Zpátky v čase! Šafářová si zahrála na nejstarším kurtu na světě s první wimbledonskou vítězkou

- Filip Lefenda

Další nevšední zážitek má za sebou Lucie Šafářová. Ta vstoupí do travnatého turnaje v Birminghamu soubojem se Slovenkou Cibulkovou až v úterý, a tak využila pondělního volného dne k tomu, aby se vrátila zpět v čase. Tedy samozřejmě ne doslova - to si jen Češka vyzkoušela zahrát tenis na nejstarším kurtu na světě, a to včetně všech náležitostí.

Vybrat si z truhlice některou z dřevěných raket a honem na kurt! Lucie Šafářová v Birminghamu otestovala nejstarší tenisové dvorec na světě, na němž sehrála utkání s "Maud Watsonovou". Její soupeřka to ovšem měla na travnatém kurtu, který disponoval jinými čarami i vyšší sítí, podstatně těžší. Hrála totiž i v dobových bílých šatech, které sahaly až na zem, v kloboučku a bez obuvi. 

Hrálo se také s bílými míči. Zkrátka britské tenisové počátky se vším všudy! „Jsem ráda, že hraji v dnešní době,“ hodnotila zajímavou zkušenost třicetiletá Šafářová, která při svém premiérovém letošním vystoupení na trávě došla minulý týden v Nottinghamu až do semifinále. Celá akce se jí ale líbila. „Krásný zážitek!“ napsala na svém facebooku.

Maud Watsonová žila v letech 1864 až 1946. V roce 1884 se stala historicky první vítězkou dvouhry ve Wimbledonu, když ve finále porazila svou starší sestru Lillianu. Svůj titul tehdy po roce obhájila. Nutno podotknout, že až do roku 1901 byl turnaj vyčleněn pouze pro britské tenisty.

A už zpátky do současnosti. V Birminghamu se Lucie Šafářová na úvod turnaje s dotací 885 tisíc amerických dolarů střetne se šestou hráčkou žebříčku WTA Slovenkou Cibulkovou, s níž má zápornou bilanci vzájemných zápasu (3:5). V jediném letošním duelu ale dokázala Češka svou umístěním lépe postavenou protivnici udolat na podniku v Miami ve dvou setech. Původně měla Šafářová hrát proti světové jedničce Angelique Kerberové. Ta se však kvůli zraněnému stehnu z turnaje odhlásila. 


Galerie