Denní menu, 23.6.2017: Šafářová i Kvitová postupují do semifinále, Berdych nevyužil mečbol a v Londýně končí

- Jiří Vachtl

V Birminghamu si zajistily postup obě české tenisty ve dvouhře! Lucie Šafářová v tříhodinové bitvě udolala Australanku Gavrilovovou a Petra Kvitová si poradila s Mladenovicovou. V sobotním semifinále se tak uvidíme ryze český souboj! Tomáš Berdych se do semifinále v londýnském Queen's Clubu bohužel nepodívá. Český tenista promarnil v duelu s Felicianem Lópeze mečbol a prohrál ve třech setech. Čtvrtfinálový zápas čekal i na Kristýnu Plíškovou, která však na prosluněné Mallorce nestačila na Američanku Catherine Bellisovou. Adam Pavlásek nestačil na challengeru v Popradu na Němce Stebeho a končí před branami finále.

NA ROZJEZD

12:40

ŠAFÁŘOVÁ ODVRÁTILA TŘI MEČBOLY A SLAVÍ POSTUP DO SEMIFINÁLE: Lucie Šafářová postupuje podruhé v řadě do semifinále turnaje WTA! V pátečním čtvrtfinálovém duelu svedla česká tenista urputnou bitvu s Darjou Gavrilovovou, kterou porazila po tříhodinové bitvě po setech 6:7 (4), 6:3, 7:6 (5).

Šafářová hned na úvod zápasu odvrátila dva brejkboly při vlastním podání a sama ve čtvrté hře prolomila servis soupeřky, čímž se dostala do vedení 3:1. Gavrilovová si však brejk vzala vzápětí zpět a začínalo se „od nuly“. Dvanáctý gem první sady nabídl celkem 23 výměn, ve kterých Šafářová promarnila hned pět setbolů! Následoval tak tiebreak, ve kterém si Gavrilovová vypracovala vedení 6:0. Češka šňůrou čtyř bodů v řadě odvrátila hrozbu konce první sady, avšak pátý setbol už Australanka využila.

Šafářovou nepovedený závěr prvního setu nepoložil. Ba naopak, do druhé sady vstoupila nebojácně a velmi rychle si vypracovala vedení 5:1. Gavrilovová následně snížila 3:5, avšak česká fedcupová reprezentantka poté využitým setbolem poslala dramatický zápas do rozhodující sady!

V té si Šafářová zadělala na problémy v sedmém gemu, ve kterém přišla o podání a Gavrilovová se dostala do vedení 4:3. Za stavu 5:3 měla poté Australanka k dispozici dva mečboly, ty se však aktuálně 41. hráčce světového žebříčku podařilo odvrátit! Gavrilovová šla následně podávat na vítězství v zápase a vypracovala si další mečbol, avšak nezdolná Češka i třetí hrozbu ukončení zápasu odvrátila! Následoval rozhodující tiebreak, ve kterém Šafářová prohrávala už 2:5, avšak dokázala stav otočit šňůrou čtyř bodů v řadě a vypracovala si svůj první mečbol v zápase. Ten rodačka z Brna dokázala využít a postupuje do semifinále! – Lucie Šafářová (41.) x Darja Gavrilovová (AUS, 21.) 6:7 (4), 6:3, 7:6 (5)

 

HLAVNÍ CHOD

16:00

KVITOVÁ POSTUPUJE V BIRMINGHAMU DO SEMIFINÁLE: Petra Kvitová pokračuje na turnaji v Birminghamu na vítězné vlně! Česká tenistka zvládla i svůj třetí zápas, ve kterém porazila Francouzsku Kristinu Mladenovicovou ve dvou setech a v sobotním semifinále vyzve svou krajanku Lucii Šafářovou!

Petra Kvitová vstoupila do duelu se světovou dvanáctkou velmi dobře, když využila svůj druhý brejkbol v zápase a ujala se vedení. Následně však o své podání přišla, avšak hned vzápětí prolomila servis Mladenovicové podruhé. Obě tenistky se poté ve hře při vlastním podání zlepšily, a tak nebyl k vidění žádný další brejkbol. To vyhovovalo Kvitové, která tak dovedla první set do vítězného konce.

I vstup do druhého setu měla Kvitová skvělý, neboť sebrala Mladenovicové potřetí v zápase podání. Poté následovala vyrovnaná pasáž utkání, ve které si obě tenistky nedarovaly ani jeden brejkbol. Za stavu 5:4 šla česká lvice podávat na vítězství v zápase, nicméně Mladenovicová si po dlouhé době dokázala vybojovat brejkbol a hned nabídnutou možnost využila. Poté si obě hráčky udržely servis, a tak se šlo do tiebreaku.

