Denní menu,13.6.2017: Šafářová přerušila sérii porážek, Hlaváčková postupuje v Hertogenboschi ve dvouhře i čtyřhře

- Petr Šístek

Nabitý úterní program zahrnuje zápasy úvodního kola řady evropských turnajů, na nichž se představí i čeští zástupci. Lucie Šafářová v Nottinghamu udolala ve třech setech kvalifikantku Grace Minovou. Andrea Hlaváčková dokázala navázat na své úspěšné kvalifikační tažení, přehrála Asiu Muhammadovou a po roce si zahraje ve druhém kole dvouhry. Naopak Kristýna Plíšková v Hertogenboschi podlehla ve velmi dobré formě hrající Anett Kontaveitové. Na challengerech se dnes Čechům nedařilo a postup vybojoval pouze Jan Šátral v Lyonu.

NA ROZJEZD

11:00

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ NESTAČILA NA ROZJETOU KONTAVEITOVOU: Kristýna Plíšková v prvním kole Roland Garros překvapivě nestačila na domácí na divokou kartu startující Chloe Paquetovou a zpět na vítěznou vlnu by se chtěla vrátit na oblíbeném travnatém povrchu. V Hertogenboschi se ale na úvod utkala s Anett Kontaveitovou, která disponovala skvělou letošní bilanci 33 výher oproti pouhým 10 porážkám. Šlo již o druhý vzájemný zápas těchto tenistek, před třemi lety totiž dokázala Plíšková svou estonskou soupeřku přehrát ve čtvrtfinále turnaje ITF v Nottinghamu, jenž byl hrán rovněž na trávě.

Tentokrát byly v první sadě k vidění dvě ztracené podání na každé straně a set tak dospěl do tiebreaku, který Plíšková vyhrála poměrem 7:5, když využila první setbol. Ve druhém dějství ovšem zaznamenala jediný brejk v osmém gemu Kontaveitová, která si tak vynutila rozhodující třetí sadu. V ní již estonská tenistka svou soupeřku jednoznačně přehrávala, třikrát ji připravila o servis a set ovládla hladkým poměrem 6:1.- Kristýna Plíšková (45.) x Anett Kontaveitová (EST, 49.) 7:6(5), 3:6, 1:6

 

HLAVNÍ CHOD

16:00

ŠAFÁŘOVÁ V NOTTINGHAMU PŘERUŠILA ŠŇŮRU PORÁŽEK: Nic snadného nečekalo Lucii Šafářovou na začátku turnaje v anglickém Nottinghamu. Los k ní byl sice přívětivý, když jí nadělil pro první kolo americkou kvalifikantku z třetí světové stovky Grace Minovou, ale průběh zápasu se ukázal být mnohem dramatičtější, než napovídaly papírové předpoklady.

Šafářová, která po odstoupení ve druhém kole v Praze prohrála následně tři zápasy v řadě, přerušila sérii porážek až po dvou a půl hodinové bitvě, když Minovou udolala 6:3, 6:7 (5), 6:2. Po skvěle zvládnutém prvním setu přišly problémy v sadě druhé, v níž česká tenistka prohrávala už 2:4. Dokázala se ovšem herně zvednout, třemi gemy v řadě otočila na 5:4 a na returnu měla dokonce dva mečboly. Duel ale neukončila a tak ji nakonec čekal tiebreak, v němž prohrála 5:7. Do rozhodujícího třetího setu ale znovu nastoupila Šafářová velmi dobře, výrazně si pomohla brejkem ve třetím gemu a pěti gemy v řadě se dostala do vedení 5:1. V sedmém gemu sice nevyužila další dva mečboly, ale duel posléze bez větších obtíží doservírovala. - Lucie Šafářová (44.) x Grace Minová (USA, 206.) 6:3, 6:7 (5), 6:2

 

A KDO NEMÁ DOST...

