Podesáté? Poprvé? Petra vyzve v semifinále Birminghamu Lucii, na kterou jí to tak jde

- Ivo Horký

Jsou kamarádky. Bok po boku své zemi vyhrály pět fedcupových trofejí, o slávu se podělily rovným dílem. Jenže jakmile se Petra Kvitová a Lucie Šafářová postaví na kurtu proti sobě, rovnoprávnost přestává platit. Všech devět vzájemných utkání ovládla jen jedna z nich. Dnes se hraje podesáté...

Turnaj v Birminghamu se těší na pikantní semifinále. V něm si to rozdají dvě české levoruké ranařky, z nichž každá píše svůj zajímavý příběh. Petra o tom, jak se úžasnou vůlí dokázala vrátit k tenisu po prosincovém kriminálním přepadení a ošklivém poranění ruky, Lucie se dere mezi elitu po vleklých zdravotních trablech a následném úpadku formy.

„Užívám si každý zápas i to, že tady vůbec jsem,“ povídala Petra při svém nedávném pařížském comebacku a leskly se jí oči dojetím. „Je to zlý sen, pro mě úplné dno,“ hlesla o pár dnů později tamtéž Lucie po bolestném vyřazení v prvním kole a k pláči rovněž neměla daleko. V Birminghamu jsou už ale obě dvě zase samý smích, radují se, jak jim to na oblíbené trávě náramně jde.

Kamarádství stranou

Teď si ale půjdou po krku! Jistě, samozřejmě jen obrazně, protože vztah mezi nimi je vyloženě skvělý. Nic na tom nezměnil třeba ani fakt, kdy si Šafářová loni od Kvitové "vypůjčila" jí odloženého trenéra Čermáka. „Hrát proti sobě není vůbec snadné,“ říkají unisono. Ale shodují se i na tom, že při zápase jdou city stranou. „Jsme hodně dobré kamarádky, ale když jsme na kurtu, tak na to opravdu nemyslíme,“ přiznala Petra.

Ta má proti své parťačce zatím jasně navrch, porazila ji ve všech devíti případech! Pětkrát na tvrdém povrchu, třikrát na trávě a jednou na antuce. Teď si to rozdají na trávě počtvrté. Kdo bude mít výhodu? „Znám její hru velmi dobře, ale stejně tak ona zná mě,“ usmála se Kvitová. „S Petrou jsem sice pokaždé prohrála, ale párkrát už to bylo docela těsné. Snad to někdy konečně zlomím,“ smála se po poslední porážce Lucie.

To bylo loni v 1. kole právě v Birminghamu, takže do roka a do dne je tu odveta. Zaokrouhlí Kvitová svoji dokonalou bilanci na 10:0, nebo bude Šafářová juchat nad úplně první výhrou ve vzájemných zápasech?

Kvitová vs. Šafářová 9:0

2016
Birmingham (tráva 1. kolo): 6:3, 6:2

2015
Turnaj mistryň (tvrdý, skupina): 7:5, 7:5
New Haven (tvrdý, finále): 6:7 (6), 6:2, 6:2

2014
Wimbledon (tráva, semifinále): 7:6 (6), 6:1
Eastbourne (tráva, 1. kolo): 6:1, 5:7, 7:6 (4)
Madrid (antuka, 3. kolo): 6:4, 6:3
Dauhá (tvrdý, 3. kolo): 7:6 (2), 5:7, 6:2
Sydney (tvrdý, čtvrtfinále): 7:6(4), 6:2

2012
New Haven (tvrdý, čtvrtfinále): 6:3, 6:3