Do něj vstoupila lépe Francouzska, která si vypracovala vedení 3:1, avšak Kvitová ztrátu dokázala smazat. Poté si Kvitová dokázala vybojovat dva mečboly. Při vlastním podání ještě zápas ukončit nedokázala, avšak druhý mečbol, i díky přispění pásky, využila! - Petra Kvitová (16.) x Kristina Mladenovicová (FRA, 12.) 6:4, 7:6 (5)

 

A KDO NEMÁ DOST...

18:50

BERDYCH NEVYUŽIL MEČBOL A PODRUHÉ NESTAČIL NA LÓPEZE: Tomáš Berdych se loučí s turnajem v Queen’s Clubu ve čtvrtfinále. Český tenista nestačil v pátečním duelu na Španěla Feliciana Lópeze, kterému Berdych podlehl ve třech setech.

Úvodní sada tohoto čtvrtfinálového duelu nabídla vyrovnaný průběh. Oběma tenistům se dařilo při servisu, a tak nebyl k vidění žádný brejk. První set tak dospěl do tiebreaku, který vyšel lépe Lópezovi. Ten si vypracoval dva setboly, z čehož druhou možnost proměnil a ujal se vedení v zápase. Podobně vyrovnaná byla také druhý sada, ve které rovněž nebyla k vidění žádná brejkbolová příležitost. Druhý tiebreak v zápase vyšel lépe Berdychovi, který svému soupeři nedal šanci a po výhře 7:1 poslal zápas do rozhodující sady. 

Úvodní brejkbol zápasu přišel hned v prvním gemu třetího setu, avšak Berdych si svůj servis udržel. Sám si vypracoval za stavu 5:4 mečbol, který však využít nedokázal. To ho mohlo mrzet o několik výměn později, neboť si López vypracoval brejkbol, který také dokázal využít. Španělský tenista posléze zvládl utkání uzavřít při vlastním podání a mohl začít slavit postup do semifinále, ve kterém vyzve Bulhara Dimitrova. – Tomáš Berdych (14.) – Feliciano López (ESP, 32.) 6:7 (5), 7:6 (1), 5:7

Češi v akci

ATP/WTA

Aegon Championships Londýn (muži, GBR, 1 836 660 USD, tráva, čtvrtfinále dvouhry)
TOMÁŠ BERDYCH (14.) [7] – Feliciano López (ESP, 32.) 6:7 (5), 7:6 (1), 5:7

Aegon Classic Birmingham (ženy, GBR, 819 940 USD, tráva)

Čtvrtfinále dvouhry
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (41.) – Darja Gavrilovová (AUS, 21.) [9] 6:7 (4), 6:3, 7:6 (5)
PETRA KVITOVÁ (16.) [7] – Kristina Mladenovicová (FRA, 12.) [5] 6:4, 7:6 (5)

Čtvrtfinále čtyřhry
ŠAFÁŘOVÁ, STRÝCOVÁ [1] – Mirzaová (IND), Vandewegheová (USA) - postup bez boje

Mallorca Open (ženy, ESP, 250 000 USD, tráva, čtvrtfinále dvouhry)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (46.) – Catherine Bellisová (USA, 42.) 3:6, 2:6

Aegon International Eastbourne (ženy, 753 900 USD, tráva, 1. kolo kvalifikace)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (78.) [10] – Cvetana Pironkovová (BUL, 151.) 2:6, 2:6

Challenger tour

Poprad Tatry Challenger 2017 (muži, SVK, antuka, 64 000 EUR, semifinále dvouhry)
ADAM PAVLÁSEK (147.) [7] – Cedrik-Marcel Stebe (GER, 215.) 7:6 (5), 4:6, 3:6

Turnaji v Popradu se podrobněji věnujeme v samostatném článku.

ITF/Futures

BMC Gdynia Open 2017 (muži, POL, 15 000 USD, čtvrtfinále dvouhry)
DAVID POLJAK (732.) – Markus Eriksson (SWE, 359.) [1] 4:6, 3:6
ROBIN STANĚK (604.) [5] – Andre Goransson (SWE, 838.) 7:5, 6:3

Future-Nord, Kaltenkirchen (muži, GER, 15 000 USD, antuka, semifinále čtyřhry)
Kocevar-Desman, Razboršek (oba SLO)
- VEJVARA, Yamacita (BRA) [4] 6:0, 6:3

Future Alkmaar (ženy, NED, 15 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)
MICHAELA BAYERLOVÁ (778.)
– Katharina Heringová (GER, 706.) 6:1, 6:3