Kvitová hrála v největším horku za 41 let! Bez ztráty servisu prolétla do čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

To byl výkon! Sedmá nasazená Petra Kvitová bez ztráty podání prolétla za pouhých 62 minut do čtvrtfinále turnaje v Birminghamu. I svou další překážku dokázala pokořit skvělým servisem a podařeným returnem. Ve velkém horku, nejteplejším dni za posledních 41 let, její sílu pocítila domácí divoká karta Naomi Broadyová, jíž porazila 6:2, 6:2.

Sedmadvacetiletá Kvitová dominovala zejména na podání. Soupeřce nenabídla ani brejkbol, podávala s úspěšností prvního servisu téměř 70% a pomohla si sedmi esy. Broadyovou přehrávala v obou setech od čtvrtých gemů, kdy vždy nastartovala šňůru pěti získaných her v řadě.

Přitom hrála se soupeřkou, která nepatří na podání k těm slabším. Naopak. Broadyová to ale nedokázala potvrdit na kurtu, sice trefila šest es, ale na výborně hrající Kvitovou recept nenašla a vlastními chybami se dostávala pod tlak. Dvojnásobná wimbledonská vítězka naopak zaznamenala 25 vítězných úderů a pouze 11 nevynucených chyb.

Po utkání Češka přiznala, že čekala těžký zápas. „Je to hráčka s variabilním stylem hry, obzvlášť na trávě. Má hodně dobrý servis a snažila se trefovat první podání co nejrychleji,“ řekla Kvitová během rozhovoru na dvorci. „Bylo to o čekání na šanci, abych se dostala k brejku,“ podotkla. A to se jí povedlo hned čtyřikrát. Shodně v obou setech od stavu 1:2 vyhrála pět gemů v řadě, v obou setech se dvěma brejky.

Kromě nepříjemné soupeřky se česká tenistka musela vypořádat také s velkým horkem. V Birminghamu byl nejteplejší den od roku 1976. „Tak to je skvělé,“ smála se Kvitová po zjištění informace od oficiálního reportéra turnaje. „Je pěkné v něčem takovém hrát.“

Nejteplejší počasí, ve kterém hrála, ovšem to birminghamské nebylo. „Jednou jsem hrála na Australian Open ve čtyřicítkách. Podmínky byly hodně těžké a v tom hrát už nebylo moc pěkné,“ rozdávala úsměvy na všechny strany.

V utkání ji stejně jako proti Smitkové držel její levácký servis. Opět neztratila podání a zároveň nenabídla Broadyové ani jeden brejkbol. Přesto stále cítí rezervy, což ji určitým způsobem uspokojuje. „Zatím funguje velmi dobře, ale zároveň je stále možnost ho zlepšit. Snažím se odvádět během zápasů co nejlepší výkon. Turnaj pro mě ještě neskončil a jsem ráda, že mohu svou hru nadále zlepšovat. Dobrou zprávou také je, že je stále spousta věcí, na kterých se dá pracovat,“ řekla s úsměvem.

Její výkony v Birminghamu jen podporují hlasy, jež jí pasují mezi favoritky na vítězství na turnaji. Během rozhovoru bylo toto téma otevřeno a česká tenistka se při zmínce od reportéra hodně podivila. „Vážně? To ani nevím,“ zasmála se. „Ještě jsem nic takového neslyšela, je to poprvé. Ale nezajímám se o to, kdo je favoritem. Jsem tu, abych hrála tenis, abych si užívala a zlepšovala svou hru a to na trávě, kterou miluji. A to je pro mě důležité.“