Trápení navzdory! Šafářová i přes porážku v semifinále ukázala v Nottinghamu bojovnou tvář

- Jan Vojkůvka

Čtyři zápasy, čtyři třísetové bitvy! Tři z nich Lucie Šafářová zvládla, tu poslední prohrála, vybojovala semifinále a dala zapomenout na nepovedenou antukovou sezonu i zdravotní trable, jež ji postihly na konci dubna a kvůli nimž její forma výrazně poklesla. Ač k ideálním výkonům bylo daleko, bojovnice Šafářová prokázala, že letos se s ní na trávě musí počítat.

Tentokrát už to bylo nad síly třicetileté tenistky z Brna. Donna Vekičová udolala Češku v třísetovém souboji, v pořadí čtvrtém pro Šafářovou v Nottinghamu. Svou úlohu však vítězka deblového turnaje na French Open splnila a na anglickém pažitu uspěla. A tím vybojovala i důležité body, které ji posunou přinejhorším na 41. místo v žebříčku.

Do Anglie přitom nepřicestovala v úplně nejlepším singlovém rozpoložení. V deblu sice s Bethanií Mattekovou-Sandsovou v Paříži kralovaly, ale co se týče individuální kariéry, to Lucce v posledních týdnech příliš nevycházelo. Kvůli nemoci musela odstoupit z pražského turnaje na začátku května před osmifinálovým utkáním a následovala série tří porážek v řadě v Madridu, Římě a na Roland Garros.

S nadějí vzhlížela k travnaté části sezony. Ne, že by ji úspěchy ve čtyřhře netěšily, ale přeci jen... Šafářová je stále singlistka v hlavě i srdci. A kde schází forma, musí přijít bojovnost.

Pátá nasazená na turnaji v Nottinghamu skutečně zabojovala, překonala únavu z přeletu z Paříže, kde ještě v neděli zápolila o titul a vstup do turnaje zvládla. Ve třech setech pokořila Američanku Minovou 6:3, 6:7 (5), 6:2. Bylo to ubojované a utrápené vítězství, ale i takové se počítá. Šafářová si dokázala, že ani nepřízeň osudu ji nemusí zastavit a forma se musí budovat od píky.

A Lucka budovala, bojovala, otáčela zápasy. V duelu s Tchajwankou Hsieh prohrála první set 1:6. Ale nevzdala se a nakonec slavila postup do čtvrtfinále, když po téměř dvou hodinách udolala sokyni v tiebreaku třetí sady 9:7 a musela odvracet dva mečboly.

Ve čtvrtfinále rovněž nevycházelo vše podle představ. S Bulharkou Cvetanou Pironkovovou sice tentokrát vyhrála úvodní sadu 6:3, ale následoval nepříjemný kanár. Šafářová navíc prohrávala v rozhodující sadě 0:2, ale dokázala se zvednout a postoupit po výhře 6:4.

Za normálních okolností by takto postavené hráčky na žebříčku hladce porážela, ne však nyní, v období, kdy se jí herně nedaří. A upachtěná vítězství se počítají stejně, jako ta hladká, mnohdy jsou pak i cennější. Platí to i v případě Šafářové, jež si v Nottinghamu výrazně zvedla sebevědomí po nevydařené antukové části sezony. Navíc prošla do svého třetího semifinále v sezoně.

Finále sice nevybojovala, v zápase, který o postupu rozhodoval, podlehla Chorvatce Donně Vekičové po téměř třech hodinách 6:7 (5), 6:3, 6:7 (4), ale znovu prokázala obrovskou bojovnost. Srážely ji dvojchyby a nevynucené chyby, avšak napravovala je úžasnými vítěznými míči. Finále jí uniklo, ale ukázala, že na trávě s ní bude nutno počítat. Potvrdit to může hned příští týden v Birminghamu, kde narazí na trápící se světovou jedničku Angelique Kerberovou.