví," uvedla Kvitová pro oficiální stránky wta. "Do tohoto zápasu tu měla totiž skvělou jízdu. Osobně jsem sice šťastná, že jsem se zde probojovala do finále, touto cestou je to však trochu zvláštní. Ruka je v pořádku, necítím ani žádnou bolest, což je nejlepší zpráva, jakou můžu mít," pokračovala šestnáctá hráčka světa, která dosud v Birminghamu neztratila jediný set.

Podnik v Británii je přitom pro sympatickou tenistku teprve druhým po půlroční pauze. Na French Open došla do druhého kola, ve kterém po dvou nevydařených tie-breacích skončila na raketě Bethanie Mattekové-Sandsové. Zde bude mít šanci zabojovat o dvacátou trofej kariéry.

"Lepší návrat jsem si nemohla ani vysnít. V Paříž to bylo takové zvláštní, nemohla jsem tam předvést to nejlepší. O to více jsem spokojená, že tady můžu hrát kvalitní tenis. Už jsem odehrála čtyři utkání, což je dobrá bilance a také výborná příprava na finále. V něm bych měla hrát tak jako v předchozích utkáních, tedy rychle, agresivně a také se opřít o servis. Doufám, že mi opětovně pomůže," přemýšlí o své taktice na nadcházející duel sedmadvacetiletá hráčka.

V sobotním duelu byla druhá nejvýše postavená Češka v žebříčku svědkem toho, jak si Šafářová bere po pouhých dvaatřiceti minutách medical time-out. Ta se po krátké rozmluvě s turnajovou lékařkou rozhodla utkání nedohrát. Kvitová tak ani napodesáté s jednačtyřicátou tenistkou světa neprohrála.

"Myslím si, že obě vyznáváme podobný styl hry. Známe se velice dobře a vždy je to pouze o několika míčcích," zamyslela se dvojnásobná grandslamová vítězka Wimbledonu nad dominancí nad svoji kamarádkou.

Ve finále svěřenkyně Jiřího Vaňka narazí na Ashleigh Bartyovou, které se proti českým hráčkám na probíhajícím turnaji velmi daří. V úvodním kole totiž porazila Markétu Vondroušovou, v osmifinále poté vyřadila Barboru Strýcovou.

U Australanka můžeme zpozorovat ještě jednu zajímavost. V roce 2014 přerušila tenisovou kariéru, aby se mohla věnovat kriketu. Nevedlo se jí vůbec špatně, v celku Brisbane Heat patřila k těm nejlepším. Postupem času si však bývalá juniorská vítězka Wimbledonu uvědomila, že jí tenis chybí a tak se k bílému sportu za rok a tři čtvrtě vrátila.

"Ashleigh je tenistkou, která má dobrý cit v ruce. Hodně mění tempo hry, hraje čopované údery či dropšoty. Bude to velmi zajímavé proti ní nastoupit, protože nikdy nevíte, co kdy zahraje," zakončila Petra Kvitová své dojmy po zápase.