Bláznivý zápas v Halle! Južnyj se Sugitou sehráli tři tiebreaky, Rus využil až dvanáctý mečbol!

- Jan Havlovic

Fanoušci v Halle viděli v neděli na místíním Gerry Weber Open vskutku bláznivý zápas! Rus Južnyj s Japoncem Sugitou se rvali o postup do hlavní soutěže skutečně jako lvi. Po třech a půl hodinách se z postupu radoval čtyřiatřicetiletý Michail Južnyj.

Před tímto soubojem nic nenasvědčovalo tomu, že se by Juiči SugitaMichailem Južným měli svést o postup takový boj, avšak opět se ukázalo, jak krásný tenis může být. Favorizovaný Sugita vstupoval do duelu jako jednička kvalifikace a papírový favorit. Južnyj se zase toužil po dvanácté v kariéře probojovat do hlavní soutěže turnaje v německém Halle.

Úvodní sada nabídla hned šest využitých brejkbolů, po třech na každé straně. První tiebreak tohoto zápasu měl ještě poměrně normální průběh, neboť v něm zvítězil ruský tenista poměrem 7:5. Tiebreak druhého už tak běžný průběh neměl, neboť Južnyj v něm promarnil celkem pět mečbolů, čímž dovolil Sugitovi poslat po výhře 13-11 zápas do rozhodující sady!

Ruského tenistu nevyužité šance nepoložily. Ba naopak, ve třetím setu si vypracoval nadějná vedení 3:1 a 5:3, avšak ani v jednom případě brejk nedokázal potvrdit. Rozhodující set tak dospěl do tiebreaku, celkově třetího v tomto zápase!

Zkušený Južnyj si vypracoval tři mečboly, avšak Sagita dokázal všechny možnosti soupeře na ukončení zápasu odvrátit. Poté se dostal do vedení a rázem mohl zápas ukončit on. Nepovedlo se, avšak japonský tenista po odvrácení dalších tří mečbolů stále držel šanci na postup. Za stavu 12-11 měl Sugitu druhou možnost k ukončení zápasu, tu však rovněž neproměnil. Nabuzený Južnyj si o chvilku později vypracoval dvanáctý mečbol, a ten již po třech hodinách a pětatřiceti minutách proměnil! Bláznivý zápas nabídl celkem 312 bodů, z čehož každý z obou tenistů získal shodně 156.

Jednalo se o druhý nejdelší zápas v historii turnaje v Halle. O šest minut déle totiž strávili na kurtu v roce 2011 Cedric-Marcel Stebe s Leonardo Mayerem. Prvně jmenovaný svého soupeře porazil po setech 6:7 (6), 7:5 a 7:6 (4).

Južnyj se tak celkově podvanácté v kariéře probojoval do hlavní soutěže na Gerry Weber Open a kdo ví, třeba ho ubojované vítězství natolik nakopne, že zopakuje svou finálovou účast z roku 2013.

Juiči Sugita (JPN, 64.) [1] – Michail Južnyj (RUS, 86.) [7] 6:7 (5), 7:6 (11), 6:7 (12)