Po Cibulkové jsem byla ráno celá bolavá, smála se Šafářová. Pak prolétla do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Travnatá část sezony je specifická, pro mnohé oblíbená, pro jiné naopak absolvována z donucení. Lucie Šafářová patří spíše k té první skupině, i když nikdy nemilovala travnaté dvorce tolik jako Petra Kvitová. Přesto specifické období mezi červnem a červencem zkoušela odehrát, jak nejlépe uměla. Až letos se však zdá, že by mohla prožít životní travnatou sezonu.

Potvrzuje to i v Birminghamu, kde už postoupila do čtvrtfinále po hladkém vítězství 6:2, 6:4 nad Japonkou Naomi Osakaovou. Do zápasu přitom nenastupovala s velkou zásobou energie, za což mohla náročná tříhodinová bitva z prvního kola proti světové šestce Dominice Cibulkové.

„Bylo těžké se donutit k dalšímu zápasu. Ráno jsem byla celá rozbolavělá,“ smála se Šafářová po utkání s Osakaovou. „Ale když vyhráváte, tak je to vzrušující. Byla jsem nadšená, že jsem mohla dnes hrát,“ dodala záhy.

Jako by však dril ze střetnutí s Cibulkovou dostal Šafářovou konečně do formy. Osakaová neměla ani jeden brejkbol, Šafářová výborně servírovala a skvěle returnovala. Z šesti příležitostí využila tři. Zahrála 22 vítězných úderů a vyhýbala se zbytečným chybám, jež ji srážely hlavně na předchozím turnaji.

„Čekala jsem hlavně na své příležitosti, až mi nabídne hru přes druhé podání. Věděla jsem, že musím být na zápas opravdu připravená. Hrála jsem dobře, za svůj výkon jsem šťastná,“ usmívala se česká tenistka.

A k úsměvům má důvod. Po nevýrazné části roku na antuce se dostává do formy. Na trávě odehrála svůj šestý zápas a poprvé nemusela do tří setů. Navíc si připsala pátou výhru. Útočí na jednoznačně nejlepší rok na travnatých dvorcích v kariéře.

Doposud nejlepšími sezonami v kariéře třicetileté bývalé světové pětky byl rok 2005, kdy byla ve finále v Hertogenboschi (prohrála souboj o titul s Klárou Koukalovou) a rok 2014, během něhož sice vypadla dvakrát v prvním kole na turnajích v Birminghamu a Eastbourne, ale dokráčela až do semifinále ve Wimbledonu! V něm prohrála s pozdější vítězkou Petrou Kvitovou.

Letos se ale mnohé mění. Šafářová prožila špatnou antukovou sezonu, kterou má velmi ráda. Na vině byly zdravotní problémy, kvůli nimž musela brát antibiotika a odstoupit z turnaje v Praze. Následovaly spíše matné výkony, forma z haly a betonů se vytratila. Až minulý týden na trávě v Nottinghamu začala Šafářová vyhrávat zejména bojovností. Tři zápasy urvala ve třech setech a prošla do semifinále. Nyní je ve čtvrtfinále v Birminghamu.

A ani v dalším zápase proti Australance Darje Gavrilovové nebude bez šance. Kromě postupu do semifinále si zahraje také o rekordní šesté vítězství na trávě v jedné sezoně. Dosavadním maximem je pět výher z letošního roku a sezony 2014.