Chceme udržet nastavenou laťku, prohlašuje ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková

- Jan Vojkůvka

Každý turnaj na území České republiky je menším svátkem pro domácí tenisové fanoušky. S tím, jak roste kvalita jednotlivých turnajů, rostou také nároky. Pražský turnaj WTA se zařadil mezi velké podniky okruhu, turnaj v Prostějově je zase vyhledávaným challengerem, který vyplňuje prázdné místo ve druhém týdnu Roland Garros. A pod oběma turnaji je podepsána Petra Černošková.

Turnaj série ATP Challenger Tour v Prostějově, jehož celé jméno zní UniCredit Czech Open, vstupuje do svých závěrečných kol a jen málokdo si v danou chvíli uvědomí, kolik práce zorganizování podniku druhé kategorie muselo být vynaloženo. Tenisovému světu se podařilo vyzpovídat ředitelku turnaje Petru Černoškovou, která se mimo jiné svěřila s tím, že hodně práce zabere poskytování údajů a videa pro ATP.

V čem se vlastně liší letošní ročník od těch minulých? Dle Černoškové v ničem podstatném. "My ten turnaj děláme po třiadvacáté, takže přesně každý ví, co má dělat, co ho čeká, co je potřeba připravit. Organizace je v podstatě pořád stejná, ale s tím, jak se nám zvyšují IT technologie, tak neustále zkvalitňujeme wifi a já nevím, co všechno. ATP se zdokonaluje, vyžaduje live streaming a spoustu livescorů. Takže i po této stránce je to trošičku komplikovanější," řekl ředitelka turnaje.

 

Jdeme cestou české špičky a zahraničních TOP hráčů

Petra Černošková se při své práci na organizaci turnaje také stará o tzv. entry list, tedy listinu tenistů, kteří se na turnaji v Prostějově objeví. Možnost pořádat turnaj ve druhém týdnu French Open je výhodou a zároveň určitým problémem. To se projevilo například u Radka Štěpánka, který kvůli pravidlu grandslamového týdne nemohl na českém turnaji startovat.

“Radek Štěpánek byl do turnaje přihlášen, ale bohužel v Paříži se dostal ve čtyřhře do závěrečnějších kol, hrál ještě v neděli, což není povoleno. U nás je specifikum grandslamového týdne a my musíme mít v sobotu do 18 hodin hráče v Paříži ze soutěže venku, takže Radek se nemohl zúčastnit,” vysvětluje Černošková, která je však s obsazením celého podniku velmi spokojená a oceňuje kvalitu hlavní soutěže.

“Co se týká hráčské účasti, tak letos můžeme být spokojeni. Pavouk je velice nabitý a zápasy jsou vyrovnané a velice atraktivní. Kromě Tomáše Berdycha tady startuje Lukáš Rosol, Jirka Veselý a Adam Pavlásek. Na volnou kartu hráli dva mladí čeští junioři a jsme rádi, že z TOP stovky máme dalších 8 nebo 9 hráčů, takže si myslím, že ten turnaj je opravdu velice kvalitní.”

Když se opomenou problémy s turnajem v Paříži, který může přinést některá úskalí pro prostějovský turnaj, tak termín soutěže je spíše výhodou. "Má to svá pro a proti. Máme spoustu atraktivních hráčů, ten turnaj je v termínu, kdy začíná hned tráva a na antuce je spousta kvalitních hráčů, kteří se na trávu zrovna neženou. Letos je to zvýšené a umocněné tím, že Prostějov a Roland Garros jsou poslední dva turnaje, které se započítávají do žebříčku pro Rio. Takže i toto se možná podepsalo na tom, že pole je letos velice kvalitní,” podotkla Černošková.

 

Proti přívalovým dešťům ani střecha nepomůže

Oproti grandslamovému turnaji ve Francii má Prostějov svou zatahovací střechu, která pořadatelům může výrazně pomoci ve chvíli, kdy počasí tenisu zrovna nepřeje. "Moc nám to pomáhá, jsme klidnější. Ty zápasy se dají pod tou střechou odehrát. Čtyři, šest, někdy i osm, už se nám to jeden rok stalo, že Jirka Veselý tady se Sockem končil o půl druhé ráno."

