Odvrácená strana tenisu: Strýcová je terčem urážek a výhrůžek. Přejí mi i smrt, svěřila se

- Jan Vojkůvka

Být slavným a úspěšným sportovcem má své pro a proti. Není to jen podpora fanoušků, kterou tenisté pociťují na dvorci a mimo něj, ale skýtá to i mnohá úskalí. Nezřídka se totiž stane, že se stanete terčem výlevu zlosti od neznámých lidí, kteří neváhají sáhnout ani po výhrůžkách. Své o tom ví i Barbora Strýcová.

„Tohle nebude veselý příspěvek,“ začala česká tenistka psát vzkaz na svůj facebookový profil. V Birminghamu se musela smířit s těžkou porážkou od Australanky Ashleigh Bartyové, jíž podlehla 3:6, 6:3, 1:6, byla zklamaná, frustrovaná, naštvaná sama na sebe. Její výkon rozhodně měl k ideálu daleko a sama to věděla nejlépe. Přesto po zapnutí telefonu byla naštvaná ještě více, když nalezla vzkazy, které nemohly potěšit.

Nešvar, který se šíří sociálními sítěmi jako mor, trápí i ji. Dlouho si nechávala podobné zprávy pro sebe. Urážky i výhrůžky mazala, házela je za hlavu, ale pověstný pohár trpělivosti přetekl.

„Nikdy jsem se neschovávala před fanoušky, ale ráda bych vám ukázala i pár reakcí, které mi chodí po prohraných zápasech. Jste zklamaní, zapnete telefon a pak...“ sdělila bezmála 40 tisícům svých příznivců na Facebooku. Ke svému statusu připojila pět screenů, jimž dominovaly nadávky a vztek lidí, kteří na Strýcovou povětšinou vsadili finanční obnos a prohráli ho.

„Prohrála jsi mi peníze svým hloupým hraním, idiote,“ stojí v jedné ze zpráv. V další se píše: „Dnes jsem na tebe nevsadil. Ale za svou prohru se jdi vy*ebat. Vraž si raketu do p*dele.“

Výjimkou nejsou ani veřejné vzkazy typu: „Sněz ho*no ošklivá, ubohá a tlustá šlapko.“

Nechutné chování lidí, kteří se nazývají tenisovými či sportovními fanoušky, již pořádně vytočilo i Strýcovou, která si už nechtěla nadále nechávat nepříjemné zážitky jen pro sebe. „Chodí mi i horší věci, třeba výhružky smrtí,“ pokračovala česká tenistka, která se svěřila s tím, že před dvěma týdny byla jí i její rodině přána smrt. „Vím, že nejsem jediná, tohle je holt odvrácená stránka tenisu. Pokud se nechcete uzavřít před světem, nejde s tím asi nic moc dělat. Ale uvědomte si, prosím, že i na kurtech běhají lidé,“ uzavřela téma.