Letí mezi legendy: Šafářová s americkou parťačkou jsou na grandslamech už pátým nejúspěšnějším párem všech dob!

- Ivo Horký

Triumfovaly na grandslamech potřetí za sebou, popáté za posledního dva a půl roku! Lucie Šafářová a Bethanie Matteková-Sandsová na antukovém French Open potvrdily, že jsou nyní jasnými královnami deblu. Zopakují to i za měsíc ve Wimbledonu – na turnaji, který jim jako jediný chybí v jejich sbírce?

Jsou nejvíc ztřeštěné. Nejvíc vysmáté. A tenisově jednoznačně nejlepší! Lucka a Beth, populární tandem »Bucie«, si při deblech dělá, co chce. „Proč nám to tak klape? Protože si strašně moc rozumíme i mimo kurt a užíváme si spoustu legrace,“ tvrdí česká hráčka.

S pěti grandslamovými vavříny se vyšvihly už na pátou příčku nejúspěšnějších párů tenisové historie – měřeno triumfy na turnajích »velké čtyřky«. Po letošní Paříži dorovnaly Italky Erraniovou s Vinciovou, lepší jsou už jen čtyři dvojice.

Úplně na vrcholu neotřesitelně stojí Martina Navrátilová s Pam Shriverovou, které posbíraly hned dvacet grandslamů! V roce 1984 se jim jako jediným podařilo získat tzv. sezónní grandslam. Absolutní jedničkou pak je Martina s neskutečnými 31 deblovými úspěchy – 9 na US Open, 8 na Australian Open a po 7 na French Open a Wimbledonu.

Kam už se tandem »Bucie« vyšvihne? Za pár týdnů čeká Wimbledon – jediný turnaj, který ještě neovládly. „Je to velká výzva, moc se na trávu těšíme,“ přiznaly obě. Hladové po úspěších prý pořád jsou. A co takhle zůstat letos na grandslamech neporažené a po 33 letech dorovnat Martinu s Pam?!

Nejvíce grandslamových trofejí

20 NAVRÁTILOVÁ + Shriverová
14 G. Fernándezová + Zverevová
     S. Williamsová + V. Williamsová
8   Ruanová Pascualová + Suárezová
5   Matteková-Sandsová + ŠAFÁŘOVÁ
     Erraniová + Vinciová
4   NOVOTNÁ + SUKOVÁ
     Courtová + Daltonová
     Courtová + Wadeová
     Jordanová + Smithová
     Blacková + Huberová
3   Kingová + NAVRÁTILOVÁ
     Hingisová + NOVOTNÁ
     Hingisová + Mirzaová
     Raymondová + Stubbsová

Deblové rekordmanky na grandslamech

31 NAVRÁTILOVÁ
21 Shriverová
18 Zverevová
17 G. Fernándezová
14 S. Williamsová
     V. Williamsová
12 NOVOTNÁ
     Hingisová