Nadal vynechá turnaj v Queens Clubu. Na trávě bude hrát pouze Wimbledon

- Jiří Vachtl

Aegon Championships je tradiční turnaj v londýnském Queens Clubu, který většina hráčů bere jako poslední velkou přípravu před slavným Wimbledonem. Rafael Nadal se však pro letošní rok rozhodl z tohoto turnaje odhlásit. Hlavním důvodem je obrovská zápasová vytíženost, kterou Nadal nasbíral během antukové části sezony, a z toho plynoucí únava. Španělský tenista si tak chce před Wimbledonem dopřát zasloužený odpočinek.

Své rozhodnutí Nadal sdělil fanouškům prostřednictvím sociálních sítí. „Je mi velice líto, že se příští týden nezúčastním turnaje v Queens Clubu. Jsem smutný, protože ten turnaj miluji. Vyhrál jsem tu v roce 2008 a pokaždé, když jsem ve Wimbledonu došel do finále, tak jsem tu týden předtím hrál,“ prohlásil.

Španělský tenista má v nohách velice náročný program. V posledních dvou měsících odehrál celkem 25 zápasů. „Musím si na pár dní odpočinout. Je mi 31 let a mám za sebou dlouhou antukovou sezonu. Po poradě s mým týmem a s doktory jsem se rozhodl, že moje tělo potřebuje odpočinek, abych byl připravený na Wimbledon,“ vysvětloval důvody svého odhlášení z turnaje.

Nadal tak na nepříliš oblíbené trávě odehraje pouze slavný Wimbledon. Na Aegon Championships se Nadal představil naposledy před dvěma lety, kdy v prvním kole podlehl Alexandru Dolgopolovi. Tenista pocházející z Mallorky se však v budoucnu na tomto podniku plánuje určitě představit. „Omlouvám se všem skvělým fanouškům ve Velké Británii a také organizátorům turnaje. Doufám, že se v Queens Clubu uvidíme příští rok,“ uzavřel své prohlášení. Z turnaje se kvůli zranění odhlásil také Argentinec Diego Schwartzman. Díky tomu se do hlavní soutěže posunul domácí Kyle Edmund.

Aegon Championships, které startuje již příští týden, však ani po Nadalově odhlášení nebude mít o hvězdné hráče nouzi. Hlavním tahákem pro britské fanoušky bude bezpochyby obhájce loňského triumfu Andy Murray. Loňský vítěz Wimbledonu uzavřel na začátku letošního roku s organizátory turnaje dlouholetou smlouvu. Ta Murrayho zavazuje k tomu, že se turnaje v Queens Clubu bude účastnit každou sezonu až do roku 2024. Na londýnskou trávu vyběhne také Stan Wawrinka, Grigor Dimitrov, Miloš Raonič nebo Nick Kyrgios. Turnaje se také zúčastní česká jednička Tomáš Berdych.

Podnik v Queens Clubu je u hráčů velice oblíbený. To dokazuje i fakt, že v loňské sezoně byl tento travnatý podnik zvolen nejlepším turnajem ze série ATP 500. Stalo se tak už čtvrtý rok v řadě.