Mělo to dopad na život můj i mé rodiny, vrátil se Shapovalov ke zranění rozhodčího

- Jan Vojkůvka

Vzpomínky, jež by nejraději Denis Shapovalov z mysli vymazal, se v londýnském Queen's opět vrátily. Na travnatém dvorci se potkal s Britem Kylem Edmundem, tím soupeřem, jehož výkon Shapovalova v únoru během Davis Cupu natolik frustroval, až ztratil kontrolu nad svými nervy a bezmyšlenkovitě napálil míček. Tak nešťastně, že umpirovému rozhodčímu zlomil kost v obličeji.

V prvním kole turnaje v Queen's byl duel pro Denise Shapovalova v mnohém speciální. Talentovaný osmnáctiletý mladík se podíval do hlavní soutěže na turnaji ATP poprvé od února a hned ho čekal souboj s hráčem, s nímž zažil ojedinělou situaci, při níž obdržel diskvalifikaci za zranění umpirového rozhodčího.

Pátého února se v Davis Cupu Shapovalov utkal s Britem Kylem Edmundem a prohrával s ním 3:6, 4:6, 1:2 se ztrátou brejku. Tehdy ještě sedmnáctiletý Kanaďan neudržel nervy na uzdě a po prohraném podání odpálil míček směrem k arbitrovi utkání, jehož letící dělový projektil zasáhl do obličeje. Arnaud Gabas, sedící na umpiru, si musel okamžitě začít ledovat levé oko, jež začalo otékat.

Shapovalov se okamžitě omlouval, jenže s diskvalifikací už nemohl nic dělat. Víc ho ale trápil fakt, že zranil kvůli své výbušnosti člověka. Pumelicí, kterou na francouzského sudího vyslal, mu zlomil orbitální kost a Gabas musel podstoupit menší operační zákrok. Nic příjemného ani pro něj, ani pro talentovaného mladíka, který kromě vědomí, co udělal, musel převzít také zodpovědnost a zaplatit pokutu 7 tisíc dolarů.

Po čtyřech a půl měsících se s Edmundem utkal znovu. Tentokrát na trávě v Londýně a pro změnu se mohl radovat z výhry. Vůbec první výhry na turnaji ATP World Tour od loňského července. Edmunda porazil 7:6 (4), 4:6, 6:4. Jeho nervozita z toho, jak ho britské publikum přijme, opadla.

„Nevěděl jsem, jaký bude dav na tribunách,“ svěřil se Shapovalov na tiskové konferenci. „Celý zápas byl velmi těsný, hodně vyrovnaný. Bylo těžké být na kurtu, ale užíval jsem si ten boj,“ přiznal Kanaďan. „Jakmile jsem se do toho dostal, bylo to v pohodě. Neměl jsem moc myšlenek, s výjimkou toho, abych neudělal během utkání něco hloupého.“

Zápas s Edmundem ho vrátil v čase. Po úspěšně zvládnuté kvalifikaci a zjištění losu v hlavní soutěži, se mu do hlavy vkradly myšlenky na to, že právě v duelu s tímto soupeřem prožil zkrat, který už nikdy nechce zažít.

Vrátil se k němu i na tiskové konferenci, na níž přiznal, že incident s Arnaudem Gabasem ho hodně dlouho tížil a to nejen ve vlastním svědomí. Musel se vypořádat rovněž s tlakem veřejnosti, kdy jeho jméno a situace, k níž došlo, plnila titulky sportovních deníků.

„Myslím, že to rozhodně mělo dopad na můj život, i na život mé rodiny, vlastně každého, kdo ke mně má blízko,“ podotkl. „Nebylo to snadné. Bylo to naopak hodně těžké, obzvlášť v době, kdy to každý komentoval. Jako každou věc, která se stane,“ dodal.

Nyní se osmnáctiletý Denis Shapovalov, 193. hráč světa a vítěz letošního challengeru v Drummondvillu, který obdržel také divokou kartu do hlavní soutěže ve Wimbledonu, utká ve druhém kole s Tomášem Berdychem. S třemi výhrami v kapse nebude mít v boji o čtvrtfinále co ztratit. A s psychickou sílou, kterou načerpal po nevídaném únorovém zkratu, hodlá českou jedničku potrápit.