Bez ztráty setu i podání. Kvitová nedala Smitkové šanci, v Birminghamu si zahraje o čtvrtfinále

- Filip Lefenda

Petra Kvitová se poprvé od vyřazení z Roland Garros představila v soutěžním utkání, když se v úvodním kole turnaje v Birminghamu střetla na oblíbené trávě s krajankou Terezou Smitkovou. Se šťastnou poraženou z kvalifikace neměla nasazená sedmička slitování, když Smitkovou přemohla bez ztráty podání po setech 6:2 a 6:3.

Kvitová zvládla svůj první travnatý gem v sezóně na výbornou, když v něm soupeřce nepovolila ani fiftýn. O dvě hry později už to tak suverénní nebylo – Smitková se v bojovném gemu dočkala prvního brejkbolu, nikoliv však brejku. A to jí muselo zakrátko mrzet, neboť bezprostředně v následujícím gemu nejprve neproměnila tři gemboly, aby následně podání skrze shodu ztratila.

Kvitová získaný brejk potvrdila čistou hrou a brzy vedla už 5:2. V šesté hře navíc přišly další dva nevyužité gemboly Smitkové, po nichž si 167. hráčka žebříčku WTA s prvním setbolem poradila, tím následujícím už ale ne. První sada tak putovala bez větších obtíží na konto favorizované Kvitové.

Podobný průběh nabídl také druhý set. I zde byla klíčovou čtvrtá hra, při níž se dostala dvojnásobná wimbledonská šampionka na příjmu do náskoku 40:0. Krádež soupeřčina podání posléze Kvitová proměnila, byť musela odvracet jednu brejkovou možnost Smitkové. Češka si ale servisem dokázala v průběhu celého utkání náležitě pomáhat – ne náhodou o něj za celý duel ani jednou nepřišla.

Stav 4:1 byl v tu chvíli pro Kvitovou velice slibným. Brejková příležitost byla k vidění také v šesté hře, Smitková ale reagovala stejnou mincí, jako o pár chvil před tím favoritka, a tak nakonec snížila na rozdíl dvou her. Jenže k tomu, aby mohla dvaadvacetiletá Češka usilovat o zdramatizování střetnutí, potřebovala vzít krajance nutně servis. A to se jí, jak už bylo zmíněno, ani jednou nepovedlo.

Naopak měla Tereza potíže, aby v osmé hře zvládla uhájit servis vlastní, když musela postupně odvracet hned tři mečboly soupeřky. O gem později už ale konec utkání skutečně nastal. Kvitová nepřipustila nervozitu ani v závěru, a i když za stavu 40:0 neproměnila celkově už čtvrtý mečbol, ten pátý se již stal vítězným.

V osmifinále si Petra Kvitová zahraje s domácí držitelkou divoké karty Naomi Broadyovou. Britka, které v žebříčku patří 111. pozice, v úvodním kole překvapivě zdolala ve dvou setech Francouzku Cornetovou, které nadělila i kanára.