Nejsou normální, míní v dobrém bývalá světová čtyřka Tim Henman o Federerovi s Nadalem

- Filip Lefenda

Vítězové prvních dvou letošních grandslamů? Jednatřicetiletý Rafael Nadal a o čtyři roky starší Roger Federer. Oba byli v loňské sezóně vinou série zranění nuceni předčasně ukončit sezónu, ale zvládli se navrátit, aby obnovili starou tenisovou rivalitu. Mnozí jsou letošním kralováním obou zmíněných zaskočeni, bývalá světová čtyřka, dnes dvaačtyřicetiletý Tim Henman, k nim ale rozhodně nepatří.

„Všichni jsme ohromeni tím, jak si vedou, ale jestliže mluvíme o takto špičkových sportovcích, nemyslím si, že bychom měli být překvapeni,“ uvedl majitel jedenácti titulů z okruhu ATP v rozhovoru pro britský zpravodajský server Metro.

Hráč, který na kurtech praktikoval atraktivní styl servis-volej, ukončil kariéru před deseti lety. „Nejsou normální. Bylo skvělé sledovat, kterak se Roger dokázal vrátit po šesti měsících bez jediného zápasu zpět do hry a ihned vyhrát grandslam,“ ocenil triumf, kterého dosáhla po nedobrém období švýcarská legenda na konci ledna v Melbourne.

Federer „zapíchl“ loňskou sezónu už v červenci, Nadal pak o tři měsíce později. Oba tak měli spoustu času na to dát se plně dohromady a připravit se na nový tenisový ročník. A své plány splnili do puntíku. „Naprosto klíčové a podstatné je rozvrhnout si svůj program. Úzce to souvisí s psychikou i fyzičnem. Na druhou stranu není jednoduché vzít si od sportování na nějaký čas pauzu a poté se vracet,“ zamýšlí se Henman.

S těmito okolnostmi se ale Federer s Nadalem dokázali popasovat se vší grácií, byť jim už někteří nevěřili a pomalu je odepisovali. „A to je přesně to, proč jsou oba tak výjimečně dobří. Dokáží se vrátit a bojovat o velké tituly,“ myslí si hráč, jenž měl s oběma jmenovanými po čas aktivní kariéry negativní vzájemnou bilanci. Ta s Federerem je na zápasy 6:7, ačkoliv Henman zvítězil hned šestkrát v prvních sedmi měřeních sil. S Nadalem se pak utkal Brit dvakrát, v obou případech neúspěšně.  

Roger Federer letos kromě titulu z Australian Open triumfoval také na betonových „tisícovkách“ v Indian Wells a Miami. Následně Švýcar ohlásil, že letos kompletně vynechá antukovou část sezóny, aby se naplno připravil na trávu, kde jsou jeho šance na zisk dalších úspěchů vyšší.

Rafael Nadal oslavil před necelým týdnem zisk jubilejní desáté grandslamové trofeje z Roland Garros. Před pařížským tenisovým svátkem ovládl také antukové turnaje Masters v Madridu a Monte Carlu, a také domácí pětistovku v Barceloně.