Takhle vítězí maminy! Dosáhne Azarenková na grandslamový titul jako její předchůdkyně?

- Ivo Horký

Pokud budou její zápasy vypadat jako ten první po návratu, čeká ženský tenis pořádná porce adrenalinu! Běloruská hvězda Viktoria Azarenková, vracející se po mateřské pauze, předvedla na travnatém turnaji na Mallorce velkolepý obrat a vysloužila si slova uznání.

Hekala jako dříve, až divákům uši zaléhaly. Do míčku řezala jako šílená, hrála na maximální riziko. Co na tom, že někdejší tenisová královna prohrávala v rozhodující sadě s Japonkou Ozakiovou už 1:4 a poté, co byl zápas kvůli tmě přerušen, čelila za stavu 5:6 a 0:40 při podání soupeřky třem mečbolům. Nepolevila, byla stále aktivní. Pěti míčky v řadě gem zachránila a nervydrásající tie-break pak vyhrála 9:7. Bravo!

„Jsem šťastná, že to takto dopadlo. Byla jsem plná emocí, nebylo to vůbec snadné,“ přiznala Běloruska, která hrála svůj první zápas coby máma. Před Vánoci porodila synka Lea, teď se vrací do profesionálního cirkusu. Důvod? Touží se znovu prát o ty největší trofeje. „Chci zase vyhrát nějaký grandslam, to je můj velký sen,“ usmála se.

Matky šampiónky

Před ní to v Open éře zatím dokázal jen trojlístek tenistek, jež byly matkami. Australská legenda Margaret Courtová padla ve finále Wimbledonu 1971, když už byla těhotná, v březnu 1972 se jí narodil syn Daniel. Po návratu k tenisu předvedla pekelnou sezónu 1973, kdy triumfovala v Melbourne, Paříži i New Yorku!

Rovněž její krajanka Evonne Goolagongová prohrála v požehnaném stavu finále US Open 1976, další rok se jí narodila dcerka Kelly. K tenisu se vrátila relativně hodně brzy, jenže se prala se zraněními. Přesto nakonec dokázala získat svůj sedmý grandslamový vavřín ve Wimbledonu 1980.

To Belgičanka Kim Clijstersová vyhrála »jen« čtyři grandslamy, ovšem tři z toho už coby máma! V roce 2007 sekla kvůli vracejícím se zraněním s tenisem, vdala se, v únoru 2008 porodila dcerku Jadu Elle. Rok poté ohlásila návrat na kurty a comeback to byl velkolepý: triumfovala na US Open 2009, 2010 i Australian Open 2011, stala se opět světovou jedničkou. Na konci roku 2012 se pak s kariérou definitivně rozloučila.

Pozor na Serenu!

Podaří se něco podobného i Azarenkové? Při současné vyrovnanosti ženského tenisu bez jasně dané královny jsou její šance nemalé. „Trénuji naplno, mnohem více teď pečuji o své tělo. A navíc mám výhodu, že tenis neberu až tak vážně, protože doma mě čeká můj andílek,“ naznačila, že psychicky bude ještě silnější než dříve.

Ovšem pozor, jestli touží po triumfech, měla by zrychlit. Už příští jaro se má vrátit další mamina Serena Williamsová, a to bude končit legrace...