14:15

PAVLÁSEK KRIZI NEPŘEKONAL: Adam Pavlásek, který dokázal vyhrát jediný z posledních pěti zápasů, se vydal na challenger do Lisabonu, kde bude plnit roli nasazené dvojky. Český tenista ale přes brány prvního kola nepostoupil po prohře s Italem Gianluigim Quinzim. Pavlásek se celý zápas poměrně trápil na servisu, v prvním setu si neudržel žádné ze čtyř podání a jediný gem vybojoval na returnu, když si vypracoval svůj jediný brejkbol v utkání, který také proměnil. Ve druhé sadě se sice servis českého tenisty o něco zlepšil, ale stále byl v důležitých okamžicích vystaven nepříjemnému tlaku a čelil celkem pěti brejkbolům. Rozhodující se stala šestá hra, v níž Pavlásek ztratil podání a s turnajem se loučí. – Adam Pavlásek (140.) x Gianluigi Quinzi (ITA, 263.) 1:6, 3:6

Češi v akci

Hlaváčková postupuje v Hertogenboschi

Kvalifikantka Andrea Hlaváčková (531.) v úvodním kole turnaje WTA v Hertogenboschi přehrála šťastnou poraženou z kvalifikace Asiu Muhammadovou (133.) po setech 6:3, 3:6 a 6:4. Úvodní sadu rozhodl jediný brejk, který česká tenistka získala hned při prvním podání soupeřky. Rovněž i ve druhém dějství byl k vidění jediný ztracený servis, avšak tentokrát na returnu uspěla v osmé hře Muhammadová a vynutila si tak rozhodující třetí set. V něm si Hlaváčková vypracovala vedení 4:1, o něj ale vzápětí přišla a dovolila své soupeřce srovnat na 4:4. Následně ovšem byla v koncovce úspěšnější česká hráčka, která dokázala využít na returnu druhý mečbol, čímž utkání ukončila a vybojovala tak postup do osmifinále.

Odpoledne navíc společně s Maďarkou Timeou Babosovou potvrdily role nasazených jedniček v souboji s americko-ukrajinským párem Lepchenková, Curenková, které porazily 6:2, 5:7, 10:2.

Šátral v Lyonu na úvod nezaváhal

Jan Šátral (144.) v úvodním kole challengeru v Lyonu přehrál kvalifikanta Jürgena Zoppa (500.) po setech 6:3, 7:6(4). Zápas se nesl ve znamení kvalitních výkonů obou hráčů na servisu a jediný brejk byl k vidění v osmém gemu, čímž český tenista rozhodl o svém triumfu v první sadě. Druhé dějství dospělo do tiebreaku, který rozhodl pouhý jeden minibrejk, díky němuž se Šátral dostal do vedení 3:1 a zápas následně již dovedl do vítězného konce. V osmifinále se český hráč utká se čtvrtým nasazeným Casperem Ruudem.

Šafránek sebral Sandgrenovi set, v Caltanissettě ale končí

Václav Šafránek (199.) v úvodním kole challengeru v Caltanissettě narazil na novopečeného příslušníka první stovky Tennyse Sandgrena (100.). Osmému nasazenému hráči ale podlehl po setech 2:6, 6:4 a 2:6. Český tenista hned na úvod zápasu přišel o svůj servis a vývoj první sady již zvrátit nedokázal. O podání Šafránek přišel i na začátku druhého dějství, které ale po zlepšeném výkonu dokázal otočit ze stavu 0:2 na 6:4. V rozhodujícím třetím setu ale již Sandgren potvrzoval svou dobrou formu posledních týdnů, rychle si vypracoval vedení 4:0 a i navzdory soupeřově snížení na 4:2 již neměl problém dovést utkání do vítězného konce.

Michnev nadějně rozehraný zápas s Donatim k vítězství nedotáhl

Petr Michnev (233.) v úvodním kole challengeru v Lisabonu podlehl Matteovi Donatimu (288.) po setech 6:2, 3:6 a 3:6. Český tenista vstoupil do utkání skvěle, rychle si vypracoval vedení 5:1 a set se mu následně podařilo ukončit na svém servisu, když využil čtvrtý setbol. Ve druhém dějství měl Michnev k dobru brejk na 2:1, avšak poté jej soupeř začal přehrávat, sadu otočil a vynutil si rozhodující třetí set. V něm český hráč dokázal držet se soupeřem krok pouze do stavu 2:2, avšak poté ještě ve zbytku zápasu dvakrát přišel o své podání a s lisabonským turnajem se tak loučí.

Allertová v Barceloně roli favoritky nepotvrdila

Ač byla Denisa Allertová (106.) v Barceloně nasazenou jedničkou, s turnajem se loučí už v prvním kole. V souboji s tureckou tenistkou Basak Eraydinovou (198.) sice vyhrála první set, ale od druhého tahala za kratší konec. Eraydinová našla recept na servis české hráčky a Allertová musela během celé druhé sady dohánět nabrané manko. Třikrát se jí to povedlo, ale proti brejku z deváté hry už nedokázala nalézt sílu k odporu. Rozhodující sada byla již jednoznačnou záležitostí a Allertová po prohře 6:4, 4:6, 1:6 končí.

