Pozor, blíží se třetí triumf! Potvrdí Kvitová opět pravidlo, že vydařená příprava vyhrává Wimbledon?

- Ivo Horký

Jásejte, bude to znovu velkolepá podívaná! Petra Kvitová totiž na travnatém turnaji v Birminghamu postoupila už do semifinále. A moc dobře ví, že pokud se jí daří na přípravných travnatých turnajích, úspěch ve Wimbledonu je zaručen!

Před svým milovaným podnikem v All England Clubu může být plná optimismu. Pořezaná ruka je zahojená a nebolí, píše jí servis, pohyb na trávě se lepší každým dnem. A hlavně: vyhrává! Naposledy porazila ve čtvrtfinále turnaje v Birminghamu rozjetou Francouzku Mladenovicovou a postoupila už mezi nejlepší čtyři.

„Za to jsem ráda, protože mi roste sebevědomí. Každý vyhraný zápas je pro mě v této fázi hodně důležitý,“ přiznala česká ranařka. Neznámý pachatel jí těsně před Vánoci ošklivě pořezal levou ruku a ukradl jí pět měsíců tenisového života. Teď se vrací, po grandslamovém French Open absolvuje teprve druhý turnaj. A daří se jí náramně!

Přípravy napoví

Petra je sice typ hráčky, která se na velkých akcích a při rozhodujících zápasech dokáže vybičovat k mimořádným výkonům, ovšem co se týče Wimbledonu, vydařenou přípravu potřebuje. Jen si to vezměte: před prvním triumfem v roce 2011 si zahrála v Eastbourne finále, druhému vítězství o tři roky později předcházelo čtvrtfinále v Eastbourne. To jsou její dva nejlepší výsledky v travnatých přípravách! A letos už tu máme semifinále...

Loni si před Wimbledonem poprvé zahrála hned dva turnaje na zeleném pažitu. Ovšem v Birminghamu ani Eastbourne nezazářila a na třetím grandslamu sezóny pak přišlo hořké zklamání v podobě porážky ve 2. kole s neoblíbenou Ruskou Makarovovou. Copak čeká Petru letos? To je ještě ve hvězdách, nicméně počin z přípravy naznačuje něco hodně příjemného... 

Rok       Příprava na trávě  Wimbledon

2008     1. kolo                      1. KOLO
2009     bez turnaje               1. KOLO
2010     1. kolo                      SEMIFINÁLE
2011     finále                        TRIUMF
2012     1. kolo                      ČTVRTFINÁLE
2013     2. kolo                      ČTVRTFINÁLE
2014     čtvrtfinále                 TRIUMF
2015     bez turnaje               3. KOLO
2016     2. kolo + 3. kolo       2. KOLO
2017     semifinále (zatím)    ???