Blog Michala Šímy: Murray – Gasquet pod drobnohledem

- Michal Šíma, tenisový expert Eurosportu

Za čtvrtfinálovým zápasem se ohlíží komentátor Eurosportu Michal Šíma

Čeští fanoušci se určitě nejvíc těšili na zápas Tomáše Berdycha, ovšem v Paříži poutal hlavní pozornost duel domácího Gasqueta s Murraym. Richard Gasquet až na 13. pokus postoupil na domácím grandslamu do čtvrfinále, čímž překonal dosavadní „rekord“ Tommyho Haase.

Navíc výkon Francouze proti Nišikorimu byl vynikající. Murray však do zápasu vstupoval s výhodou zápasové bilance 7:3, z toho 2:0 na Roland Garros (oba zápasy dokázal otočit po prohraném prvním setu). A v začátku utkání roli favorita potvrdil, když se rychle dostal do vedení 3:0. Gasquet však zareagoval, svůj výkon vystupňoval a oproti předpokladům (třeba i od bývalého italského šampiona z roku 1976 Adriana Panatty) vyhrával většinu dlouhých výměn.

Zápas měl dva zlomové okamžiky. Ten první v úvodním setu ze stavu 2:5 v neprospěch Gasqueta, kdy Francouz poměrem bodů 23:15 otočil na 7:5 a druhý set ze stejného skóre dotáhl do tiebreaku. V něm vedl ještě 1:0.

A pak přišel druhý zlomový bod, tentokrát pro Gasqueta negativní. Od toho momentu totiž prohrál tiebreak a dalších 10 her z 12. „S nadsázkou řečeno tak za stavu 1:1 v tiebreaku druhého setu zápas skončil, akorát to ještě nikdo nevěděl“, glosoval to analytik Break2Win statistik, ze kterých v ohlédnutí vycházím, sportovní psycholog Jiří Šlédr.

Zlomové momenty jsou dobře vidět ve výkonnostní křivce (vítězný úder + 2 body, vynucená chyba soupeře +1 bod, vlastní vynucená chyba -1 bod, nevynucená chyba -2 body). Zbývá dodat ještě druhý set, stav 1:1 15:40 při Murrayho servisu, kdy přestal Brit dělat chyby a začal strmě stoupat vzhůru.  

Hrál se pěkný celodvorcový tenis, hráči zakončovali ze všech pozic, jen škoda, že Gasquet tak „odešel“. Kde hledat další příčiny? Jiří Šlédr doplňuje: „Ve druhém setu rozhodla neuvěřitelně nízká chybovost britského hráče. Pokud je tento ukazatel, tedy procento chyb z celkového počtu aktivně zakončených míčů blízko 50%, je to dobrý ukazatel. A Murray měl ve druhém setu chybovost pouhých 25%! A třetí a čtvrtý set byl zase ve znamení Murrayho výborné produktivity. Ta sleduje
poměr vítězných míčů a vynucených chyb soupeře z celkového počtu získaných bodů hráče. Tedy kolik si toho ten který hráč sám uhraje. Standard zde bývá 25%, kolem 30% je to už super úroveň. A Murray měl ve třetím i čtvrtém setu produktivitu přes 40%!“

Z hlediska herních prvků pak rozhodl Murryho lepší servis a return. Ostatní sledované údaje jako aktivita, psychika a technika byly u obou hráčů srovnatelné. Murray postoupil do svého čtvrtého semifinále na Roland Garros v řadě, čímž se dotáhl na současného Gasquetova kouče Sergiho Bruguery.