Staněk v Sopotech udolal Gomeze, Poljak nečekaně končí

Robin Staněk (574.) v úvodním kole turnaje futures v polských Sopotech přehrál Lucase Gomeze (724.) po setech 6:1, 4:6 a 6:3. Český tenista vstoupil do utkání skvěle, rychle si vypracoval vedení 4:0 a neměl problém dovést první set do vítězného konce. Ve druhém dějství ale Staněk sice dokázal zareagovat na první brejk soupeře, ztrátu podání v deváté hře ale již neodčinil a o vítězi utkání tak musel rozhodovat třetí set. V něm český hráč vybojoval rozhodující brejk ve čtvrtém gemu a utkání již dopodával.

Nepříjemnou porážku utržil na turnaji v Polsku v úvodním kole český tenista David Poljak (673.), který nestačil na švédského kvalifikanta Jonase Erikssona Zivertse (1844.). Poljak přitom vedl už 6:2, 2:0, svůj náskok ale neudržel a druhý set prohrál i kvůli sérii pěti ztracených gemů v řadě. Rozhodující sada rovněž nebyla z Poljakovy strany povedená a poté, co zkraje setu dokázal ještě odmazat ztrátu servisu, tak na další brejk z páté hry už odpověď nenašel.

Malečková v Padově deklasovala Yerolymosovou

Třetí nasazená Jesika Malečková (268.) v úvodním kole turnaje ITF v italské Padově nedala šanci domácí kvalifikantce Margot Yerolymosové (395.), kterou porazila po setech 6:1 a 6:0. Francouzská tenistka jediný gem získala za stavu 0:3 v první sadě a nevyužila ani jeden ze šesti brejkbolů. Malečková postup do osmifinále vybojovala po 79 minutách hry.

Kopřiva postupuje v Aradu

Třetí nasazený Vít Kopřiva (452.) si v úvodním kole turnaje futures v rumunském Aradu poradil s domácím na divokou kartu startujícím Calinem Mandou (1327.), kterého přehrál po setech 6:3 a 6:2. Český tenista v úvodním setu dvakrát prorazil podání soupeře, avšak úvod druhého dějství nezachytil a záhy prohrával 0:2. Poté se ale rozehrál ke skvělému výkonu a šesti získanými gemy v řadě utkání ukončil.

Gengel přerušil v Maďarsku sérii porážek

Tři porážky v řadě zatěžovaly konto Marka Gengela (657.) před zápasem prvního kola na turnaji v maďarské Gyule, kde na úvod nezaváhal a přehrál polského kvalifikanta Batosze Wojnara (2054.) 6:0, 6:4. Gengel za celý zápas čelil pouze jednomu brejkbolu, který zdárně odvrátil a ukončil sérii tří porážek v řadě.

ATP / WTA

Ricoh Open, Hertogenbosch (muži + ženy, NED, 589 185 eur, tráva)

1. kolo dvouhry žen
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (45.)[8] - Anett Kontaveitová (EST, 49.) 7:6(5), 3:6, 1:6
ANDREA HLAVÁČKOVÁ (531.)[Q] - Asia Muhammadová (USA, 133.)[LL] 6:3, 3:6, 6:4

1. kolo čtyřhry žen
HLAVÁČKOVÁ, Babosová (HUN)[1] - Lepchenková (USA), Tsurenková (UKR) 6:2, 5:7, 10:2

Aegon Open Nottingham (ženy, GBR, 250 000 USD, tráva, 1. kolo dvouhry)

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (44.)[5] - Grace Minová (USA, 206.)[Q] 6:3, 6:7 (5), 6:2

CHALLENGERY

Citta di Caltanissetta (muži, ITA, 127 000 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

VÁCLAV ŠAFRÁNEK (199.) - Tennys Sandgren (USA, 100.)[8] 2:6, 6:4, 2:6

Open Sopra-Steria de Lyon (muži, FRA, 64 000 EUR, antuka)

1. kolo dvouhry
JAN ŠÁTRAL (144.) - Jürgen Zopp (EST, 500.)[Q] 6:3, 7:6(4)

