Challenger Prostějov: Pavlásek se do semifinále po boji nepodívá, Veselý hattrick nezkompletuje

- Jakub Mezlík, Jan Vojkůvka

Čtvrtfinále na UniCredit Czech Open vůbec nepřálo českým barvám. Mezi nejlepší osmičku se sice probojovali Jiří Veselý, Lukáš Rosol a Adam Pavlásek, ale všichni tři prohráli své zápasy po třísetových duelech.

S papírově nejtěžším soupeřem se musel porvat Adam Pavlásek, na něhož čekal španělský antukový specialista Inigo Cervantes-Huegun. A ten se nakonec ukázal být nad síly českého tenisty. 

Cervantes, jenž loni vyhrál na červeném povrchu padesát pět zápasů, se v bitvě o postup do semifinále hodně nadřel a už v prvním setu musel odvracet úspěšný Pavláskův brejk. První sadu ale nakonec dotáhl do tiebreaku, kde dokázal triumfovat. To ve druhém dějství už Pavlásek po zisku brejku ve čtvrtém gemu dokázal svou výhodu udržet a vynutit si třetí set po vítězství 6:3.

Ve třetím setu byl v mnohých pasážích Pavlásek silnější, ale Cervantes uhrával gemy především bojovností a svými nespornými kvalitami. I třetí set nakonec došel až do zkrácené hry, v níž si oba tenisté několikrát sebrali podání, ale hráčem s pevnějšími nervy a větším štěstím byl nakonec Cervantes, jenž vyhrál 9:7 a ukončil cestu českého tenisty.

"Bylo to o pár míčcích. Byli jsme blízko vítězství já i on a, bohužel, on byl dneska ten šťastnější a vyhrál," řekl po utkání Adam Pavlásek.

Veselý hattrick z Prostějova nezkompletuje

Dvojnásobný šampion z Prostějova z let 2014 a 2015, Jiří Veselý, vstupoval do svého čtvrtfinálového souboje s Kazachem Michailem Kukuškinem v roli mírného favorita, ale třetí nasazený hráč nakonec na turnajovou šestku tentokrát recept nenašel. Pro Veselého tak cesta turnajem skončila dříve, než mohl sám čekat.

Klíčem k utkání byly nevynucené chyby, kterých Veselý nasbíral celkem 38 oproti 14 Kukuškinovým. V prvním setu navíc rozhodl jediný brejk, v jedenáctém gemu Veselý trefil proti brejkbolu dvojchybu a odevzdal tak svůj servis soupeři, který toho náležitě využil. V druhém setu to byl naopak český tenista, kdo zmobilizoval síly a dokázala kazašského soupeře přehrát. Přitom vedl už 4:0, ale Kukuškin mírně zdramatizoval prostřední dějství, jež nakonec prohrál 3:6. 

Jenže ve třetím setu se situace zcela otočila a byl to naopak Kazach, kterému se podařilo získat výhodu brejku, kterou ještě v průběhu sady navýšil a dokráčel si pro postup po výhře 6:2.

"Je těžké hledat nějaká pozitiva. Jediný pozitivum byl asi ten druhý set, který jsem tak nějak vybojoval silou vůli. Ale jinak si myslím, že co se týče tenisové stránky, nejenom dnešního zápasu, ale celého turnaje, jsou velmi slabé," sdělil po utkání Veselý.

"Chtěl jsem udělat maximum, abych tu ten třetí titul získal. Ale, říkám, ty výkony byly tak strašně slabé, že jsem si to nezasloužil," podotkl zklamaný český tenista.

Dobře rozjetý zápas nezvládl ani Rosol

Soupeřem Lukáše Rosola byl talentovaný ruský tenista Karen Chačanov, který už v letošní sezoně na antuce triumfoval, když se mu povedlo vyhrát challenger v Samarkandu, na turnaji ATP v Barceloně dokonce porazil Bautistu-Aguta.

Čerstvě dvacetiletý ruský tenista sice v prvním setu na Rosola nestačil a prohrál s ním 3:6, ale od druhé sady, záhy poté, co si nechal krátce promasírovat rameno, se síly na dvorci vyrovnaly a Chačanov prokázal, proč patří k velkým nadějím nastupující generace. Zkušenějšímu soupeři dokázal ve druhém setu sebrat hned třikrát servis, čímž eliminoval své dvě ztráty podání. 

Ve třetím dějství už Rosolovi dokonce nepovolil jediný brejkbol a sám proměnil jeden ze dvou, které si vypracoval. Díky brejku z první poloviny třetí sady si Chačanov nakonec dokráčel i pro celkové vítězství 3:6, 6:4 a 6:3.

"Měl jsem set a brejk, ale bohužel jsem to nedotáhl. Bohužel, hrál lépe dneska. Neměl co ztratit, hrál odvážně a byl lepší," hodnotil Rosol zápas.

Finále v deblu si zahraje Slovák Zelenay

Čtvrteční program na turnaji Unicredit Czech Open přinesl také oba semifinálové boje v deblu, v němž sice schází česká účast, ale Slovensko reprezentuje Igor Zelenay, hrající po boku Bělorusa Buryho. Této dvojici se podařilo ovládnout zápas o finále ve dvou setech duem Arrevalo/Cerretani a v boji o titul se utkají s Peraltou a Podlipnikem.

Rozhovor s Igorem Zelenayem

ZÁPASY ČTVRTFINÁLE

Ričardas Berankis (1) -  Marton Fucsovics 4:6, 6:7

Inigo Cervantes-Huegun (4) - ADAM PAVLÁSEK 7:6 (2), 3:6, 7:6 (7)

Michail Kukuškin (6) - JIŘÍ VESELÝ (3) 7:5, 3:6, 6:2

Karen Chačanov - LUKÁŠ ROSOL (2) 3:6, 6:4, 6:3