Nebude to jednoduché. Musím tvrdě pracovat, ví vracející se Azarenková. Comeback si střihne už dnes v podvečer

- Filip Lefenda

Bývalá světová jednička Victoria Azarenková se po mateřské dovolené vrací zpět na tenisové kurty. Svou kariéru restartuje na travnatých dvorcích na Mallorce, kde dostala divokou kartu. Sedmadvacetiletou tenistku, která sehrála poslední soutěžní utkání na loňském French Open, čeká na úvod Japonka Ozakiová.

Pyšná matka syna Lea, kterého přivedla na svět loni v prosinci, mezitím vypadla ze žebříčku. Nyní ji čeká nová výzva, nadcházející část kariéry vnímá jako samostatnou kapitolu. „Rozhodně to nebude jednoduché,“ je si vědoma. „Není to, jako když se vracíte po zranění,“ dodává Běloruska.

„V posledních měsících pracuji na technice a zaměření mých úderů. A také na prevenci před zraněním tak, aby má kariéra byla co nejdelší,“ píše se na webu tennisworldusa.org. „Jsem teď mnohem opatrnější, vnímám věci do detailů. A proto jsem připravená a mohu se zase zlepšovat,“ srší z majitelky dvaceti singlových titulů z okruhu WTA odhodlání.

Svou premiéru si odbyde už dnes, a to na závěr úterního programu turnaje na Mallorce. Soupeřkou jí přibližně od devatenácti hodin bude 74. hráčka světa Risa Ozakiová z Japonska. Jaké má Azarenková pro nejbližší dobu cíle? „Chci především tvrdě pracovat, protože jsem rok nehrála soutěžní utkání a na trávě dokonce dva.“

„K nalezení optimálního herního rytmu bude důležité najít správnou vyváženost fyzické i mentální stránky,“ tuší dvojnásobná šampionka z Australian Open. Že je ten správný čas navrátit se a nasednout zpět do turnajového kolotoče se definitivně rozhodla teprve před měsícem. „Potřebovala jsem trénovat pro nějaký reálný cíl,“ vysvětluje.

Původně však plánovala vrátit se až na betonovém turnaji v americkém Stanfordu, který se koná na přelomu července a srpna. „Jestliže jsem se vrátila, je to proto, že věřím, že se mohu opět zlepšovat a tenis si užívat,“ objasňuje dále své rozhodnutí, ale zároveň říká: „Tenis nikdy nebyl nejdůležitější součástí mého života, ačkoliv jsem mu mnoho obětovala. Chci si najít čas hlavně na svého syna,“ říká matka malého Lea, které se novináři zeptali i na desátý titul Rafaela Nadala z Roland Garros.

„Jsem za něj (Nadala) velmi šťastná,“ odpověděla jim. „V posledních měsících byl nejlepším hráčem na okruhu.“ Nezapomněla ale i na druhou legendu. „Neuvěřitelný byl samozřejmě také Federerův start sezóny,“ pochválila závěrem Švýcara.


Galerie