Blog Karla Janů: Budoucnost mužského tenisu a French Open

- Karel Janů

Za čtvrtečním zápasem Davida Goffina s Dominicem Thiemem na Roland Garros se ohlíží Karel Janů.

David Goffin a Dominic Thiem si to v aréně Suzanne Lenglenové rozdali o místo v semifinále, které mělo podle papírových předpokladů patřit Rafaelu Nadalovi. Poté, co se devítinásobný vítěz French Open z turnaje kvůli zranění odhlásil, se před dvěma zástupci mladší generace naskytla životní příležitost. Pro oba to bylo první čtvrtfinále na grandslamovém turnaji. V Goffinův prospěch měly hrát 3 roky zkušeností navíc a předchozí trojnásobná účast v osmifinále, ve prospěch Thiema potom antukový povrch a aktuální vynikající forma. Odměnou vítězovi kromě premiérové účasti mezi čtyřmi nejlepšími byla i příležitost poprvé proniknout do elitní světové desítky, konkrétně na sedmé místo. I poražený finalista si potom kariérní maximum vylepšil na jedenáctou příčku a je asi jen otázkou času, kdy se do desítky podívá i on.

První tři sety se hrál oboustranně skvělý tenis, Goffin vyhrál první set, v druhém vedl 5:3 a v tiebreaku měl dokonce setbol. Ten ale dokázal mladý Rakušan odvrátit kombinací precizní defenzivy a odvahy při vítězném úderu. Právě tento okamžik se zpětně jeví jako klíčový. Goffin ztratil druhý set a i když dobře začal ten třetí, jako by se z neproměněné šance vést v zápase 2:0 už nevzpamatoval. Čtvrtý set, který se dohrával za stále sílícího mrholení, kvůli kterému dokonce organizátoři načas přerušili souběžně hraný zápas Tomáše Berdycha s Novakem Djokvičem, vyhrál Thiem jasně 6:1. A může se těšit na svoje první semifinále na grandslamu a hned proti světové jedničce. Smutný bude snad jen z toho, že se ani v šestém zápase v Paříži nepodívá na centrální kurt. Pro Goffina bude porážka zklamáním, ale pokud si udrží stávající stabilní výkonnost, na tvrdém povrchu může být hodně nebezpečný.

V Paříži se zkrátka hrál zápas, který může být v budoucnu k vidění často. První, co televizní diváky proto muselo zarazit, byla slabá návštěva. Jak je možné, že čtvrtfinále mužské dvouhry přiláká do ochozů stadionu s kapacitou 10 000 lidí jen stovky lidí? Chápu, že to organizátoři nemají lehké, nepřeje jim počasí, navíc na tomto kurtu se dnes původně vůbec nemělo hrát. Původní čtvrteční program byla dvě ženská semifinále na centru. Na druhou stranu by pro ně neměl být problém v případě, že majitelé vstupenek nepřijdou, stadion otevřít sběračům míčku, dobrovolníkům, případně za snížené vstupné lidem, kteří si koupili lístek zajišťující vstup na menší kurty. Prostě jakkoli zajistit, aby se zápas odehrál v odpovídající atmosféře. Na kurtu Philippa Chatriera to na začátku zápasu Djokovič vs. Berdych nebylo o moc lepší a najít pro to omluvu mi přijde nemožné. Pokud nenaláká světová jednička, tak kdo už? Letos se prostě naplno ukazuje, co mnozí naznačují delší dobu. French Open začíná zaostávat za ostatními grandslamovými turnaji. A nejde o peníze, které si vydělají hráči, jde o celkovou organizaci turnaje a kvalitu areálu. Věřme, že se po letošku Guy Forget a jeho tým chytí za nos a začnou na tom pracovat.