1. kolo čtyřhry
ŠÁTRAL, Rola (SLO) - Ghedin (ITA), Grigelis (LTU) 6:3, 6:4

Lisboa Belem Open (muži, POR, 43 000 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

PETR MICHNEV (233.) - Matteo Donati (ITA, 288.) 6:2, 3:6, 3:6
ADAM PAVLÁSEK (140.)[2] - Gianluigi Quinzi (ITA, 263.) 1:6, 3:6

TI CIUTAT DE BARCELONA WOMEN WORLD WINNER (ženy, ESP, 60 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

DENISA ALLERTOVÁ (106.)[1] - Basak Eraydinová (TUR, 198.) 6:4, 4:6, 1:6

ITF / FUTURES

ZUBR Cup, Přerov (ženy, 15 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry
MICHAELA BAYERLOVÁ - GABRIELA HORÁČKOVÁ 4:6, 6:4, 6:7 (4)
ANETA KLADIVOVÁ [WC] - Laura Svatíková (SVK) 6:1, 6:4
ANNA SISKOVÁ [Q] - KATEŘINA VAŇKOVÁ 3:6, 0:6
MIRIAM KOLODZIEJOVÁ [4] - KAROLÍNA NOVOTNÁ 6:2, 6:2
NATÁLIE NOVOTNÁ [Q] - Lenka Juríková (SVK)[2] 1:6, 3:6
VENDULA ŽOVINCOVÁ [5] - KAROLÍNA BERÁNKOVÁ 6:1, 6:3
PERNILLA MENDESOVÁ [7] - Nicole Rottmannová 6:2, 6:7 (3), 2:6

1. kolo čtyřhry
Husák (NED), MACHALOVÁ - Pribylovová (RUS), SISKOVÁ 6:4, 6:7 (7), 5:10
HRABALOVÁ, TOMANOVÁ [4] - BAYERLOVÁ, PROCHÁZKOVÁ 6:1, 7:6 (2)
KLADIVOVÁ, LABOUTKOVÁ - KOLÁŘOVÁ, Kulikovová (RUS)[3] 7:5, 7:6 (3)
Morginová, Anas. Pribylovová (RUS)[1] - DUDLÁKOVÁ, KOLODZIEJOVÁ 7:6 (4), 4:6, 7:10
Wang (CHN), Zduniaková (POL) - Gadientová (SUI), HÁJKOVÁ 6:4, 6:2

Turnaji se podrobně věnujeme v samostatném článku.

XIXO Open Gyula (muži, HUN F4, 25 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

MAREK GENGEL (657.) - Bartosz Wojnar (POL, 2054.)[Q] 6:0, 6:4
MAREK JALOVIEC (278.)[2] - Miloš Nikolič (SRB, 1294.)[Q] 6:1, 1:0 skreč Nikolič

Sopot Cup (muži, POL F1, 15 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry
ROBIN STANĚK (574.) - Lucas Gomez (MEX, 724.) 6:1, 4:6, 6:3
DAVID POLJAK (673.) - Jonas Eriksson Ziverts (SWE, 1844.)[Q] 6:2, 3:6, 4:6

1. kolo čtyřhry
KOLÁŘ, Kestelboim (ARG)[1] - Drzewiecki, Smola (oba POL) 7:5, 6:3
POLJAK, von Massow (GER) - Beran (CAN), Tabatruong (FRA) 6:3, 6:2

Trofeo Ubi Banca - Memorial Mauro Capponi, Bergamo (muži, ITA F17, 15 000 USD, antuka, 1. kolo čtyřhry)

POSPÍŠIL, Bega (ITA) - Bortolotti, Moncagatto (oba ITA) 5:7, 7:6(2), 10:1

Arad, ROU F3 (muži, 15 000 USD, antuka, 1. kolo dvouhry)

VÍT KOPŘIVA (452.)[3] - Calin Manda (ROU, 1327.)[WC] 6:3, 6:2

2017 PADOVA CHALLENGE OPEN (ženy, ITA, 25 000 USD, antuka)
1. kolo dvouhry

JESIKA MALEČKOVÁ (268.)[3] - Margot Yerolymosová (FRA, 395.)[Q] 6:1, 6:0

1. kolo čtyřhry
G. PANTŮČKOVÁ, Grymalská (ITA) - Myersová (AUS), Alvesová (BRA) 6:2, 6:2