"Na závěr turnaje můžeme být velice klidní. Bohužel, nesmí přijít taková smršť jako včera (středa 1.6.), kdy to opravdu byla smršť a museli jsme i přes střechu zápas Jirky s Tipsarevičem na dvacet minut přerušit,” usmívala se Černošková k rozmarům počasí.

Velikou odměnou za provedenou práci jsou i zástupy diváků, kteří se do areálu Tenisového klubu v Prostějově v průběhu celého turnaje již dostavili. "My jsme za to velice rádi, od prvního kola kvalifikace je tady velká divácká podpora. Dokáží ocenit startovní pole, na Brazilce Souzu tady byl přeplněný dvorec číslo 1, na Tipsareviče a jeho první kolo to samé. Na Jirku Veselého a Adama Pavláska byl naplněný centr kurt k prasknutí."

 

Zkušená ředitelka od roku 1999

Pro Petru Černoškovou je letošní ročník již v pořadí osmnáctým, který prožívá v roli ředitelky prostějovského turnaje. Velmi dobře si vzpomíná i na své začátky. "Byla jsem vhozena jako ryba do vody. Začínala jsem v podstatě WTA turnajem, Nokia Cup, který se hrál v roce 1999 ještě v hale, je to hrozný," směje se Černošková.

"Já jsem na US Open v roce 1998 ukončila kariéru, odložila rakety a v únoru už jsem organizovala tenhle turnaj. Bylo to pro mě takové vhození do vody, ale v podstatě jsem si nedovedla představit, co to obnáší. Říkala jsem si 'jo, ježíš, víš kolik jsi hrála turnajů, to v pohodě zvládneš'. Pak, když člověk stojí na té druhé straně a ví, co všechno to obnáší, to zajištění a tak, váží si toho úplně jinak než ten hráč, co přijede a utrhuje se na sběrače, na správce nebo tady ječí na hostesky."

"Byla to pro mě výtečná zkušenost a jsem za to moc ráda. Hned v následujícím roce jsem kromě turnaje žen získala možnost dělat i turnaj mužů, teď mi přibyl WTA turnaj na Spartě, takže v podstatě dělám to, co mě baví a co, doufám, i trošku umím," usmívá se.

 

Chceme udržet laťku

Kvalita turnaje Unicredit Czech Open je oproti mnohým podnikům Challenger Tour skutečně na vysoké úrovni, o čemž hovoří i dotace, která činí přes 100 tisíc eur. Zdálo by se, že s tím mohou být v Prostějově spokojení, ale že by hrozilo nějaké usnutí na vavřínech nepřichází v úvahu. Už samotné udržení této kvality je velmi náročná práce.

Navíc turnaj v Prostějově má podepsanou smlouvu již jen na rok, ale dle Černoškové by prodloužení nemělo být výraznějším problémem. "Doufám, že na tiskové konferenci v závěru bude podepsána smlouva na další dva roky, takže ještě tři roky bychom měli být díky Unicredit Bank a dalším partnerům, co se týká finančního zabezpečení, v klidu a můžeme se těšit na další tři ročníky."

"Naším cílem je udržet nasazenou kvalitu a není vůbec jednoduché tu laťku udržet," upozornila Černošková.

Turnaj má dnes (2.6.) na programu čtvrtfinálové boje, ve kterých hrají Adam Pavlásek, Lukáš Rosol i Jiří Veselý, s čímž může být ředitelka turnaje navýsost spokojená. Sama navíc věří, že se bude opakovat situace z posledních let a titul zůstane doma. "Povedlo se to Honzovi Hájkovi, Radek Štěpánek tady taky vyhrál dvakrát nebo třikrát, takže Jirka (Veselý, na zisk třetího titulu, pozn. redakce) na to určitě má," dodala.

Kompletní rozhovor s Petrou Černoškovou